Wednesday, December 29, 2010

Modesty

I never thought that I can stream the radio channels in Malaysia via iPhone. That's so cool! Buy an iPhone, worth it!

*Apple, can I get extra discount on MacBook coz' I promoted one of your product? Please.*

I'll never gonna buy MacBook anyway. I had Biochemistry and Histology classes today, since this is the last week of classes before our New Year Break, so we didn't expect anything to be that 'hard'. Ouh, except for Histology, we've got concluding test; It's PMS time! However, passed that test already. But, something seemed so wrong today. Everything was so damn straight and lucky today. It's like I'm not suppose to get that marks, but I've got that marks. I wondered why is it has to be like this? You know, when I'm ready, everything that will happen is crap. No seriously crap. But, if I didn't ready for anything (last minute struggle, didn't read lecture note, didn't draw anything, didn't know any slide), then what I got is, not bad. Uish, this is so wrong. Syukr.

Okay, actually I stopped at the paragraph above yesterday. Because? I was not in the mood. Now I'm back, in 31 December. Yeah, currently the whole Russians and maybe most of my friends are counting down to celebrate New Year? Me, hell to the NO. Last year I slept,so what should I expect for this year anyway?

*Suddenly, I just realized that, I'm improving a lot in writing, like no need to watch for any 'past or present tense' in each sentence. This is so WOW. But still I'm suck in writing though.*

Few days past, my friend posted in her blog about 'Kesederhanaan' which bring us to the topic- 'Modesty'. Actually I am much interested in my other friend's blog post, which is about 'lecture'. Yeah, I admit that I felt offended by her post, BUT SERIOUSLY I have my own reasons to say that I'm right, and nevertheless she's wrong. Nevermind, it's better to be in 'peace' right? Did you get what I mean 'peace'? Ah, whatever.

Back to the topic, actually, when I was reading her blog, 'light bulb' suddenly appeared which brought me to write an offended-or-not status in Facebook- "Do we consider it is modesty when we appear to show off the modesty?". Yeah, it was all of sudden idea. Somehow, she felt kinda offended with that status. Sorry Aynn, I had no intention at all, it just only...an idea. I am so manipulative in seeing positive things to negative things; coz' I'm not an optimist. That's why I love opposing something. But, seriously do we consider things ARE in MODESTY if we SHOW OFF the modesty? I see, 'modesty' is the opposite of 'show off', but still, modesty is kinda 'good' right? Actually Aynn did asked me, what is 'modesty' actually is? How do we measure it?

Sincerely, modesty is hard to measure. It's hard because it involves our heart. My Ustazah once said that, what we see people from the outside, is what we can see people from the inside. Sorry Ustazah, since the first second you said that, my answer is still NO until now. You can't judge people from the outside; how he wears, how he talks, how he's saying thank you, how he appreciates things. Simply because everyone is UNIQUE. God made us with different faces, attitudes, thus making our community has our own diversity. There's a reason for that. Maybe you said he's showing off his modesty; like Nik Aziz does. He lives in moderate house. He's doing that because he wanna show people 'be like me'. See, it depends on people, because Allah told us that, everything that we voluntarily do, firstly it starts with 'nawaitu'. Not stimulus as in Physiology.

That is not wrong.

Does living as a moderate person means we can't get anything better than others? I mean, like I wanna an iPhone, suddenly, there's a makcik was begging for money on the street, you cancelled it just because you think "I'm buying this iPhone, while that makcik was begging for money", then, "It's better I give all my money to her so that she can get better life as me". Well, that's fucking stupid moderate, seriously no offense. We have our own life, we work for it.

"But but, how about if I'll talk only among the girls, no guys, is it still can be considered as I am moderate in conversation?". Man, this is what I have to say, it's right, but depends. I'm not playing God, but I'm giving my opinion. This is not an ultimate truth, like I said, it's just an opinion. Kita cakap kita Muslim bersaudara, tapi apa yang terjadi di sini, yang aku nampak aku dan aku Muslim lelaki, yang lebih ketara, kau dan kau Muslimah perempuan. Cakap saudara seIslam, tapi, bila kau perlukan pertolongan kuli laki baru kau terhegeh-hegeh nak baik dengan lelaki, apa kes?

Nah, boring la, lebih baik aku layan Naomi yang sedap-sedap dok atas peha aku yang empuk ni, dari aku layan rigidity. Pfft. Babai. Naomi pun dah lari, aku lagi la.

Salam.






A 14 years old web designer from Kairouan, Tunisia. And then you write some more information about yourself like this to fill out the space that is left.

169 yakek:

Anonymous said...

there are moments in your lives, when reason fails. the world rallies against us. it is at this moment that you discovered the most about yourselves. those fleeting second, if we decided to change your lives.

it is really sad however, that the man who decided to change his life on the 12 th hour dies on the eleventh. my life seems to be residing towards the eleventh hour


---

Anonymous said...

assalamualaikum...

weekend comes again...
seminggu yang sangat meletihkan..
i'm sure, yours is worst...
tp banyak benda baru yg kita belajar...
tak kisah la secara formal ataupun tak..
sy percaya. kdg2 benda2 yang kita belajar secara tak formal tu kadang2 atau kebanayakan masa, ianya lebih bernilai....
belajar dari orang sekeliling...

mesti banyak benda yang awk belajar dari kejadian yg awak cerita dekat blog hari tu...
bagus la , sbb awk nampak the bright side of it...
kalau kita duk asyik fikir yang bad side je, mmg sampai bila pun kita tak akan belajar apa2...

sy pun tak layak nak komen byk sbb sy tak rasa apa yang awk rasa...tak semestinya doktor2 dari luar tu tak bagus...tp kalau dieorg selalu duk complain pasal benda 2, knp kerajaan duk hantar lg student ke luar..knp tak bukak lebih banyak uni2 utk medic...
tp apa2 pun, bukan semua orang berpeluang lalui apa yang awk rasa...so, hargailah setiap detik walau ianya sesuatu yang tak best sbb benda2 tu la yang paling berharga...

sy pernah tgk satu video ni...
dier stdy oversea jgk...
orang tu cakap, apa yang best bila study oversea ni, bukan sbb boleh main salji, bukan sbb boleh g pusing eropah tp bila kita lebih hargai apa yang kita tinggalkan dekat malaysia...
macam famili, kwn2...
untunglah awk boleh puasa dengan famili...mcm sy, nama je duk malaysia tp 26.8 baru balik rumah...
sempat puasa 3-4 hari je dkt rumah...so, bukan semua org dapat peluang mcm awk tu...

bila habis praktikal....


---

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

Salam,

Thanks sebab paham lee apa yg sy lalui. Im looking on the bright side of it but in the bad way. Idk, is it wrong to make a revenge for my motivation?=\

Psl video tuh, mmg btul. The best part of oversea is that. But dok malaysia (cm study kt negeri lain) pun boleh mndorong syg lagi kat famili. =)

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

And btw, happy ramadhan. :)

Anonymous said...

salam...
sy baca je komen awk tu tp lmbt je nak balas...
tak tahu nak tulis apa...
dah banyak sangat cakap...
selalu jgk terfikir, apa yg awk fikir tiap kali sy post komen..
sy duk fikir mesti awk akan fikir yg sy ni x de keje sgt kn..atau sy ni mmg desperate nk menyibuk dkt blog org n mencapub...

tp walau apa pun, ni la salah satu tempat yg boleh sy rasa tenang selain call parents dkt umah...

sy rasa kawan sy dah balik...
...tetiba emo jadi tunggang langgang...
tgk no dier naik dekat fon pun dah boleh buat mood sy tunggang terbalik for the whole day...
sy tak tahu apa yg patut sy buat sekarang...
doakan sy diberi kekuatan utk teguh dgn keputusan yg sy dah buat...
walau sampai sekarang sy pun tak tahu sama ada keputusan yg sy buat ni betul ke tak....

selamat berpuasa...
semoga ramadhan kali ni benar2 menjadikan kita seorang muslim yang mukmin...

thanks....

---

Anonymous said...

assalamualaikum

akhirnya mcm sy dapat jugak tulis smtgh dekat sini...
minggu ni sangat dahsyat...
bukan sebab puasa, in fact, sbb puasa la sy jadi makin rajin nak stay lama2 dekat kawasan kampus...
nak dijadikan cerita, isnin lepas
coordinator kami bgtau kami yang kami tertinggal satu subj untuk sem ni...
kami pun mcm.....dah minggu ke 7 kot minggu ni dan bayang la, kami terpaksa ganti balik kelas2 yg sebelum ni
dah la seminggu subj tu empat jam...so, campur dgn kelas ganti, kami semua ada 8 jam...
sekarang assgnment tgh banyak...tetiba kelas sampai pkul 4.30 petang...mmg menguji mental dan fizikal la...
semua ni terjadi sbb kami first batch yang buat tesl local...
senior2 semua fly....
sebelum ni dieorg tak belajar pun subj tu tp bila tiba time kami, kami kena ambik subj tu...
mmg time kami agak kelam kabut sikit la sbb first local cohort...tp junior2 dah macam terurus sikit...

tp walau seteruk mana pun perjalanan minggu ni, hari ni ok sikit sebab sy dapat peluang join masjid hopping...
hari ni sempat iftar n terawikh dekat masjid wilayah...
sangat cantik la masjid tu...first time sy g...
minggu lepas sy g masjid besi....cantik jugak...
ada la 2-3 senarai masjid utk majid hopping ramadhan ni...
first time buat masjid hopping ni...sangat best dan setiap masjid tu ada pengalaman tersendiri..


mcm mana first week puasa?
sy tak sure awk partikal lagi ke tak..

selamat meneruskan ibadah puasa...

take care,
salam
---

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

Salam,

Ramadhan kareem btw.

Sy x habes praktikal sbb sy dekat kl. Sy kumpul sy punya blog post psl apa sy pikir kt sini dlm ipad sy. So mmg takleh nk post sbb mmg hotel kdkut tak provide internet like wth byk star tp kdkut tenet.


Ni pun online gune bb ayh sy haha. Anyway it seems dat ure having hard time yeah right now? Dgn sbjek baru dgn silabus yg still dalam 'beta' version, agak susah nk survive. But then, you're lucky coz ure in msia, at the very least, u guys r being provided with gud edu. Kbykn org msia x sdar edu msia mmg dh baik, but biaselah org msia mmg xknal susah, so xknal syukur le.

I'm not pointing at u, tp org lain. I know ure kinda diff.

Anyway, I might post sonmething with pic next week.

Thanks and have a good ramadhan ahead of u.

Anonymous said...

salam...
betul la cakap awk...
people always take things for granted..
sy pun tak terkecuali...
perkataan "lebih baik" tu akan wujud bila kita membandingkan sesuatu dengan sesuatu yang lain...
mungkin sbb saya tak tahu sangat pasal edu dakat negara lain, jadi mmg susah nak tahu mana yang lebih baik...
dan biasanya kalau dakat tempat sy ni, contoh2 yang diberikan ialah edu dakat oz,nz,n uk sbb senior2 fly ke sana...
for sure theirs is better...

betul la cakap awk...
mmg nikmat ni kita tak akan rasa selagi ia tak hilang dari kita...
erm, sepatutnya sy kena lebih bersyukur...tp kn, awk selalu cakap
' at least sy dekat malaysia lg'
nak tahu tak apa student dekat malaysia ni akan cakap pad stdnt yg stdy dkt oversea..
'bestnya dapat stdy oversea...'

mungkin masing2 tak nampak lagi beauty of what they have sbb tu nampak apa yang orang lain ada best je...mcm grass always look greener on the other side la...

erm, walaupun sy sangat sibuk dengan subjek baru tapi benda tu membuatkan saya makin sedar la yang taggungjawab saya makin besar...bukan senang nak ajar anak orang...
disebabkan kejadian tu, barulah kami tahu yang sebenarnya minor kami ialah literature...
utk prog saya ni ada subjek minor and major sbb kerajaan berharap, seorang cikgu boleh mengajar beberapa subjek dan saya major in tesl and minor in literature...mcm tak ada beza je...
macam kawan sy tu, major in math and minor in pj...kurang2 nampak la perbezaan subjek disitu...

dah mmg rezeki dapat literature...
enjoy with the lesson n knowledge je la...


sebagai cikgu bahasa inggeris(bakal)
sy tahu yang bahasa saya sangat teruk dan saya tak sepatutnya guna bahasa rojak tp mcm susah nak buang tabiat buruk...

semoga yang terbaik untuk semua....
=)

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

Haha biasalah, bila ada kat malaysia memang la tak nampak susah. Ktorang bila kat luar ni baru nak rasaa malaysia tuh mweahhh sangattttt, hidup senannggg sangat, orang malaysia, semuaaa malaysia teruk, dari PM sampai la ke cacing dalam hutan. Paham.

Tapi bukan awak eh, ni saya cakap pasal pihak lain. Harap paham.

Saya alhamdulillah dah habes praktikal. Lega rasanya, tapi, since saya ni agak workaholic, so, skrg ni saya rasa amatlaahhh boring bila takde keje. So need to find something la.

Nnti nak pegi langkawi, macam nak cari something, but taktau apa benda. Hurm, nak camwhore macam dah takde sumber inspirasi dah. Benda sama nnti cliche. Huhu.

Apa2 pun ni jenis perempuan yang tak terikut ikut ke fesyen maria elena watever tuh? Kadang2 rasa macam entah ape2 je fesyen tudung tuh. Heh.

K lah termembebel pelik. Salam.

Anonymous said...

salam...
10 ramadhan dah berlalu...
dah habis fasa pertama dan dah masuk fasa kedua...
moga amal yang dikerjakan seharian bertambah seusia ramadhan...

apa yg membezakan sy dengan orang lain..say tak nampak ada beza..
sama la, sy pun selalu take things for granted...
serius, sy tak anggap sy berbeza dari orang lain...

best la dah cuti...boleh pulun puasa habis-habisan...
sy tau awk tak suka baca novel tp mana tau awk kebosanan terlampau dan tak tahu nak buat apa, sy cadangkan awk baca "contengan jalanan" by hlovate..
buku tu tak la best sgt tp one thing for sure, no jiwanging thingy dalam nvl tu...cuma cadangan je la, kot2 dah tak tahu sangat nak buat apa selain start buat kuih raya...
serius dengki sbb awk boleh pulun puasa ni habis2..nak smyg terawih 20 pun tak yah pikir pasal benda lain...

sy punya life sgt sibuk minggu ni...sabtu ni ada prog dekat rumah anak yatim...isnin depan ada 2 assgnment nk kne hantar...jumaat pun 2...tp once dah hantar yg isnin tu lega sikit....
sangat sibuk sampai kwn sy cakap, kalau la boleh berhentikan masa...
rugi rasa sebab puasa kali ni tak boleh nak pulun sungguh2..tahun lepas sibuk dengan merdeka..(rasanya sy ada cerita kat awk)
thn ni sibuk dgn assgnments...
tp anggp benda tu ibadah jgk la sbb benda tu pun tanggungjawab kita, kewajipan kita...menuntut ilmu pun ibadah kan...moga ibadah2 kita diterima ...

pasal isu tudung tu, sy tak nak komen byk sbb sy pun bukan nye baik sangat tp sy setuju la dgn pendapat awk, tak perlu la pakai pelik2...belit sana, belit sini, tgk pun rimas..ni kepercayaan sy, org perempuan sepatutnya kena lebih berserdeharna, tak kisah la dalam apa pun, pemakaiaan, perwatakan, cara bawak diri...sangat penting la utk jaga semua tu...kdg2 mcm pelik jgk knp org tanpa rasa bersalah letak gambar ala2 cute dekat fb or blog...hidup ni sebenarnya nak puaskn hati siapa...nak kagumkan siapa....lg sedih kalau tgk kawan2 yg asal2 ada pendidikan agama tp end up lagi "jauh" dari kita yg sekolah biasa2 ni.....macam yg lee tulis dalam blog dier 2...tak ingat post yg mana satu...
tp baru jugak la post tu...

waaa...gaya cakap macam kita ni baik sangat je...
tp tu la, benda yg ada dekat sekeliling kita ni buatkan kita tahu dekat mana kita..boleh tolong kita muhasabah diri jgk....

see, kan dah panjang sy membebel...
tp since awk dah habis praktikal, tak la saya rasa bersalah sangat...

oh ye, dah lama sy nak tanya...
apa pandangan awk pasal derma organ...dalam ramai2 orang yang saya tanya, tak pernah pun ada orang balas...

selamat berterawih...selamat meneruskan ibadat puasa...

salam...
---

Anonymous said...

"Let the days do as they please
And be optimistic when destiny decrees

Do not despair due to the events of nights past
For the events of this world are not meant to last"

-Imam Al-Shafi'i


sihat?
harap awak, family, kucing semua sihat gembira dalam bulan puasa ni...

dah lama tak menulis...
sangat sibuk 3 minggu terakhir sebelum cuti ni...
hujung minggu lepas sy ada prog dekat rumah anak yatim asrama darul falah, asdaf, kl...
alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah...
sy diberi kesempatan bbuka puasa bersama diorg...ingat tak sem lepas yg sy cerita sy gi camping dekat PD..sem ni kami kena buat prog kemasyarakatan, so kelas sy decided utk gi rumah anak yatim...

sangat best dan 10 jam dekat sana, banyak benda baru saya belajar...
beberapa hari ni, banyak kejadian2 yang membuatkan sy lebih kenal diri sy, lebih kenal manusia2 yang berdiri di sekeliling saya...

bila berada dalam keadaan terdesak atau tertekan, kadang kala "warna sebanar" seseorang tu akan terserlah dan byk benda kita akan belajar bila tersepit dalam keadaan yg menekan...

belajar untuk bersabar..belajar untuk bertolak ansur..belajar untuk berlapang dada... belajar untuk ikhlas...

benda ni sangat penting la sbb kita hidup dekat dunia ni bukan sorang2 dan bukan dekat dunia je kita akan tinggal...
benda2 yg saya dapat ni memang tak akan dapat dalam kelas formal...
mmg, belajar melalui pengalaman sendiri tu adalah guru terbaik dalam hidup...

mmg best jadi burung..boleh terbang bebas..hanya ikut hukum alam...tp kita diciptakan dari sebaik2 kejadian...
walau sesukar mana pun masalah yang terpaksa kita lalui,semuanya diberikan mengikut kemampuan kita...

Allah akan bersama kita selagi mana kita inginkan Dia...

"Hidup aku bukan nak jadi doktor je, aku nak jadi manusia. Doktor cuma tugas kecik aku."
---love it...

sebanarnya ni semua untuk diri sendiri...
serius, sy pun lalui hari2 yang sangat menekan...pasal study, pasal kawan2, pasal teman2, pasal masalah dunia yang tak akan pernah habis...
tp kena yakin, tiap apa yang berlaku tu adalah yang terbaik untuk kita..
walau sepahit mana pun yang terpaksa kita telan, yakinlah itu ubat terbaik untuk masalah2 kita...

ubat kan selaunya pahit, tp tu la yang menyembuhkan sakit kita..
u know it better dr.hafidz....

sy tak pasti sy boleh komen dekat sini ke tak lagi sebelum balik cuti jumaat depan..sy akan cuba...

masa sy foundation dulu, lect sy pernah cakap dekat kami...
bila awk berada dalam keadaan yang awk tak suka tp awk terpaksa jugak lalui semua tu, awak ada dua pilihan..
lalui dengan penuh perasaan negative atau enjoy with what u have...
nak tak nak, kita terpaksa jgk lalui jalan tu dan buat apa kita nak seksa diri sendiri dengan perasaan yang tak best...

i know, easier sad than done right but, live well or live hell...we choose....

banyak benda yg sy nak cakap sebenarnya.... pasal pengalaman sy dekat rumah anak yatim, pasal badminton, pasal pengalaman sy buat masjid hopping, pasal keputusan kerajaan utk kurangkan masa bekerja utk HO, pasal exam oriented culture dekat malaysia, pasal kesibukkan sy di tahap dewa...
i wish i have more time....

sungguh, nikmat tu tak akan terasa selagi kita tak kehilangannya...

kirim salam balik dekat piau...=)

take care..
salam..
---

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

salam, alhamdulillah sihat.

btw saya dah jawab soalan awak dalam formspring mengenai pendermaan organ. maaf saya dah lama tak bukak buku medical ethics and problems, from which I learned in INTEC dulu.

kan, the best thing about malaysia, is we've got to do many things, like out of syllbus. nevertheless, we dont have that much time to do such activities, but, macam pergi masjid buat program dekat masjid tuh ade la. but I have my own plan la cuti ni.I'm trying to collect some money for the kirovsky project,butstill Ihavent mention anyone about this. takut tak jadi kunk. but I managed to arrange few meeting la dengan datuk and get ready for the presentation that I hope suppose to be gempak with all the videos and stuffs.

haha bab saya cakap nak jadi burung tu, actually agak random sebab takde introduction yang laen dah (?) lol. tapi memang glad la kalau dapat jadi burung haha.

actually skrg saya takde masalah pun, apart of masalah kesihatan yang plik2 sikit ( no worries), cuma sendiri sengaja cari masalah. macam tanya my bestfriend, "did she ever liked me?". haha. sengaa mencari masalah, selamat takde masalah, we both can accept who we are. but, benda tuh tak jadi masalah, so again, boring balik la life ni.

saya memang pelik.

bercakap mengenai hidup saya di rusia, saya seolah2 tak bersyukur kan dapat study di sana. Im not gonna say Im 'that' bersyukur honestly, but, apparently, I cant find any word to describe this state. the state of tanak-buat-but-jalan-je-la. just go with it. not with joy, nor with regret. just plainly go with the flow.

but im trying the best in it. thats what I will always do and did.

hahaha, nak tau pasal HO tuh nak tauuuuu plisss and ak tau pasal badminton (mesti pasal chong wei kan?) and that exam-oriented tooo. i wanna see ur opinion.

okeh salam.=)

*I actually glad that at least someone gonna talk to me, despite I'm pretty much miserable, and not-an-ideal-person-to-talk-to.* =/

Anonymous said...

salam...

*sy terpaksa cut komen ni jd dua page...

i read ur answer in formspring..
so much of thank...

cantik blog baru...
and its pink...

baiklah, atas permintaan, sy terpaksa la google balik pasal HO tu...
ingatkan awk tahu..
tajuk 2 siap jadi front page utk berita harian lg..
sy agak sibuk sampai tak sempat nak cakap pasal benda tu...
terlalu banyak benda nak cakap tp masa terlalu singkat...

ni link yang boleh dipercayailah..
kalau sy bagi link blog, takut awk tak percaya pulak...

http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/component/content/article/445-kolumnis/10585-pengurangan-waktu-kerja-doktor-pelatih-amalan-negara-maju.html

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Risikosilaprawatlebihrendah/Article

erm..badminton mesti la pasal chong wei...sy tak akan putus asa la dgn dier...bukan mcm bola malaysia...bola, kalau menang sy sokong tp kalau chong wei, walau dier kalah, tetap sy sokong...

pasal exam oriented tu, panjang cerita dier tp sy ringkaskan mcm ni je la...kalau awk dekat tempat sy, mana satu yang awk lebih suka dengar...

"aktiviti2 mcm ni la sy nak awk bagi contoh utk soalan exam nanti..@...dalam exam nanti, benda ni la awk patut tulis..."

atau

"masa dekat sekolah nanti, awk boleh buat aktiviti ni...@ student dekat sekolah lebih seronok kalau kita mengajar mcm ni..."


kalau sy, sy lebih suka yg ke dua...
saya masuk belajar dekat sini bukan utk jawab exam tp sy belajar sbb nak jd cikgu..tp kalau lect pun duk sibuk pasal exam dari nak lahirkan guru berkualiti, susahlah...
mmg exam tu penting tp pointer tinggi tak semestinya akan menjamin kita akan jd cikgu yang baik atau tak...

sy ingat lg masa sy kena interview sebelum masuk sini..org tu tanya, pada awk apakah ciri2 seorang guru yang baik...
dan jawapan sy, guru yang baik tu ialah guru yang pandai mendidik dan mengajar... students ni ada banyak jenis dan sy percaya, kalau seorang guru mampu untuk mengajar satu kelas sampai semau student faham apa yang dier nak ajarkan, tu la guru yang terbaik...

kalau nak bincangkan isu ni mmg lama sbb setiap sesuatu tu ada pengertian tersendiri...sekarang sy byk belajar pasal theory..kalau behaviorism, seseorang tu dikatakan belajar bila ada perubahan pada sikap..tanpa ambil kira apa yang ada dalam fikiran..dekat sini drill, practice, n rote learning ambil tempat...contohnya time sekolah dulu..duk main hafal je fakta2..once dah habis exam, semua tu hilang...sy tak nak la student sy macam tu..sy nak dieotg faham sbb apa dierorg kena belajar..bukan sbb nak jwb exam semata2...

erm, sy dah melalut....sebenarnya point sy senang je...sekarang ni org nampak result tu sangat penting sampai yang lain2 tu jadi benda tak penting...
mmg la result tu penting jgk tp benda tu bukan perkara utama yang sepatutnya dinilai atas sesorang individu...
sbb tu la skrg ni krjaan dah buat school assessment...harap berjaya la...

satu yang saya nak nasihatkan awk...nanti bila dah ada anak sendiri, tolonglah jgn tekan anak2 utk cemerlang dalam exam sampai langsung tak ada masa untuk main...
sepupu sy g tuition dari darjah satu...mmg kita tak leh lari dari pangaruh masyarakat tp tolong sangat, janagn tekan anak2 sampai deirorg tak ada childhood life...(sy ingatkan diri sendiri jgk)

mcm mak sy cakap, dier tak kisah kalau anak dier tak kerja best2 tp asalkan jd manuasia yang berguna untuk masyarakat..boleh berbakti pada orang tua...nak buat apa jd engineer kalau buat bangunan n then runtuh...buat apa jadi pegawai besar kalau makan rasuah...
hidup ni bukan nak kejar harta semata2..mmg duit tu penting ....(ayat ma sy tak la skema mcm sy tulis)

Anonymous said...

"tp duit tu bukan dibuat kiblat, hanya dibuat alat"-hlovate...

"hidup bukan hanya diertikan dengan kejar harta dan kerjaya, hidup bukan hanya diertikan dengan kejar cita-cita. hidup bahagia bukan hanya diertikan dengan senyum ketawa riang gembira..hidup tu untuk akhirat..livinh here for the hereafter"-hlovate

pasal buku hlovate tu, sebenarnya mmg agak susah nak cari selain dari MPH...buku2 sy semua dekat kampung, kalau ada dengan sy sekarang rasanya sy dah poskan dah ke awk...
byk je buku lain yg best...kalau ayat2 cinta semua tu mcm berat sikit...skrg ni sy dah addicted dgn andrea hirata...sebenarnya banyak je buku yang bagus2 tp tu la, sy tak tahu awk suka buku jenis yg macam mana...
sy balik jumaat depan...sempat je kalau sy nak poskan buku sy kalau awk nak baca..boleh la baca time nak balik volgo nnti...

maaf la, hajat td nak tulis sikit je...serius, banyak benda yang nak share n sy pun nak tahu pendangan awk pasal perkara2 tertentu tp masa tak mengizinkan...hujung minggu ni sy g rumah kawan...saja nak rasa bukak puasa dekat rumah n nak semayang terawih dekat kampung...

sy kena pergi dulu..petang in ada iftar perdana..sangat sibuk, baru je balik dari majlis khatam al-quran...


selamat berbuka puasa dan berterawih...

jg diri, jg kesihatan...
salam....
---

Anonymous said...

best of luck with your kirovsky project..I'll pray for you...=)

---

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

Salam,

Hahaha. Untuk chong wei tuh, dia dah cuba yang terbaik. Memang itu pun persembahan terbaik single yang pernah saya tengok. :)

Lol untuk pasal HO tuh, memang in term of performance lagi baik, tapi ada banyak keburukan disebalik kesenangan keje dan consistency keje tersebut. Pengalaman. Itulah masalah yang bakal dihadapi. Terutamanya untuk graduan macam ktorg yang kurang pendedahan clinical. Kami yg jadi mangsa.

Theory or exam oriented education tuh sbnrnya depends on peringkat jugak. Mcm ktorg, both penting. Theory sgtttt ditekankan, but then, how to apply pun penting jugak. Cikgu mmg tak dinafikan, pengetahuan tntg apa yg nak diajarkan pun kena mantap, nak nak IQ budak zaman skrg ni smkin meningkat. But then, cikgu kene tau jugak cara nak tackle student so that diorang boleh paham. Mcm cikgu fizik sy pandai relate alam sekeliling dgn apa ktorg belajar. As an effect, sy smpai spm bab tuh sy tak perlu bukak balik pun and in fact sampai skrg pun sy msih ingt.

But bila di rusia, dua dua tak ditekankan, in the end kamilah sampah, kalau nak survive sndiri punya iniisiatif la. Mcm belajar syok sendiri takde org ckp susah senang.

Haha kelakar pulak awak ckp kt sy jgn stresskan psl result2. Sy ikut prinsip ayah sy. Motivasi. Memang bukanj result yg ayah sy cri, tapi motivasi. Sy dulu kuat main, which means sy tiada motivasi. Ayah sy motivate sy mngenai life, sy mencari buku dr syukri abdullah, baca, dan fahami mengenai pentingnya motivasi. Bila kita motivasi, kita sure apa kita nak dalam life. Result terdapat dalam salah satunya. Sy bukan jenis mamat study gilaaa like takde apa2. Sebab itu sy rasa lagi loser, kalau setakat nak study. Sebab tuh ay suka bersukan, masuk dlm segala pertandingan, sebab sy rs sy motivated utk try pelbagai benda, baik buruk. Semua.

Yeah, curiosity can kill.

Ayah sy kasi sy chance utk bermain2 sampai ke tahap sy berkawan dgn org tidak senonoh, isap rokok, mencuri, penipu. Semua sy kawan. Terjun parit, lastik burung, memancing guna buluh, itu semua childhoos. Tpi bila dah smkin meningkat umur sampai 11 tahun, childhood perlu ada, cuma kena balance. Sy boleh main petang2 cuma kena ada perancngan jadual la. Petang main, malam study. Which sy oraktik smpai skrg. Siang sy kurang study, so skrg mula lah blog bla bla. Didikan abah yg hebat. Childhoos bukan sekadar 24 jam main. Itu perlu ingat.

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

Ouh btw jaga diri, bukak iftar elok2 haha jangan makan macam saya (macam orang gila). Kalau awaj rse nak pos, ni alamat rumah sy la
: 942 pinang tunggal, 1321o kepala batas, pulau pinang. Nama muhammad hafidz bin hasan

Sy bersddia nak bace je. :)

Kirovsky tuh insya allah minggu depan sy jumpa dato'2 tuh. :). Doakan ye kejayaan. Huhu.

Anonymous said...

salam

i'll try to make it as simple as i can since i have to demo a lesson tomorrow..

dah khatam murabbi cinta?..
sy tak berkesempatan lg nak baca buku tu tp selalu je jenguk blog ustaz tu...buku tu sebenarnya yang ke tiga..yang pertama, aku terima nikahnya, then bercinta sampai ke syurga n the third is murabbi cinta...yang first sy baca 2 tahun lepas..yg second jadi koleksi dekat rak buku dekat rumah cuma yang ke tiga tak sempat lg nak baca tp kebanyakkan cerita2 dalam buku tu blh dapat dekat blog ustaz hasrizal sendiri..

insya Allah, sy balik jumaat ni n akan post secepat mungkin buku2 tu...jg baik2 ye..memandangkan sy dah janji nak jemput awk masa kenduri sy nnti, awk kne janji utk pulangkan masa tu ye...
kalau nak ikutkan, byk buku yg best tp mcm sy cakap, sy tak tahu awk suka baca buku yang macam mana...
insya Allah sy akan poskan "contengan jalanan" n "versus"
in the mean time blh je jenguk blog hlovate tu...

"ni kira yg sayang sikit"- nur kasih the movie

pasal yg HO tu, mmg ada pros n cons..tp kalau tgk pada kajian yg dijalankan, mmg patut la apa yg kerajaan buat..kita ni manusia, ada hai dan perasaan..benda ni melibatkan banyak pihak dan sy yakin, perbincangan telah mengambil faktor semua aspek...

"Kajian pada tahun 2009 mendapati 68.7 peratus doktor pelatih mengalami tekanan, 53 peratus berniat meninggalkan bidang perubatan dan 30 hingga 40 peratus menyatakan waktu bekerja dan beban kerja yang tinggi sehingga mereka tiada masa untuk bersosial."

sem lepas sy ada belajar pasal children development..belajar dari aspek cognitive, physical, emotion, social, etc...erm kalau ikut theory, kanak2 ni ada banyak fasa dalam membesar..erm, kalau ikut kematangan, umur 10 tahun ke atas tu dah dikira concrete stage where the students could be able to think in a concrete way..
senang cite, bila dah masuk umur 10 tahun, kanak2 dah sepatutnya diajar utk bersedia ke alam yang lebih mancabar..stage ni, kanak2 dah boleh kurangkan main2..

childhood tu range umur dier dalam 2-9...stage ni mmg kanak2 sepatutnya mmg didedahkan lebih pada permainan..erm, apa yg sy nak cakap, akan ada satu tahap kanak2 dah boleh kurangkan main2...
betul la apa yang ayah awk buat tu..
kadang2 apa yang hebat pasal mak ayah kita ni, dieorg tak pernah belajar pun segala theory ni tp dieorg boleh aplikasikan theory2 dalam kehidupan seharian. .that the beauty of it....

pasal exam oriented culture tu, sama la, ada pro n cons tp mmg diakui oleh lect dekat tempat sy ni pun yg malaysian education sgt exam oriented. kebanyakkan lect2 sy dekat sini mmg pernah jd cikgu...erm...pape pun result exam tu bukanlah semuanya...

Anonymous said...

alhamdulillah, demo hari ni berjalan seperti yg diharapkan...

rasa mcm hilang segala beban yg dipikul berminggu2...

ada dgr tak pasal penempatan guru dekat hospital...
nnti senang la kalau awk kawin ngan cikgu and dua2 kerja dekat hospital...cam sweet je kn...

tp kawan baik sy dari zaman sekolah dulu cakap, tak best kalau duk satu tempat je sepanjang masa...mcm boring jgk kalo 24 jam duk sama je...tp terpulang pada org jgk...

lg 2 hari nak balik...yes!!
serius, sy rindu sgt dekat family...flight awk 1 hb ke...

k lah, got to go...i have class iftar...semangat sikit dekat sini..
selamat berbuka puasa dan berterawih...=)

---

Anonymous said...

khamis malam free?

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

Salam and thanxs for all the info pasal HO tuh. Haha. Tapi saya prefer tekanan. :) hidup saya tak penah tak stress. Kalau x boring dah. Tapi, imam syafie cakap petua utk kuat badan and mindai jgn selalu bersedih.

Saya selalu bersedih mcm org x layak nak happy.

Okeh lepas ni saya nak tau camne nak enjoy life. Nak happy ni jauh lagi susah rupanya.

Haha. Saya ada dengar pasal guru dalam hospital tuh. Haha. Memang macam sweet. Tapi tak rse sy akan dapat tackle sape sape dgn pergai miserable mcm ni.

Anyway, sila kirim salam parents awak once bila awak dah balik. And hav a safeeeee journey, jalan jgn sorang2, kalau jalan sorang please dekat tempat open okeh. Sometimes it is gud being a coward. Plis eh, skrg ni perangai org dah pelik2. Huhu.

Jaga kesihatan (zdaroviye) здоровье !

Btw, sy free iA khamis malam. Anything just msj me dekat nmber ni 0134313171. Saya akan standby apa2. Jgn risau tuh nmber phone mak sye. Phone tuh plik. Anyone yang call/msg in memang sy xkan tau nmber die. As if awk pcaye sy la.

Okeh anything, feel free tuh comment in here since sy dh bookmark dah. Haha. As salam. :)

Anonymous said...

spasiba dr. hafidz....

since tomorrow gonna be my last night before i going back and usually at home i do not even switch on the lap top, i think may be i can chat with u for the last time before u going back...

and since i'm away for at most two weeks, i will lost a lot of things...

anyway, i said it over and over..for the 15th times, u'r not the only person who feel all those feeling..but, sometimes it is sad as these little things could make us fell down..its likes we do not have anything to worried about other than all those felling..
hope u get want i want to say..
sometimes it fells so tired with my own felling..it is very hard to set in our mind that there is something much more important than those feeling...
our responsibility...responsibility towards parents, family, friends, country and the most important is our responsibility as a caliph...
i'm not saying that all those felling are not important but we have to know our priority...which comes first...

you deserve a better life..
you deserve to be happy..
you deserve what you want..

life is hard because it is mean for it.. you just have to wait for the right time to meet a right person.. but now, you still have your family and friends...=)

take a good care of yourself too...
live the last phase of ramadhan..may this is not not last...

Anonymous said...

thanks utk nombor tu...
saya harap saya tak perlukanya..
bukan sebab apa, tp keep commenting in ur blog, here and there for the past one year, it is too much...

nak ucapkan terima kasih utk semuanya..
nak mintak maaf jugak untuk semua benda..

bila awk dapat novel sy nnti, walau apa pun nama yg ada pada bungkusan tu, walau apa pun alamat yg tertulis dekat kertas tu, walau nombor apa pun yang tercatat pada bungkusan tu, sy harap awk biarkan je la...tak perlu fikirkan siapa sy..tak perlu google pun...siapa sy, tak pernah penting...saya hadir cuma utk berkongsi pendapat, pandangan dan ucapan terima kasih sebab sy tahu, awk kawan yang baik pada kawan sy...
mmg nampak macam penakut sbb keep hiding my own identity tp percayalah, sy buat semua ni sbb ada banyak hati yang perlu dijaga...
it is not easy for me to go through all this thing..

may this is the best for all..

ps. mood sayu je sbb tulis awal pagi...=)

---

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

Salam,

Haha. Jangan risau takdenye nak google. Sy nak buku. Bukn nak awk pun. Haha.

Okeh malam esok la ye? IA boleh. :) around 9 40 mcm tuh :).

Wasalam.

Anonymous said...

erm...terawih dekat tempat sy habis dalam 10.10...tu pun tgk pada imam...tp biasanya by 10.30 sy dah sampai bilik....
10.30 boleh...ke awk ada hal lain...

Anonymous said...

anyway, cantik blog baru...=)

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

kalau malam ni saya okeh la iA sebab free. esok dah nak pegi amek adik dekat kedah (sorang yg dkt mrsm langkawi, and sorang dekat sains pokok sena). so maybe sampai dalam petang gitu dekat rumah. maybe tak dapat la kot, sebab bila diorang balik nanti abah plan nak jalan2 dekat bazaar raya dekat sungai petani lepas terawih. huhu.

so malam ni awak free tak? =)

Anonymous said...

erm...sy cuba la mlm ni...dalam 10.30 ye..

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

Okay, 10 30 iA. :)

Anonymous said...

=)

nak buat ucapan raya..

saya, --- ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat hari raya kepada dr. hafidz dan keluarga termasuk piau yang berada di pulau pinang dengan ucapan selamat hari raya, Minal 'Aidin wal-Faizin
semoga aidil fitri kali ini merupakan kemenangan yang terindah buat semua..
semoga perjalanan pulang ke volgo selamat..dan selamat memulakan tahun pengajian baru...

saya menyusun sepuluh jari ingin memohon maaf atas segala salah silap, terkasar bahasa, terlanjur bicara, teremo tak tentu pasal...nak mintak maaf jgk sbb selalu menyusahkan awk...
maaf utk semua la yep..

selamat hari raya sekali lg..jaga diri, jaga kesihatan...=)

salam
---

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

Saya pun nak uxapkan selamat hari raya lah. Hhaha.

Selamat hari raya dekat awak sekeluarga. Saya lagi lagilah nak minta maaf 10 phalanges tangan dan kaki atas segala kesalahan yang saya mungkin dah buat. Salah silap awak kalau ada semua sy maafkan baik yg kecik atau besar. Kalau ade la. :)

Selamat perjalanan awak pergi balik nnti ke kampung .ingat hati hati.

Till then salam.

Anonymous said...

=)

Anonymous said...

assalamualaikum...

erm bila terlalu banyak benda yang nak cakap tapi keterbatasan waktu dan sebab2 lain yang menghalang, mood utk menulis tu turun mendadak...
saya tulis selagi terdaya...

cuti sy mmg awesome. setelah berhempas pulas dgn kelas dan assginments, akhirnya sy balik ke rumah setelah berbulan2 lamanya...
Alhamdulillah, sempat berbuka puasa dengan family..
terlepas reunion kelas tp tu langsung tak menyedihkan saya..betapa Allah bekerja dalam penuh rahsia...dan sy teramat bersyukur sbb tak dapt join reunion tu..sungguh, Allah tak akan uji seseorang tu kalau kita tak mampu dan ianya petanda yang saya masih belum mampu untuk berhadapan dengan dugaan tu..hati saya masih tak kuat dan saya masih belum mampu utk berhadapan dgn kenyataan..bukan sy larikan diri tp Allah sendiri dah tunjuk..

raya tahun ni...terbaik...
when it comes to family, nothing can be replace..tak perlu cakap banyak sbb awk pun lalui semua tu...

pengalaman dekat sekolah selama seminggu pun best...jumpa kawan2 lama dan dapat g sekolah lama...


sebenarnya sy pun sibuk jgk skrg ni..assgnment tak habis2 lg...
selasa ni ada mid term test...

till then, take care n salam...
=)

Anonymous said...

assalamualaikum...

mesti awk sgt sibuk...
esok kami dekat sini cuti..

alhamdulillah, saya berjaya jgk lalui minggu yg sangat menekan..
alhamdulallah, test pun berjalan lancar...
seminggu balik kL dan sy dah mula rindu dekat rumah...
tak ada yang menarik utk sy ceritakan...erm...awk pun sibuk...
all the best utk exam awk...

jg kesihatan...
---
salam..

Anonymous said...

assalamualaikum...

sy nampak awk online ym dari semalam sampai hari ni...

sibuk sgt ye...
tgk blog awk, sunyi sepi je....

esk dah start minggu baru dan biasanya time weekdays, sy pun agak sibuk...
ada dua assignmemt kne hantar minggu ni...

oleh sebab hujung minggu sangat bersenang lenang, time hari2 biasa kne kerja kuat sikit la...

jerebu dkt kL dah ok...
hujan lebat 2-3 hari ni byk membantu...

action speak louder right?
mungkin betul la kata2 awk yg third year tu mmg menakutkan...

semoga awk masih sempat bernafas..
jaga diri, jaga kesihatan...
jgn lupa bg makan kucing...=)

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

Salam adalah sgt sibuk, so nanti sy reply. Masih di awal sem, so banyak benda kena seetle. :)

Anonymous said...

salam...

=)
tak perlu susah2...tak ada yang penting pun..buat masa skrg ni utamakn yg lebih penting...sy pun sibuk jgk seminggu dua ni...

jg diri, jg kesihatan...

salam...
---
=)

Anonymous said...

assalamualaikum...

this gonna be long comment/s

harap exam awk berjalan seperti yang diharapkan...

hari ni sgt memenatkan tp sy seronok sbb byk benda baru yang saya belajar...

pg tadi kelas sy ada match hoki utk koko...sy main la jgk sikit...seronok sebab dapat buat benda yg bukan semua org boleh buat...siap main dekat stadium hoki lg...

tp memandangkn tempat sy belajar ni sebelah je ngan stadium hoki, jd kurang excited la...

lepas je kelas td, terus bergegas ke putrajaya..first time g putrajaya naik public transport...first time naik kLia transit..first time dapat naik bas keliling putrajaya...

ok lah, cukup cerita pasal sy sbb tak penting pun...

erm, 2-3 hari lepas, sy ada baca berita pasal satu sek dekat serawak tak bg student dier ambk exam upsr sbb takut peratus lulus sek tu menurun...sy pun mcm........ok....
betapa fungsi sekolah tu dah berubah...bg sy, tak ada pelajar pun yang boleh digelar "tak pandai"
sekolah atau cikgu tu sepatutnya melahirkan pelajar yang mempunyai kepandaian yg berbeza...bukan semua org boleh cemerlang dalam akademik..mungkin kecemerlangan tu dalam bentuk kemahiran...sy tak faham knp org skrg duk gilakn sgt result yg cemerlang tp byk faktor2 lain tak diambil kira...
bukan sy kata keputusan yang baik tu tak penting tp tu je ke yang org rasa penting...

sama la mcm dekat tempat sy ni...buat assignment sy lupa solat pun entah ke mana..stdy utk exam smpai terbabas subuh...kalo "ter" tu boleh dipertimbangkan jgk tp kalau dah hari2 tu mcm melampau...

bukan nak kata sy ni baik sgt..tp bende2 mcm ni kne ambil berat la...mgkin jgk org tu tak ada kesedaran tp msg2 dah boleh fikir...tu la jd bila ibadah tu dijadikan mcm ritual yg tak ada makna...buat sekadar buat sbb dah terbiasa dr kecik..tak ada pun istilah dlm diri yg solat tu boleh mencegah dari melakukan kemungkaran...

kalau nak cakap, solat sy pun bukan lah sempurna tp sy kdg2 sedih bila tgk kwn2 yg mcm tak ambil berat soal ni...

ok2...dah byk pulak membebel...padahal nak cakap pasal isu exam tu td...
ni link berita tu...memandagkn awk sibuk dan mungkin tak sempat nak tahu pasal apa yg berlaku sekarang ni, sy kongsi la sikit2...

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/SekolahtaksubsemuaAditegur/Article

erm...aper lg ye...pasal tempoh bekerja HO yg dikurangkan tu..erm hari tu ada berita baru cakap pasal elaun akan dinaikkan...erm, ikut shift mcm tu la...tak sure sgt sbb tak baca berita tu penuh...something coming up at that time...tp rasanya awk semua akn diberi penerangan semula psl benda ni semua by the end of your study...

oh ye, sy baru tgk satu vid ni...best la, memandangkn awk pun suka wardina, so boleh la tgk time "free"- (ada lg ke istilah tu dalam hidup awk skrg)
tp awk kn ada ipad..isu "perubahan" tu pun best jgk utk dibincangkn...tp tggu la dulu...kita bincang satu2...

http://www.youtube.com/watch?v=dop0MRfBaWM&feature=related

Anonymous said...

"bahagia dgn stress"
bagus la sbb kurang2 awk tak la rasa tertekan...(bukan ke stress tu = tertekan)....
mksud sy, awk tak la rasa tension dgn stress tu...

"Dngan third year ni, relationship akan jadi disaster. "
--sy tak rasa mcm tu...
kalau dah time study ni dah tak leh nak cope dgn life partner, mmg baik tarik diri je la sbb sy yakin ianya lbh teruk masa kerja nnti...
time ni la tuan2 dr semua boleh nilai sejauh mana kesanggupan partner masing2 utk terus bertahan...sy tak kata sy sokong isu couple2, point sy hanyalah, kalau dgn third year yg scary ni pun dah tak leh nak cope, time buat HO nnti? kira on the other side, ni pun salah satu ujian la...

bg sy pulak...memandangkan sy mmg mcm desperate nak kawin dgn dr, kira sgt beruntung la sbb kawan dgn awk sbb paling kurang sy tau life dr. mcm mana...bukan nak mengambik kesempatan tp kita belajar dari orang sekeliling...
erm...setakat ni, sy ok lg la awk senyap je tnpa khabar berita..
tp perasaan sy yg "ok" tu mgkin tak valid memandangkn kita kwn je...mungkin perasaan tu berbeza kalau hubungan tu berbeza...jgn salah faham pulak...

maksud sy, sy ok je sbb kita kawan..
tp sy tak tahu apa perasaan sy kalau partner sy sibuk mcm tu...sy pun sebenarnya not really into it, jd mmg agak kurang arif pasal hati dan perasaan ni...
tp sy harap perasaan tu sma je...sy harap sy ok je dan faham pasal kesibukan tu..dan sbb tu la sy kne latih diri dari sekarang dan terima kasih sbb dalam tak sedar, awk guru terbaik yg sy ada sekarang...time kasih dr cg hafidz....

ok2...dah terlampau panjang melalut...mintak maaf byk2 sbb mungkin ambik masa awk...maaf sbb ayt sy selalu mcm pening
(sy rasa bm sy makin teruk, tp tak bermakna bi makin elok...mcm mana ni) ..

erm, tak perlu risau utk balas komen sy2...insya Allah sy faham situasi awk dan akan berusaha sebaik mungkin utk memahaminya...ingat, sy sedang melatih diri...tak perlu rasa membalas komen sy satu kewajipan...utamakan yang lebih penting....

walau sesibuk mana pun, jgn lupa makan...solat kne jg...jgn lupa bagi makan kucing...(dah macam mak org)

ok2...jg diri, jg kesihatan...

assalamualaikum...

spasiba
*maaf dalam russian ape ye....

---

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

salam,

akhirnya saya tarik nafas lega sikit, tapi rehat ni untuk beberapa jam je, nak kemas bilik, masak la apa lah, hujung minggu sibuk non akademik sikit. :)

anyway, untuk berita students tuh, saya dah baca dah, but, muhyddin kasi lesen dah kan bebudak tuh amek exam kan? baguslah macma tuh. agak tak adil. macam awak cakap la, memang tak patutlah nila budak2 sekadar pada akademik, in the end, setiap orang ada paras masing masing untuk cemerlang. kalau semua doctor dalam dunia ni, macam mana nak maju pun kan?

haha yang wardina tuh saya dah tengok dah. dia rancangan kat TV 9 pun kan? saya tengok time ramadhan tuh. best best. :)

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

kucing sentiasa diberi makan btw, lol, sampai dah gemok macam ape dah skrg ni. haha.

awak mungkin boleh cakap relationship sebagai pengukur kan? saya time form 2 dah senang hancur dalam kapel2 ni. akademik hancur, pempuan tak dapat. in the end, yang saya dapat was, "hafidz, you're a loser!". sebab tuh saya cakap memang disaster. kalau suka, terus kawen, tak perlu la i you we love muahxs muahxs. sy jenis open. tak suka cakap tak suka, suka cakap suka.

glad that being friend with you, actually somehow benefits you back sebab iyelah kan, bakal jadi bini doktor bukan mudah. sangat susah. nak kena paham banyak benda. :)

Anonymous said...

=)

salam...
nampak gayanya mcm sy la yg ketinggalan zaman...
cerita pasal wardina tu mmg sy tak tgk la sbb sy balik rumah pun 2-3 hari sebelaum raya...

pasal budak yang tak leh ambk exam tu, harapnya tak akan berulang lg sy kgd2 takut jgk..takut sy pun akan jd cg mcm tu suatu hari nnti...
takut sy tak boleh jd cg yang baik...

erm, mmaf la kalau nmpk sy mcm ambk kesempatan...pasal yg nak kawin dgn dr tu, ianya timbul lepas kwn dgn awk...jd tlg jgn anggap yg sy kwn dgn awk semata2 nk ambk kesempatan ke aper ke...
sy pun tak tahu mcm mana semua ni terjadi tp sy tak pernah rancang...
walaupun nmpk sy mcm semangat sgt nk kwin dgn dr tp kuasa Allah sapa yg tahu kn...tu harapan je tp Allah tu maha mengetahui siapa yg terbaik utk kita...

tp semua tu lmbt lg,
byk lg yg sy kne settle kn...
pasal sy dgn kwn sy tu,
byk benda yg nak kne fikirkan
byk hati yg nk kne jg...

ok, selamat berhujung minggu..
dan sambung study...

=)
---

Anonymous said...

=)

Anonymous said...

assalamualaikum...
sihat?

dekat tempat sy sekarang ramai yg batuk2...mungkin jangkit sbb duk dalam dewan kuliah yg sama dari pukul 8.00-1.30...dah la ramai...tp sekarang ni mmg musim orang tak sihat dekat sini...

minggu depan ada talk dekat UM...ada wardina, Insya Allah sy akan g...talk pasal something about kekeluargaan.

tak ada apa yang menarik nak share...pasal life sy lg la...
sy rasa masalah sy makin serius la...
org cakap, bila kita sibukkan diri, kita akan kurang memikirkan benda2 yang tak berapa penting tapi teori tu tak tak boleh diguna pakai pada saya...saya kadang-kadang letih dengan apa yang saya rasa....

harap awak dapat masa yang berkualiti sepanjang hujung minggu ni...sy nak tulis banyak2 pun rasanya awk lebih memrlukan rehat berbanding baca apa yang saya tulis...dan tu la hakikatnya ...

oh ye, diana amir is now wearing hijab...alhamdulillah...awk minat dier kan...sungguh, hati2 manusia ni Allah yg pegang....
sy ingat lagi, saya ada hadiahkan pada classmate sy novel conengan jalanan dan saya harap dia dapat sesuatu dari novel tu...tp sungguh lah, hati manusia ni Allah yang pegang...
kalau saya boleh rasa sesuatu bila baca novel tu, tu tak bermakna dia pun akan rasa apa yang saya rasa....

"benda dan perkara yang sama tu tak semestinya memberikan kesan yang sama juga kepada penerima yang berbeza..."-contengan jalanan..

http://bliss6thjune.blogspot.com/2011/07/contengan-jalanan-vt-1.html

ayat "hati manusia tu Allah yang pegang" memujuk diri setiap kali sy tengok kawan sy tu macam tak effect pun baca buku tu...tp sy percaya, dia sedang mencari sesuatu...deep inside, he is a good guy...
cuma kadang-kadang susah nak nampak benda yang dah ada depan mata...

td gaya tulis dah macam nak habis tapi panjang je malalut...k lah, selamt berhujung minggu, selamat mengemas rumah...

jg diri...
assalamualaikum....

---

Anonymous said...

assalamualaikum...

=)

minggu lepas berkesempatan join satu forum dekat UM dan salah seorang panelist adalah wardina safiyyah...=) n ustaz pahrol mohd juoi..editor majalah solusi, penulis buku tentang cinta, dimana Dia di hatiku, etc..sorang lg panelist. lect UM...prof Kamil...
tiga2 mmg best tp utk first two panelist mmg saya sangat kagumi...
ustaz tu mmg terbaik..


tajuk forum tu, "melayari bahtera rumahtangga. di mana bahagianya?"

ketepikan bab rumah tangga tu..fokus lebih pada perkataan bahagia...ada beberapa point yg sy nak share...

-kebahagian bg orang muslim tu adalah datang dari hati..so hukum dier "inside--> out"

-sbb2 orang tak bahagia adalah kerana tak tahu apa erti bahagia dan tak tahu bagaimana mencapai kebahagiaan.

-"jgn mencari bahagia dalam rumahtangga, tp bawa kebahagiaan dalam rumahtangga"..(rasanya blh apply dalam hubungan dgn kwn2 jgk)

-kita hidup dengan apa yang kita dapat,
kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri..

-"memberi" hanya boleh dilakukan bila ada kasih sayang

-hukum kasih sayang-->bagi dahulu kasih sayang then kita akan dikasihi...

-kasih sayang berkadar langsung dengan iman

-cinta tanpa syarat

-*** jangan minta hidup yang mudah tapi minta iman yang kuat (fav quote)

-hilang bahagia bukan sbb ujian tp sbb hati yang sakit.

***jgn kawin kalo x dpt restu...;)

ok..tu je...

jg diri, jg kesihatan...

salam...=)

Anonymous said...

smart blog baru...
love it...

Anonymous said...

assalamualaikum...
sihat?
tak ada banyak yang
boleh dikongsikan...sekarang saya dah masuk dalam study week..
jumaat ni insya Allah balik seminggu utk cuti depavali..
minggu ni sy ada g pesta buku dekat MEAEPS, upm serdang...dan perjalanan yang terpaksa saya lalui mmg tak dapat digambarkan dengan kata2...
banyak benda yang berlaku dan sy sangat rasa yang rahmat Allah tu ada di mana-mana...
mcm yg ustaz hasrizal ckp masa tulis entry pasal program dier dekat india lepas...

"Ada pelajar yang datang dengan tayar bas yang pancit. Ada yang bersalin-salin bas dan keretapi. Mereka semua mengingatkan saya kepada “zaman kami dulu”. Sesungguhnya apa yang kekal di ingatan, bukanlah berkisar banyak pada pengisian. Sebaliknya kenangan-kenangan di sepanjang perjalanan. Susah payah, ketawa duka, dan warna-warna sebenar persahabatan, yang muncul untuk menguji kerjasama di atas nama ukhuwwah."

mmg betul la, sepanjang hidup sebagai pelajar ni, banyak benda yang kita kne berdikari...pengalaman yang kita dapat tu sebenarnya lagi berharga dari tujuan kita buat sesuatu benda tu...

kepayahan sy nk g pesta buku utk dapat buku yang murah gila2 bukan la apa sangat kalau nak dibandingkan dgn pengalaman yang terpaksa saya tempuh sepanjang perjalanan tu...

mcm biasa, byk benda yang nak cakap tp keadaan tak mengizinkan...

selamat study...=)

salam...

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

:)

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

salam.

glad that awak banyak update saya dengan banyak benda haha. saya kurang update. skdr nak update blog. itupun masih limited. gambar autumn saya tak letak lagi. hujung minggu ni boleh kot nak letak itu ini. tapi skrg saya adalah amat sibuk dengan test tak putus2 tiap2 minggu. memang betullah cakap senior :/

anyway gudluck la kalau awak nak exam (?) sebab kan awak skrg tgh study week. bykkan study. sy dulu kat skolah slalu deny the fact that orang semakin exam, semakin dekat dengan surau. memang betul la semakin dekat dengan surau. tapi, bukunya tak dekat (which means tak dekat dengan usaha). tuhan takkan tolong orang yang tak usaha. sy tak suka orang yang mintak tolong Allah buta buta tanpa ada usaha (dulu la kat sekolah, skrg semua student kerja keras). tuhan tak count berapa juta kali solat hajat tuh dibuat, tuhan pandang usaha, dan kualiti tawakkal kita pada keputusan tuhan. mungkin salah satu cara menzahirkan rasa yakin kita pada ketentuanNya adalah smbhyg hajat. mungkin. quantiti tidak mengira, tapi kualiti paling dikira. :D

apa aku membebel ni -.-"""


anyway, kalau awak senang senang, and lapang, which is not right now, update la saya ngan benda2 awak suka tuh. saya sedia mendengar. :D

Anonymous said...

salam....
akhirnya, ada jgk khabar dari awak...
it has been almost 3 weeks since your last comment...

erm tak pe la, sy faham je kesibukkan awk tu....
minggu ni pun sy sangat sibuk sbb dekat tempat saya ada minggu kesenian islam dan sy salah seorang ajk perlaksanaan...
tidur tak tentu, dah dua hari tak bukak lap top dan baru hari ni online balik...

ni pun sbb nak bereskan beberapa perkara sebalum balik...
sy cuti seminggu, insya Allah bas balik kampung malam ni...
banyak lagi benda nak settlekn....

sepanjang Minggu Kesenian Islam tu, banyak program yang best...
ada slot bersama artis...kami jemput catriona ross n sham kamikaze....dan sham siap main gitar mlm tu....
mmg tak akan lupa la smpai bila2...
kagum betul...
suka tgk org pandai main gitar...
sy yg tgh belajar keyboard ni pun tak lepas2 lg...

banyak benda yg best sepanjang program tu...
study week pun setakat ni ok2...kami dekat sini time study week kne g kelas n discuss dgn lect...tak de la istilah study sorang2....

banyak benda sy nak cerita tapi rasanya awk lg banyak benda nak buat selain baca benda yang bukan2 sy melalut ni...sy ni pun dah pikir pasal rumah je sejak semalam lg...

jg diri, jg kesihatan...
best of luck with ur test and other things...

terima kasih atas nasihat...
kdg2 sy rasa awk ni berpotensi jgk nak jd cikgu...


nice quote to share..."Pray not for a lighter burden, but rather for a stronger shoulder"



salam....

Anonymous said...

‎"we might be BEST FRIENDS one year, pretty good friends the next year, don't talk that often the next year and don't want to talk at all the year after that. so, I just wanted to say, even if I never talk to you again in my life, YOU ARE SPECIAL TO ME and you have made a difference in my life. I look up to you, respect you, truly cherish you, most of all I care about friends"

from my most favourite writer, Hlovate ~~5 tahun 5bulan..

Anonymous said...

‎"we might be BEST FRIENDS one year, pretty good friends the next year, don't talk that often the next year and don't want to talk at all the year after that. so, I just wanted to say, even if I never talk to you again in my life, YOU ARE SPECIAL TO ME and you have made a difference in my life. I look up to you, respect you, truly cherish you, most of all I care about friends"

from my most favourite writer, Hlovate ~~5 tahun 5bulan..

Anonymous said...

epik hari raya....

tulis komen sambil dengar takbir raya, dendang perantau dan dari jauh ku pohon maaf....

satu kombinasi yang bagus utk malam raya duk sorang2 dalam bilik, demam dan masalah air dekat asrama...

aidiladha tahun in Insya Allah akan disambut di ibu kota...suasana sunyi sepi sbb ramai yang balik..asal2 tak la ramai sangat yang balik tapi sbb ada masalah air, semua duk pakat usung beg...tinggal la dua tiga kerat lagi dekat sini...tp alhamdulillah, air dah ada tp tak normal lg la...stakat ni msih boleh mandi dan basuh baju...

memandangkan ni kali pertama saya tak beraya dengan keluarga, macam-macam perasaan yang saya rasa...
memandangkan tak berapa sihat dua tiga hari ni, mmg rasa agak terganggu la...harapnya saya tak perlu telan paracetamol malam ni...dah dua hari berturut-turut duk bergantung pada ubat...tapi tak sedahsyat kawan sy...sekali telan 4 biji...last2 tidur tak ingat dunia...

sy pun hari ni kerja duk atas katil je...kepala berat semacam, badan pun sakit2...tapi terpaksa gagahkan diri ke kl sentral utk bukak puasa td...semua kedai makan dekat tempat sy dah cuti...masa dalam perjalanan balik, bila sampai je dekat stesen lrt, dengar lagu raya sudirman...sy pun tak boleh nak gambarkan perasaan apa yang dirasa masa tu...

esok, insya Allah akan ke masjid negara untuk solat sunat hari raya...moga diberi kekuatan dan kesihatan yang baik...

malam raya, tak tahu nak buat apa, online je la...kalau duk umah mesti main mercun n bunga api...

tp memandangkan dah balik minggu lepas seminggu dan akan balik 18hb ni utk cuti sekolah akhir tahun, kira terubat la sikit...

bila lagi nak raya dekat kL kalau tak thn ni....

sy nak ambil kesempatan ni utk mengucapkan salam aidiladha...semoga kita mendapat ikhtibar dari peristiwa di sebalik hari raya ini...

raya ni awak masak apa...?

Anonymous said...

assalamualaikum...

sy exam esok...
doakan sy...

=)

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

salam,

baru perasan ada button 'jump to comment form' -.-""

anyway, maaf tak dapat update apa2 pasal raya haji. hari ni baru boleh update iA. anyway, selamat menempuh peperiksaan. kalau usaha tak kemana, all the best to you :D

saya pun akan datang harsh week minggu depan. harap dapat bernafas lagi. hidup third year memang shoot.

anyway snow dah turun kat sini. hari ni hari first snow. maaflah dulu saya tak dapat tangkap gambar snow, kali ni saya cuba. hehe. k selamat hari raya haji (sori terlambat) :D

as salam.

Anonymous said...

salam.....


waaaaaaa...bestnya snow dah turun...(bilangan "a" menunjukkan tahap keterujaan melampau)

erm...sebenarnya sy ok je kalau tak tengok gambar2 tu pun...sy faham awk sibuk, insya Allah, panjang umur, murah rezeki tahun depan pun saya boleh tunggu...lgpun winter dekat russia kan lama...

tak perlu rasa bersalah atau terbeban...insya Allah sy faham...

dah habis satu paper dan saya rasa sangat lega...buat masa sekarang la...ada 3 lagi, tapi selasa, rabu dan khamis depan...
insya Allah jumaat balik untuk cuti panjang...

sekarang keterujaan untuk pulang ke kampung masih macam dulu tapi ada satu yang saya boleh rasa perubahannya...
perasaan saya untuk kembali ke kuala lumpur...

walau saya masih belum rasa best sangat duk di kL ni tapi sekarang saya sedar saya dah tak rasa sedih sangat setiap kali nak balik kL..tiap kali nak balik kL saya akan pujuk hati cakap yang pulang ke kL adalah tanggungjawab saya juga...lagi lama saya di kL maksudnya lagi sedikit tempoh pengajian yang tinggal...mungkin sebab dah matang sikit kot...dah nak habis tahun satu..dah kenal makna tanggungjawab...

ok...termelalut...terima kasih doakn sy...sy ni tak la jenis gila study macam awk...so, tak pasti usaha yang saya buat tu cukup ke tak..tp ada la baca buku sikit2...tp tak rasa macam cukup je...

ok2.....
jaga diri, jaga kucing, jaga kesihatan...
harap awak masih boleh terus bernafas...best of luck untuk quiz, test, etc....=)

Anonymous said...

salam.....


waaaaaaa...bestnya snow dah turun...(bilangan "a" menunjukkan tahap keterujaan melampau)

erm...sebenarnya sy ok je kalau tak tengok gambar2 tu pun...sy faham awk sibuk, insya Allah, panjang umur, murah rezeki tahun depan pun saya boleh tunggu...lgpun winter dekat russia kan lama...

tak perlu rasa bersalah atau terbeban...insya Allah sy faham...

dah habis satu paper dan saya rasa sangat lega...buat masa sekarang la...ada 3 lagi, tapi selasa, rabu dan khamis depan...
insya Allah jumaat balik untuk cuti panjang...

sekarang keterujaan untuk pulang ke kampung masih macam dulu tapi ada satu yang saya boleh rasa perubahannya...
perasaan saya untuk kembali ke kuala lumpur...

walau saya masih belum rasa best sangat duk di kL ni tapi sekarang saya sedar saya dah tak rasa sedih sangat setiap kali nak balik kL..tiap kali nak balik kL saya akan pujuk hati cakap yang pulang ke kL adalah tanggungjawab saya juga...lagi lama saya di kL maksudnya lagi sedikit tempoh pengajian yang tinggal...mungkin sebab dah matang sikit kot...dah nak habis tahun satu..dah kenal makna tanggungjawab...

ok...termelalut...terima kasih doakn sy...sy ni tak la jenis gila study macam awk...so, tak pasti usaha yang saya buat tu cukup ke tak..tp ada la baca buku sikit2...tp tak rasa macam cukup je...

ok2.....
jaga diri, jaga kucing, jaga kesihatan...
harap awak masih boleh terus bernafas...best of luck untuk quiz, test, etc....=)

Anonymous said...

sorry ter"post" sampai dua kali...tak perasan plk...maaf, maaf...

Anonymous said...

random~
"masa tak akan mengubati luka,
cuma membuatkan kita belajar untuk terima kenyataan..."

lately tak berapa sihat...
lepas demam hari tu, kepala masih lagi rasa berat2...
saya kalau boleh malas nak bergantung pada ubat sangat...hari ni sangat panas berbahang dekat tempat saya...

sebenarnya makan ubat ni elok ke tak...

Anonymous said...

assalamualaikum...
komen extra panjang sbb cover utk cuti sekolah skali...special edition...

alhamdulillah...alhamdulillah.. alhamdulillah...

dengan berakhirnya paper children's literature petang tadi maka berakhirlah tahun satu saya...rasa macam tak percaya...
insya Allah, esok akan start bercuti dan pulang ke kampung...oh ye, sy baru dapat sepupu dan anak saudara baru...umur beza dua hari je...sepupu lahir petang tadi, anak saudara lahir dua hari lepas...seronok2...jadi baby sitter la sy cuti ni....
td pun dapat tahu yang senior selamat bersalin...senior final year...sy pun mcm terkejut la sbb kalau ikut kontrak kami boleh kawin tapi tak boleh mengandung tapi kalau dah selamat bersalin tu mmg dahsyat la...mungkin sbb dah final year...dah la senior2 dah tak ada kelas sangat lepas praktikum hari tu...n guess what..her hubby is a doctor!!! ok, sy mmg jeles....


sebenarnya banyak benda nak cakap tapi tak tahu nak mula dari mana...
erm kita cakap pasal hal serius la dulu...pasal seksualiti merdeka...isu tu agak hot la dekat malaysia sekarang...pembokaran demi pembokaran mengejutkan banyak pihak...betapa umat kita sekarang sangat parah...

hari tu dengar dalam ikim fm..ustaz pahrol cakap pasal hidayah...rupa rupanya hidayah ni ada banyak jenis dan tahap tertinggi adalah hidayah taufiq...hidayah ni la yang membantu kita untuk mengamalkan Islam sepenuhnya...kalau hidayah Islam sahaja, tu semata-mata lesen mengatakan kita beragama islam...hidayah taufiq tu la yang membezakan kita antara kita ni islam keturunan atau benar2 muslim yang mukmin...

erm, sy ada jg baca blog kd, lee dan kadang2 azie...dan sy sangat respect ar dkt dieorng...tak tau la knp tp sy rasa dieorg mmg ada cara berfikir yang lain dari orang biasa2...senang cite, ada style tersendiri la...untung awk ada kawan2 macam dieorg...sampaikan salam saya pada dieorg..dah lama nak kenal ngan kd tp segan...lee sy takut skit...ntah knp tp sy rasa sy segan kot ngan dier...

cuti ni insya Allah, sy nak test lesen kereta sampai lulus...mcm2 mana pun kne lulus jgk...Alhamdulillah, bahagian bukit parking sume dah lulu cuma hari tu kandas bhgian jalanraya...jpj tu garang sangat...pape pun awk diakan lah supaya saya lulus dan tak oerlu la duit melayang mcm tu je....

oh ye, hari ni result upsr kuar...erm, tak ada pun...cuma nak bagi tau tu je...oh ye, budak2 sekolah dapat rm100 sorang... best gile...mmg untung la...tp betul jgk, barang skrg ni mkn mahal...harap boleh kurangkan beban mak ayah...

lagi...

erm, ada dgr tak pasal kejayaan zulfadli menang kejohanan badminton remaja dunia tu...hebat kan...kurang-kurang ada la nampak bayang pengganti chong wei...kalau awk tak jd dr. mesti main badminton sampai wakil malaysia gak...

sekarang dah ter ketagih dengar lagu someone like you...
"I wish nothing but the best for you, too.......Sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead"

dan tetiba suka dgr radio lepas matluthfi buat video pasal lagu2 dekat radio...

suka sy baca post awk yg "macam wajib" tu....mesti dahsyat sangat study sampai jadi mcm tu skali...
dah la kakak yg komen tu tulis ada yg lagi kronik...erm...ni baru third year...time HO nnti...tp sy ada terbaca somewhere cakap yang stdnt2 dekat russia ni dapat tahan time HO nnti sbb time stdy pun payah....all the best doc hafidz...

Anonymous said...

birthday kawan sy is coming soon...erm....tlg wish bagi pihak sy...sedih2...

k lah...tu je kot...
jg diri, jg kesihatan.....zdaroviye...=)
jg kucing...selamat main salji banyak2...

salam maal hijrah..
selamat tahun baru...

study jgn stress2...
bye...
assalamualaikum...

Anonymous said...

=)

Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam :) lama tak bertegur.

Anonymous said...

assalamualaikum...

erm, tak tahu nak cakap apa,
maaf rasanya perkataan terbaik kot...maaf...

baru 2 minggu jejak bumi kL balik...
cuti hari tu mmg sy tak online
dan bila balik kL sy tak berapa nak online jgk...

sy pun perlukan masa utk hadam post2 awk...
sy ada satu pemikiran yg sy kdg2 rasa yg awk post sesuatu yg ditujukan kepada orang lain dan kadang2 sy rasa awk tujukan pada sy...
tp memandangkan awk tak tahu even nama sy pun jd sy beranggapan sy bukanlah siapa2 dalam diri awk...

sy tak tahu awk nak kawan dgn sy lg ke tak...sy kadang2 jd takut...mmg sy faham awk sibuk...erm be honest ye...kalau tak, cakap tak...insya Allah, sy terima apa je keputusan awk...sy yg baca n comment dekat blog awk tp hak awk utk kwn sy ke tak...

ok, buat masa ni, saya dah second year....dah jadi super2 senior...
masa cuti hari tu, test kereta...
alhamdulillah, lulus...
dah ada lesen P...

kwn2 sy ada yg dah tunang..even junior pun ada yg dh kawin...ok..mmg peer pressure...
sy pun dah mula terfikir nak g kursus kawin...mana la tau tetiba ada rombongan datang meminang...

hari tu ada g dgr ceramah ustaz don...forum sebenarnya...best la...

oh ye, sy sempat baca blog baru awk tp tak sempat bookmark sbb online guna lap top org...
jd sudilah tuan doktor untuk bagi sy link tu supaya sy boleh bookmark memandangkan sy dah boleh online skrg...

jg diri...
sy tak tahu bila winter break awk tp it should be around the corner..
selamat bercuti...

wassalam

Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam, wah tahniah dapat lesen P wehh. Orang sini takde lesen nak drive. God loser gila.

Haha, saya kalau nak tuju dekat awak about something, memang directly saya cakap 'anon'. If not, tiada kaitan dengan awak la. Sori la eh terasa pulak. Biasalah orang jiwa kacau ni. :)

Right now saya sangat free sebab baru lepas exam berat. Exam macam philo and bahasa russia ringan2 je. Malas nak score. So maaf sangat2 la, memant third year saya sgt sibuk, and plus next sem, lagi lagi sibuk! Entah awak mampu bare it atau tak, sedangkan first sem oun saya kadang2 nak reply awak. Anyway, persoalan mahu kawan tak tak sepatutnya timbul pun -.-" sebab memanglah saya nak kawan. Smua komen awak tuh saya baca, cuma susah nak reply kalau depan ada bukupathologymicrobiologytherapy etc etc. Saya jenis prioriti. Bt, nexr sem saya cuba reply awak, (daripada time rehat dok surf fb kan). So bottomline is, saya masih kawan.

And memandangkan awak cakap kawan awak ramai yang dah bertunang and kawen, saya ada satu soalan, awak memang dah ada orang ke nak kawen? Sebab saya nampak awak macam tak 'lepas'kan dia lagi. Hurm.

Anyway, blog saya ada thecomplicatedtunner.blogspot.com. Bookmark la ye! And blog tuh tak ramai orang tau, so bolehlah nak komen. Sangat dialualukan.

Muhammad Hafidz Hasan said...

Andddddd....you are something okeh in my life. But i never get the chance to know you better sebab awak ni macam CIA la pulak. Susah. I want to know you, you dont want me to, memang pelik. And btw saya pun layan ustaz don jugak skrg!!!!! Best gila homaigod cara pembelajran dia macam dora the explorer sebab dia berinteraksi dengan penonton di tv! Anyway, cuti winter saya pergi paris and swiss, kalau awak ada apa apa nak tempah bagitau lah :) and saya pergi ke paris 25 hb (24hb bertolak dari volgo). So itu je kot, jaga diri, assamualaikum!

Anonymous said...

assalamualaikum....

wah2 bykknye nak tulis...
pasal lesen tu, x yah risau..
skrg kerajaan dah bermurah hati bagi peluang utk test guna kete auto...
jd tak yah la bersusah payah nak pikir pasal gear time belajar nnti...
sy ni nme je ada lesen tp tak la berani sgt nak drive...hari tu first time drive, nsib baik tak masuk gaung...tp slow2 la kn...nme pun baru P....

pasal isu entry tu, sy pun nak mintak maaf la sbb pikir yg bukan2...ye la, dah la awk dah lama tak tulis dekat sini, sy pun mula la pikir yang pelik2...
harapnya lepas ni sy jd lebih matang dan faham la yg awk ni budak medik...(cakap nak kawin dgn doktor kn)...

bagusla kalau awk tahu mana yg lebih perlu diutamakan...sy kadang2 rasa bersalah jgk sbb takut ggu awk...dan untuk kali ke 17, sy nak bagitau, tak perlu rasa mmbalas komen sy ni satu kewajipan....

pasal isu kawen tu.........
sy pun skrg ni tak tahu apa dah yg sy rasa...hari tu, kwn sy tu hantar email...erm, tak la ckp apa2...
sy tnya best friend sy mcm mana...then dier cakap, buat istiqarah...
sbnrnya sy dgn "kwn kita" tu tak pernah ada apa2..tp sekarang status dah berubah jadi "it's complicated"...salah saya jugak sbb suka dekat dier...sy pun senyap mcm tu je, masa summer 2 tahun lepas la...
kesian jgk dekat dier...
saya tahu, saya patut jelaskan semuanya pada dia tp sy tak nak ggu stdy dier...selagi bende ni sy tak settle kn, selagi tu la sy akan pikir pasal dier je...
bukan masalah sy tak lepaskan dia atau apa..masalah dekat sini, sy terperangkap...
sy tak nak bende2 ni ggu stdy dier...sbb tu ingant nak settle once dier dah habis stdy...
satu lg masalah, sy tak tahu apa yg dier rasa pada sy...saya tak rasa dier anggap sy lebih dari seorang kawan...tp sy masih perlukan kepastian.....

Anonymous said...

link tu tak dapat la encik doktor...
"blog not found"

sy bukan tak nak bg tahu siapa sy tp sy kne fikirkan byk benda...
kalau sy bgtahu siapa sy, kemungkinan awk akan knl kwn sy tu...
dan perkara terakhir sy nak buat ialah menyusahkan kwn sy tu...dah byk sgt dah masalah yg dia kne hadapi...maaf sgt2...
rasanya tak ada beza pun awk kenal sy ke tak...sy bukan anak menteri kesihatan yg blh tolong awk nak posting ke mana2 nnti...jd, tak perlu ralat sgt la kalau tak kenal sy pun...

sy tak pernah tgk ustaz don dkt tv...hari tu yg g forum perdana tu, first time la...(dekat umah sy tak ada astro dan hanya boleh tgk tv 1,2,3)mmg sadis...
tp mmg cara dier best la...suka2...

oh ye, sy kena buat school based experince dekat international...
tp sy g next sem sbb koata utk sem ni dah penuh...tp sy letak je nama dlm senarai menunggu...
kalau tak, g cameron highland la jwbny...

bestnya g paris!!!!!
dekat tempat sy ni ada jgk yg ambik bahasa perancis and dieorg fly ke sana 3 tahun...satu batch dgn sy dah ada dkt sana skrg..g sept lepas...kebanyakkan stdn dekat sini, ada key chain Eiffel tower yg kecik n boleh letak dekat pensel case tu...tp sy tak ada sbb tak kenal dgn sapa2 pun budak perancis...dah foundation tempt lain, ni la jdnya...

tak ada nak kirim apa2 pun...
cukuplah awk selamat pergi dan balik...

summer ni balik tak...

panjang plk sy tulis...excited sbb dah lama tak tulis dekat sini...
ok, jg diri, jg kesihatan, jg kucing...

selamat bercuti...
assalamualaikum....=)

Anonymous said...

alhamdulillah....
sy dapat buat school based experience yg dekat international school tu sem ni....
walaupun x de rezeki nak g cameron, yg penting sem depan nak buat dekat rumah...boleh raya lebih sikit dengan family....

sy still lg tak boleh buka blog awk...tak tahu silap dekat mana...

Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam, tahniah sebab dapat gi international school :)

Anyway, its actually thecomplicatedtunnel.blogspot.com

And awak selalu lari point bila saya nak kenal awak. Its actually ada beza besaaarrr interaksi dgn anon dengan org yang kita kenal. Well at keast nama. Kalau nak posting2 tuh, kawasan saya ada pak lah, apalah nak dirisaukan. Kawan kerana kawan, bukan kerana harta. Saya kalau kenal kawan awak pun, belum tentu saya pergi tanya dia. Sbnrnya tak semua saya kaqan. Saya sini agak suka buat hal sendiri.

And teruSkanlah contact kawan awak tuh. Apa yang nak diganggu studynya pun kalau dua dua kenalah pandai manage. -.-""

Anonymous said...

salam...
apalah ada pada nama...
sy dah jnji nak post novel hlovate tu pada awak...dan saya memikirkan yang saya akan letak nama sy...
kalau awk balik summer ni, awk tahu la siapa sy...mcm susupen je kn...bg sy, tak kisah la nama sy musalmah ke, batrisya ke...tak penting langsung...
-sy post dalam akhir bulan 4 ye buku tu...hadiah hari jadi...=)


awk kawan ke tak, sy tetap nampak kawan sy dalam video tahun baru awak tu....samaada awk tanya dia atau tak kalau awk kenal siapa sy, tu bukan masalah...
akan tiba saat yg sy terpaksa mintak tolong awk untuk tahu pasal kwn sy tu...sy dah jnji dgn dia satu perkara dan kalau keadaan mcm ni masih berlarutan, awk je yg mmpu tolong sy masa tu...

kalau sy cakap lg banyak pasal kwn sy tu, mesti awk lg tak suka dengar...mesti awk akan ckp sy ni pelik dan kebudak-budakkan, tak rasional, tak matang...macam-macam la...tp sy pun ada hati yang saya perlu lindungi...nak tahu tak apa kenyataan sebenarnya...sebenarnya, sy sendiri tak berani nak terima kenyataan...sy tak kuat...walau sekarang sy dah cukup sedih dgn apa yg berlaku, sy masih belum mmpu utk terima lebih dari apa yang sy ada sekarang...

time summer break lepas, dia balik dan kwn2 ada buat reunion bukak puasa...betapa Allah nak tunjuk yg sy mmg tak sedia utk semua ni, sy tak jd g reunion tu atas beberapa masalah padahal sy mmg dah bersiap2 dah nak g...see...

tengok, kn dah emo...tukar topik...
sy pun tak suka sebenarnya cakap pasal benda ni...buat sedih je...


ada dengar tak yg hari tu kerajaan nak suruh cikgu kerja sama dengan waktu pejabat....
sy tak ada la nak kecoh2 sgt masa tahu tu sbb lambat lg sy nak kerja pun...
tp sy ada jgk terfikir, sbb utama sy jadi cikgu ni, sy nak kerja yang saya boleh luangkan lebih masa dengan keluarga sy...
kalau ikut minat, boleh je sy sambung dalam architecture tp nk kne tgk pulak life dier mcm mana...tak kan nak anggkut anak gi site kan...hujung minggu belum tentu cuti...last2 end up, anak kne hantar ke tuisen je dari pagi sampai malam...

tp kalau kerajaan nak buat keputusan mcm tu pun, apa nak buat kan...nama pun dah tanggungjawab...dah la time belajar dapat elaun segala bagai, time keje, keje je la kan...
tp syukur la benda tu tak jadi...kalau jd, mmg hot issue jgk tu...


summer ni balik tak...

Anonymous said...

assalamualaikum....

esok sy dah start cuti...
cuti raya cina...
insya Allah, seminggu duk umah n mmg tak online la....

oh ye, tadi sy dan kwn2 sekelas sy g umah mentor sy..dier baru bersalin...eh, silap2 dah sebulan setengah...and her baby is sooooo cute...baik pulak tu...
tp plg best, kami g konvoi satu kelas...kelas sy, bukan mcm kelas awk yg ada dua tiga kerat je...
classmate sy 27 org semua...
so td tolak beberapa org yg tak leh join, kami berkonvoi la 4 biji kereta...

first time kami kuar sama2...memandangkan sy foundation dekat tempat lain, jd baru setahun la kenal dieorg...

dan setelah briefing assignment untuk subjek "teaching reading skill and vocab to primary english as second language classroom"(ok, mmg nama subj ni panjang)kami pun bergegas ke usj...
alhamdulillah, tak sesat...
dan ingat kondo madam kami tu biasa2 je...skali sampai...
jatuh rahang...
mmg mewah la...dier beli pun dah rm 300k +++++.....
nama kondo tu usj 1 avenue...boleh la google...mmg terbaik la...dah la madam kami tu baru 30+ tapi dah boleh duk kondo mewah... dier tu dalam kalangan pensyarah muda la...sbb dier jadi pensyarah dalam 28 cm tu...
dannnn kami dapat ang pau...first time la tu...pastu madam kami bawak gi naik tingkat atas...dekat atas bumbung tu dia buat macam taman...
best la...kami pun ambik la gambar mcm mmg dah tak akan ada peluang la nk datang tempat2 cm gitu lagi....

dan elok je balik dalam pukul 5.30, kami satu kereta telah terpesong ke pertama kompleks dengan harapan nak cari baju uniform KRS yg murah...oh ye, tak bagi tahu lagi kn, sy kena masuk KRS utk unit uniform...sangat tak suka sbb tak reti kawad...tapi redha mcm tu je la...lect kami telah memaksa kami utk beli baju dgn dia dan harga yg dia tetapkn sangatlah mahal, cekik darah, jantung, hempedu, hati, buah pinggan....dah la elaun tak masuk lagi...
tapi nasib tak menyebalahi kami bila kedai yang nak g tu dah tutup...dan elok je terpesong ke sogo sbb nak g cari makanan...

elok je tgh tunggu kwn sy beli mknan, kwn sy yg sorang lg tetiba cakap..."ayah sy suruh sy kawin"
sy pun mcm..............
ok, selama ni mmg tak tahu pun yg dia ada couple...cuti hari tu keluarga lelaki dah datang merisik...dan boyfriend dier tu kerja pelantar dekat dubai....mmg terkejut la dgr...mcm tetiba je...slma ni mmg tak sangka pun...
ok, sy tahu awk agak anoy dgn isu ni tp kne terima hakikat jgk...
dh mmg realiti.....

reality bites and truth hurts..-hlovate

dan cuti ni sy berazam utk drive kereta ke mana saja sy nak g...mmg jelez la tgk kwn sy drive td...dkt kL plk tu...

Anonymous said...

jaga diri...
selamat bercuti....
=)

Anonymous said...

combien de paris

hiii...tetiba excited tulis dalam france...

ok.back to business..
sebenarnya sy nak tanya pendapat awk...

hari tu sy ada baca satu blog ni..dia student medik dekat ukm n twinning ngan uni dekat indon...
dalam entry dia tu, dia da cakap yang biasanya stdnt2 yang sambung medik dekat local uni ni lagi bagus..bagus in term of keputusan matrik@ spm@ asasi@ form 6 dan seangkatan dengannya...sy dengar sapa yang nak sambung medik kne dapat four flat masa dekat matrik atau form 6...even if you got perfect score also not a guarantee for u to be accepted in medical course at local uni...

dan utk stdnt2 yang tak berapa bagus (bagus jugak tapi kurang...kalau tak bagus, tak kan boleh ambil medik kan) kerajaan akan hantar ke luar negara....

erm, dia cakap macam tu la...
jadi sy nak dengar pendapat awk...bukan nak banding sapa lagi bagus atau tak tapi lebih kepada pertukaran pendapat...

sy rasa saya ada masalah kesihatan...sy selalu demam, selsema, sakit tekak...paling teruk sakit tekak...rasanya masalah tonsil kot....boleh kata setiap bulan demam...
dan sbb semalam selsema, tak boleh nak derma darah...

tu je kot...
nnti upload la gambar dekat blog...
à bientôt...=)

Anonymous said...

salam....
rasanya awak dah start kelas balik dan mcm yang awk bgtau dulu, kali ni awak akan super busy jd sy seboleh mugkin akan mengawal diri dari merepek yang bukan-bukan dekat sini...

sy hari ni cuti lagi, cuti panjang 4 hari...dan hari jumaat lepas, sy ikut kawan sy balik rumah dia ke temerloh...nak cakap kawan pun tak jugak sebab dia lebih tua dari saya..umur dia dah 24..dia sebenarnya pelajar yang kerajaan taja utk ke overseas..selain menaja pelajar untk belajar menjadi cikgu di dalam negara, kerajaan jugak menaja pelajar ke luar negara dalam beberapa bidang...tp ada kontark dengan kerajaan dan semuanya di bawah kementerian pelajaran...mara pun ada taja student untuk sambung dalam pendidikan...tp yang tu kerja dengan mrsm...
ok, berbalik pada topik asal, kawan sy tu tak dapat fly, atas sebab-sebab yang masih belum dipastikan...tp ramai je student yang buat kursus persedian tp tak dapat fly, masuk dekat tempat sy ni...n dari intec pun ada ye....
even yang dah fly dan balik sambung sini pun ada...

nak cerita pasal pengalaman dekat temerloh sebenarnya...sy g sana tak sampai 24 jam pun..tp banyak benda yang saya belajar dan faham...sy suka temerloh sebab bandar dia tak la sibuk sangat tp semua kemudahan ada..ada lagi bangunan lama2...kalau kena posting dekat situ pun macam best...
satu yang saya belajar masa dekat sana yang jgn sesekali menilai orang atas apa yang kita tengok je..kalau kita nak kenal seseorang tu, bukan sekadar tahu nama dan asal je tapi nak kenal sesorang tu kena kenal keluarga jugak...

erm,tujuan sy ikut dia balik temerloh sebenarnya nak ambil kereta..dan sepanjang dua jam perjalanan balik kL, banyak benda yang kami sembang@btukar2 pendapat sebenarnya...

betul lah ada yang menyatakan, kalau kita nak kenal seseorang, kita kena pergi berjalan@bermusafir@berkelana@ber jaulah etc dengan dia...



"Aku kata buat apa pikir kawen, kalau dah tahu memang xkan tercapai dalam masa terdekat ni."

bila baca kata2 KD dalam blog dia, terus rasa sedar dari mimpi...
walaupun dah kurang cakap pasal2 kawin2 ni tp kadang2 tu terkeluar jugak...dah la hari tu budak kelas kecoh yang tanya bila orang rusia nak balik..

sy mmg la cakap nak kawin dengan doktor tp tu tak bermaksud dia di russia sekarang...

bila kawan tanya pasal orang rusia, sy sendiri yang jadi tak selasa...status it's complicated skrg ni mmg memyerabutkan kepala...
sy buat istiqarah tp sy masih tak pasti..mugkin cara saya mintak tu tak betul...

sy pun kadang-kadang ada jgk terfikir, dalam sy ni duk pikir pasal orang tu, macam mana agak kalau tiba-tiba saya dapat tahu yang dia nak kawin dangan orang lain...
satu je kepastian yg saya nak tahu, sy ni siapa bagi dia...

agak2 kalau ada kawan awak yang tanya awak soalan ni, apa pandangan awak...
"sy ni siapa pada awak"

orang cakap kalau tanya direct nmpak macam tak proper.....


ok2....
enough..
sadis hidup saya sekarang ni...
elaun tak masuk2 lagi...kampus lain dah dapat sebelum raya cina lagi...
kami semua ni tahap makan pasir dah...sampai JPP buat loan utk stdnt...parah tak parah...

ok, sebanranya sy pun dah masuk assignment zone ni..dah start sibuk2...

semoga pengajian awk berjalan seperti yang diharapkan...

jg diri,jg kesihatan...
salam...=)

Anonymous said...

erm...jg diri...

Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam,

Sori lama tak reply. Nak reply pun serba salah dekat buku menimbun. Actually saya baru balik kelas, so, sedang rehat rehat ni lah saya amek kesempatan nak reply kat awak. Actually takdak apa pun saya nak reply, just to tell you, yang for another few posts, saya akan post everything tentang isu ir apa benda yang awak tanya kat sini. Hha. Nanti saya cuba update awak. Sekarang masa amat limited. Memang third year second semster, memenatkan, namun mujurlah, ada cikgu cikgu yang 'kurang' rajin sikit, so, banyak benda saya kena study sendiri. Thanks. Saya memang sedang jaga diri dengan Gejala tidak berakal russian ni. :)

Anyway, jaga diri, and selamat maju jaya jugak dalam study tuh. Kena work hard, forget lah dulu ye pasal kawen kawen ni. Sebab tak kemana kalau kita masih tak mampu nak capai, kan? *macam KD cakap*.

K minta diri dulu, assalamualaikum.

Anonymous said...

salam...
macam mimpi plk tgk awk reply sini...
tp sy tak rasa apa2 pun...mksud saya, sy tak rasa apa2 pun selama awk tak reply ni...kira mmg sy boleh la kawin dengan dr ni...***kawin lagi...(awk tak tahu keadaan dekat sini sangat meriah dengan cerita2 kawin senior dan tak kurang kwn2 satu batch...ok mmg peer pressure)..

beralih pada masalah yg lagi penting...
nak tanya, normal ke dalam sebulan, kita demam sampai 2 kali...

sebenarnya sy ok je kalau awk tak balas komen2 sy dekat sini..banyak merapu je pon...sebenranya banyak je nak cerita tp sy rasa awk lagi banyak benda lagi penting yg awk kena buat...saya pun dah tak ingat apa yang saya tanya awk sebelum2 ni...rasa mcm sy lagi banyak melalut...

oh ye, hari tu sy baca dalam paper yg kerajaan nak hantar doktor ke pedalaman jugak...hihi...
jom pakat2 g sabah or sarawak...

tu je kot...sy pun kadang2 serba salah nak tulis dekat sini sbb takut ganggu awk...tp rasanya lepas ni sy tulis mcm biase je la...terpulang awk nak baca ke tak...lgpun tempat ni dah jd mcm blog peribadi sy je....



*awk follow blog dr. sarah jugak...
sweet gila kan cita dier...=)

see you soon...jaga diri....

salam

Anonymous said...

assalamualaikum...

harap awak sihat sejahtera...
sebenarnya banyak nak tulis sebab mmg dah lama tak tulis sini...rasa kekok pun ada...

tp kita pergi pada benda yang lebih penting dulu....

masa saya baca dua post yang lepas, mcm2 sy pikir...
kita selalu tengok benda yang tak ada pada kita...
sy selalu ingat yg duk oversea ni best...selalu ingat duk malaysia macam loser tp mcm biasa la, kita tak akan rasa sesuatu nikmat sampai kita kehilangan nikmat tu...
bila sy baca cerita awak dekat sana...
sy sedar yang gembira tu bukan sekadar boleh naik flight,main salji, buat snow man....
tapi gembira sebenarnya bile kita sedar yang kita tak pernah kekurangan nikmat Allah...
sungguh, mmg Allah tahu apa yang terbaik untuk kita...kdg2 saya selalu persoalkan sesuatu yang bukan milik saya sampai sy tak nampak apa yang saya ada...

sy tahu, keadaan dekat sana bukan mudah..tak kurang juga dekat sini..tak adil untuk kita cakap here is better without knowing the truth...apa yang datang pada kita adalah sesuai dengan kemampuan kita...

walau sesukar mana pun keadaan dekat sana, awak masih ada kawan2...doa orang2 di malaysia ni sentiasa bersama awak...

bila baca blog dr hajar yang entry tajuk sometimes tu, sy dapat rasa yang Allah bagi banyak sangat nikmat dekat saya...

sampai saat ni, sy tak pernah rasa menyesal atas jalan yang saya pilih...saya tak pernah sedih sebab pilih jadi cikgu..saya tak pernah fikir nak jadi benda lain sejak form 5 lagi...saya dah tak nampak apa2 selain cikgu dan Allah mudahkan urusan saya...sy yakin, kalau kita ikhlas, Allah akan tolong....

kadang2 rasa down tu mungkin normal...banyak benda nak kenal hafal, jadual pack, banyak homework...tak salah kalau kita rasa semua tu...bila sy rasa awk macam penat sangat denagan life awk tu, sy selalu teringat essay interview awk yg awk post dekat first blog awk tu....

"To study in overseas, especially Russia, specifically in medical field is more than just a dream to me. Like a thousand island of gold, I really wanted to be there from the first second I was born into this world until now. My ambition is to be a doctor, a specialist in neurology. To sacrifice? Anything, everything and anytime I rather to do it. "....

mungkin awk akan cakap yg benda ni ditulis sebelum awk kenal apa itu rusia atau siapa itu russian tp tu tak penting dah sekarang sbb kita dah tak ada pilihan...tp fokus pada part akhir tu....
" To sacrifice? Anything, everything and anytime I rather to do it. "

masa sy baca essay tu dalam 2 tahun lepas, sy kagum sangat dan rasa kagum sy pada malaysian dekat russia lagi banyak sekarang lepas sy tahu betapa susah life dekat sana...
sy tahu awk kuat dan semangat awk tinggi...semoga semangat yang ada masa awk tulis essay masih kekal dalam diri awak sampai sekarang...

"I acted like a pioneer in attaining success to fulfill my hopes and my family hopes."

"....don’t easily quit before I try to achieve my star in the sky that lighten up my dream."

stay strong dr. hafidz.....

Anonymous said...

assalamualaikum...

harap awak sihat sejahtera...
sebenarnya banyak nak tulis sebab mmg dah lama tak tulis sini...rasa kekok pun ada...

tp kita pergi pada benda yang lebih penting dulu....

masa saya baca dua post yang lepas, mcm2 sy pikir...
kita selalu tengok benda yang tak ada pada kita...
sy selalu ingat yg duk oversea ni best...selalu ingat duk malaysia macam loser tp mcm biasa la, kita tak akan rasa sesuatu nikmat sampai kita kehilangan nikmat tu...
bila sy baca cerita awak dekat sana...
sy sedar yang gembira tu bukan sekadar boleh naik flight,main salji, buat snow man....
tapi gembira sebenarnya bile kita sedar yang kita tak pernah kekurangan nikmat Allah...
sungguh, mmg Allah tahu apa yang terbaik untuk kita...kdg2 saya selalu persoalkan sesuatu yang bukan milik saya sampai sy tak nampak apa yang saya ada...

sy tahu, keadaan dekat sana bukan mudah..tak kurang juga dekat sini..tak adil untuk kita cakap here is better without knowing the truth...apa yang datang pada kita adalah sesuai dengan kemampuan kita...

walau sesukar mana pun keadaan dekat sana, awak masih ada kawan2...doa orang2 di malaysia ni sentiasa bersama awak...

bila baca blog dr hajar yang entry tajuk sometimes tu, sy dapat rasa yang Allah bagi banyak sangat nikmat dekat saya...

sampai saat ni, sy tak pernah rasa menyesal atas jalan yang saya pilih...saya tak pernah sedih sebab pilih jadi cikgu..saya tak pernah fikir nak jadi benda lain sejak form 5 lagi...saya dah tak nampak apa2 selain cikgu dan Allah mudahkan urusan saya...sy yakin, kalau kita ikhlas, Allah akan tolong....

kadang2 rasa down tu mungkin normal...banyak benda nak kenal hafal, jadual pack, banyak homework...tak salah kalau kita rasa semua tu...bila sy rasa awk macam penat sangat denagan life awk tu, sy selalu teringat essay interview awk yg awk post dekat first blog awk tu....

"To study in overseas, especially Russia, specifically in medical field is more than just a dream to me. Like a thousand island of gold, I really wanted to be there from the first second I was born into this world until now. My ambition is to be a doctor, a specialist in neurology. To sacrifice? Anything, everything and anytime I rather to do it. "....

mungkin awk akan cakap yg benda ni ditulis sebelum awk kenal apa itu rusia atau siapa itu russian tp tu tak penting dah sekarang sbb kita dah tak ada pilihan...tp fokus pada part akhir tu....
" To sacrifice? Anything, everything and anytime I rather to do it. "

masa sy baca essay tu dalam 2 tahun lepas, sy kagum sangat dan rasa kagum sy pada malaysian dekat russia lagi banyak sekarang lepas sy tahu betapa susah life dekat sana...
sy tahu awk kuat dan semangat awk tinggi...semoga semangat yang ada masa awk tulis essay masih kekal dalam diri awak sampai sekarang...

"I acted like a pioneer in attaining success to fulfill my hopes and my family hopes."

"....don’t easily quit before I try to achieve my star in the sky that lighten up my dream."

stay strong dr. hafidz.....

Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam...

T.T

Rasa macam malu pulak bila awak petik semua words dalam essay tuh. Haha. Dh tua. Lama dah sy tinggalkan blog tuh. Yet you remember what I wrote. And thanks, thousands of thanks to you, you boosted up my spirit again. Sy rasa saya macam takda hala tuju. Tapi bila awak remind saya pasa essay tuh, adalah sangat kagum. Betapa saya dahulunorg yang kuat semangat, bersungguh sungguh. Sy still berusaha sedaya upaya saya, sebab sy kenal sy bukanlah genius, sy cuba sedaya upaya, cuba utk majukan cita cita mak ayah. Tapi lately semakin kurang and kurang, and seriously, i felt like i was slapped. Wow.

Ive got some works to do. Thanks again :) wish i know you so that i can pay at least a single thing to reply your kindness.

Salam.

Anonymous said...

salam....
=)

awk nak belanja...
nak matryoshka doll boleh????

gurau2...
erm, sebenarnya tak ada apa pun sy buat...stakat tulis2 dekat sini, apa lah sangat...
sy kawan dengan awak bukan sbb nak apa2 dari awak...sampai sekarang, sy masih lagi rasa bersalah sbb tujuan utama saya kawan dengan awak dulu sebab nak tahu pasal kawan saya tu...tp tu dulu la...skrg ni lain cerita...pasal kawan saya tu...it's about time...

oh ye, sy ada ambil gambar dari blog awk utk guna dalam lesson sy...utk tunjuk pada student masa dalam kelas...gambar bunga yg awk ambik masa summer break..x pasti summer thun lepas or dua tahun lepas...2 tahun lepas rasanya...
mintak izin ye...banyak pahala nnti...=)


keputusan utk g international school tu tak pasti lg sebenarnya...tp harap la tak jadi sbb sy nak sangat g cameron...tp we do not know which one is better right...
doakan yg terbaik utk sy...terbaik menurut perancangan Dia...

apa2 pun...teruskan usaha...fighting!!

=)

salam....

Anonymous said...

salam....
=)

awk nak belanja...
nak matryoshka doll boleh????

gurau2...
erm, sebenarnya tak ada apa pun sy buat...stakat tulis2 dekat sini, apa lah sangat...
sy kawan dengan awak bukan sbb nak apa2 dari awak...sampai sekarang, sy masih lagi rasa bersalah sbb tujuan utama saya kawan dengan awak dulu sebab nak tahu pasal kawan saya tu...tp tu dulu la...skrg ni lain cerita...pasal kawan saya tu...it's about time...

oh ye, sy ada ambil gambar dari blog awk utk guna dalam lesson sy...utk tunjuk pada student masa dalam kelas...gambar bunga yg awk ambik masa summer break..x pasti summer thun lepas or dua tahun lepas...2 tahun lepas rasanya...
mintak izin ye...banyak pahala nnti...=)


keputusan utk g international school tu tak pasti lg sebenarnya...tp harap la tak jadi sbb sy nak sangat g cameron...tp we do not know which one is better right...
doakan yg terbaik utk sy...terbaik menurut perancangan Dia...

apa2 pun...teruskan usaha...fighting!!

=)

salam....

Anonymous said...

sy selalu post sampai dua kali...
problem ngan internet kot...(selalu nak cari salah orang...)

ampunkan patik ye....

ok2..see you soon...
take care...
assalamualaikum.....

Anonymous said...

assalamualaikum....
=)
tak tahu nak start dari mana...

satu2 la...
minggu ni macam2 benda yang jadi...

pasal school based experience, saya dapat g international school og kuala lumpur...insya Allah start 19 ni sampai 23 mac...seminggu je...tp berdebar okey g international school...
sebenarnya agak kelam kabut pasal petempatan student untuk school based experience kali ni...tp harap semuanya dipermudahkan la....

oh ye, td sy g putrajaya...
dengan bas okey...
sy rasa sistem pengangkutan awam dekat kuala lumpur ni dah makin baik la...dah la murah....and i love putrajaya sooooo much...
tujuan asal g putrajaya sebab jiran kirim buku...ada pesta buku dekat putrajaya...nak tak nak, kne g la....ntah la, bab2 buku ni mmg sy tak dapat menahan diri la...

oh ye, sy sekarang ni officially broke....elaun yg masuk rm 3800 tinggal rm 500+...
tp tu dah tolak simpanan la...
pernah dengar tak akaun emas maybank...memandangkan prospek emas skrg ni amat cerah, jagi sy simpan duit saya dalam akaun tu la....dan saya tak malu utk mengaku sy simpan duit utk belanja kawin...

sy beli brg2 utk family habis dalam rm300++ jugak la....ni pun satu kelemahan sy jgk...sy mmg tak dapat menahan diri dari beli sesuatu untuk keluarga sy...ayah sy kerja kerajaan and ma sy tak kerja...walaupun kami adik beradik tak ramai,tp kami tak hidup mewah...mak sy bukan macam mak orang lain yang ada koleksi beg tangan atau kasut...prinsip mak saya, selagi tak rosak, guna je la...dan sy rasa sy pun dah ada tabiat tu...
hidup sy senang tapi tak mewah dan bila sy ada duit sikit, sy jd teringat nak beli sesuatu untuk famili...tak apa la kan, berhabis sekali skala utk famili....

dan sy dah tempah flight ke sarawak november ni...dah berjanji dgn best friend utk g rumah dia dkt sana...dia skrg belajar dekat unimas...so had lesap rm260 utk flight....

oh ye, rasanya dah bagi tahu yang saya kena masuk KRS utk unit uniform...dan baju KRS mahal okeu...rm270++...baju raya saya pun tak mahal macam tu....tak suka!!!!!

kalau nak list satu2 duit saya habis ke mana, mmg tak akan habis la...
tp tu la, duit ada kalau tak guna, tak ada nilai jugak...

apa lagi ye nak cakap...

erm...oleh sebab thun depan sy dah start practical, thun ni kmi semua dah rasa pressure tu...dan nak buat lesson plan adalah sangat susah...mmg bukan senang la nak ajar anak orang ni...

ok2, isnin ni nak hantar 2 assignments... jumaat depan balik kampung...yeah!!

see you soon...=)

assalamualaikum

Anonymous said...

maaf atas komen sebelum ni...
agak kebudak-budakkan dan tak matang langsung...

sy tak patut ckp soal peribadi...
sy akan sedaya upaya utk jadi lebih matang kelak dan bersikap sedikit profesional...

maaf...:)

Anonymous said...

assalamualaikum

erm
sy start cuti esok...
insya Allah bas pukul 1 tgh hari...
tak pasti akan online ke tak masa cuti tp rasanya ada jgk sbb nak kena email draft assignments...

anyway, take care...
salam....
=)

Anonymous said...

salam
saya start school based experience esok...

doakan yang terbaik...

jaga diri=)
salam....

Anonymous said...

international school is great...

international school of kuala lumpur is awesome!!!

Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam,

Just to note you, Im still reading. Haha. Anyway, all the best utk international school. Tell me about your experiences when you are free or when you are finished. :D

Take cara.

Assalamialaikum.

Muhammad Hafidz Hasan said...

And please make dua for my borther. He's taking his SPM result today. Im practically nervous right now.

Anonymous said...

salam...
macam mana result adik awk....

Muhammad Hafidz Hasan said...

Alhamdullilah dia straight A. Sykur sangat2.

Anonymous said...

alhamdulillah....
sampaikan tahniah sy pada dia...
erm, dah memang adik beradik pandai2 belaka...tahniah...tahniah....

oh ye, hari ni sy conduct lesson dekat international school...
dah la first time mengajar, dekat international school pulak tu...

ok la, esok sehari lg...byk jgk form yg nk settle ni...

see you soon

salam....

Anonymous said...

life breaks me all..but in the end im stronger in my broken places.reality hurt,truth bites,living's killing,todays torture and yesterday are just as bad but i do believe in God's love.im living n because of His love ::
versus-hlovate

see you soon

Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam, it drove me like crazy when you said 'see you soon' what does it mean?

Anonymous said...

too busy with my assignments
my lesson plan
and macro teaching is coming

and you too look so busy...

i wish I can write more...
i wish i can write something here soon...

take care...=)

Anonymous said...

assalamualaikum...
dah lama tak menulis dekat sini...
stakat 2-3 kerat tu tak kira..
dan bila dah lama tak tulis, nak start balik tu rasa kekok plk...

banyak yang nak cerita tapi tak
tahu nak mula dari mana...
tak tahu apa yang patut bagi tahu dulu..
banyak soalan nak tanya tapi takut susahkan awk..

kalau nak cerita pengalaman sy dekat international school, mmg tak akan habis..
even dengan kawan2 pun kalau nak cerita satu2 mmg tak akan habis..
terlalu banyak benda yang nak kongsi,
terlalu banyak benda yang saya belajar...
tapi satu yang bagi kesan pada...
saya makin bersemangat nak jadi cikgu terbaik untuk anak2 murid saya...harapnya semangat ni akan kekal sampai bila2...

kalau nak banding kemudahan yang ada di sekolah tu mmg jauh beza la dengan sekolah kerajaan...
bayang la, dieorg bayar pun dah dekat rm 100k setahun...
mmg mewah la...

tp satu yang saya nampak pada cikgu2 dekat situ, dieorg ada passion dalam mengajar...bukan mengajar semata2 nak dapat gaji atau tu pekerjaan dia..

masa cuti hari tu, saya ada baca satu novel ni, dia tulis

"good teacher are priceless. they inspire you, they entertain you, and you end up learning a ton even when you don't know it. -because they're possionate about their subject. "
-Nicholas Sparks, dear john.

kalau nak reflect2 balik mmg betul la kan...ingat pulak cikgu2 zaman sekolah dulu...kalau cikgu tu betul semangat mengajar, mmg kita akan dapat rasa la...even sekarang pun kalau dapat lecture yang semangat, kita pun jadi seronok...

erm, satu yang saya pasti pasal awak ni...awk mmg gila study...
saya tengok orang lain macam rileks je...
tp tiap orang ada pandangan masing2...
saya tahu, awk galas harapan family awak...adik2 awk...
gambatte dr. hafidz...

hari tu ada baca blog dr. harlina..
husband dia pernah pesan pada dia time dia belajar lagi,

“These people, it’s not their choice to be sick.. but you chose to be a doctor. Treat them nicely…”

dalam kes awak pulak, tak kisah la awk pilih ke tak nak jd dr tp once kita dah commit dalam satu2 benda, buat sehabis baik...-pasan pada diri sendiri jgk...
~~~just sharing

bila saya jumpa dengan lagi ramai orang, saya kan belajar lagi banyak benda...kita selalu take things for granted.. bila dah hilang, baru terasa nikmat tu...

pasal life sy, tak ada benda yang menarik nak kongsi..bagi saya mungkin menarik tapi rasanya biarlah untuk dri saya sendiri...

malaysia masih lagi aman sejahtera..pilihan raya dah dekat...dgr2 last daftar hujung minggu ni...jg kita tak sempat la nampaknya...
esok dah hari terakhir bulan mac...
harap april bawa 1001 kebahagian dan kegembiraan untuk semua...

till then,
take care....=)

agak2 sapa ye post komen yang ke 100...

Anonymous said...

assalamualaikum...
selamat hari lahir...

awk start cuti summer bila ye...
its look like the time..
I think i have to settle this...

Muhammad Hafidz Hasan said...

Assalamualaikum" thankss for the wish. :). Sorry im still searching a perfect time to reply ur 98th comment :/

Anyway my exam will finish in 26th of june, and idk what paper yet. Maybe therapy. Maybe surgery. Either of them, both are not subject berat like patphys or patanat or pharmaco.

I guess its time like u said, to settle out this thing. :) amd im always prepare for this.

Anonymous said...

assalamualaikum..
rasanya saya tak wish birthday awk scra proper lagi..harapnya masih tak terlalu lambat..

dr hafidz,
selamat hari lahir
semoga sentaiasa diberkati,
diberi kekuatan dalam segala yang awk hadapai,
dipermudahkan urusan,
dan dijanjikan yang terbaik dalam urusan dunia dan akhirat..
semoga ulang tahun yang ke 21 ni menjanjikan yang terbaik untuk semua..terbaik menurut perancangan Nya...


erm, pasal hal yang saya cakap saya nak settle kan tu, sebenarnya pasal saya dan kawan saya tapi in the same way, saya pun akan bgtahu jgk la siapa saya dan siapa kawan saya tu kan..
rasanya saya dah diberi sedikit kekuatan untuk menerima kenyataan..sekarang atau akan datang, saya tahu saya akan berhadapan dengan kesakitan tapi kalau saya hadapinya sekarang, saya mungkin ada lebih banyak masa..

so, for the first step, saya nak tahu macam mana nak post barang ke sana. ke russia.

pasal komen2 saya sebelum ni, awk tak perlu pun balas..kalau saya tanya soalan yang tak penting tu, tak perlu balas sbb kadang2 dah lupa pun apa yang saya tanya...
tp yang ni serius, sy nak tahu macam mana nak pos barang ke sana..

hadiah birthday awk akan sy pos hujung bulan ni...maaf lambat sikit, tp kalau saya pos awl2 awk balik bulan 6 jgk kan...

>>>>
I want to stop hoping

Because if I believed it and was betrayed,

I'd be the one in pain.

But still,
no matter how many days passed,
Like a lie.

And on top of that…
Opening my eyes in the morning was becoming fun.
I wanted to sleep early at night.
Because once I slept and woke up, it'd be morning.

Once I slept and woke up and
it was morning, I'd be starting off
the day just like that person was.
Whenever I would turn my head,there would be someone I'd
see who'd lift my spirits.

What was I?
I didn't dare to hope for anything.
No matter where I went, if that person was there, that was enough for me.
Because even if I didn't
see him for a little while,
I'd be as happy to see him again as if I hadn't seen him for a century or even a millennia.That was enough for me.

But was that hoping for that much
to prevent me from seeing him…
When just seeing him was enough for me.

He just left.

I ache when I see him
and I ache when I can't see him

I'm miserable when he's here
and I'm miserable when he's not

I'm miserable when he smile at me
and I'm miserable when he smile at others.

my name
when he calls my name,
I'm miserable
if he doesn't call my name,
I'm miserable
But I would rather have him here.
then I can act like I can't stand him that would be better than not having him here<<<<<<<
~ Cinderella's stepsister~~

take care

Anonymous said...

“Maha Suci Engkau Ya Allah, yang telah menciptakan perasaan. Maha Suci Engkau yang telah menciptakan ada dan tiada. Hidup ini adalah penghambaan. Tarian penghambaan yang sempurna. Tak ada milik dan pemilik selain Engkau. Tak ada punya dan mempunyai selain Engkau.

Tetapi mengapa Kau harus menciptakan perasaan? Mengapa Kau harus memasukkan bongkah yang disebut dengan "perasaan" itu pada mahkluk ciptaanMu? Perasaan kehilangan...perasaan memiliki...perasaan mencintai...
Kami tak melihat, Kau berikan mata; kami tak mendengar, Kau berikan telinga; Kami tak bergerak, Kau berikan kaki. Kau berikan berpuluh-puluh nikmat lainnya. Jelas sekali, semua itu berguna! Tetapi mengapa Kau harus menciptakan bongkah itu? Mengapa Kau letakkan bongkah perasaan yang seringkali menjadi pengkhianat sejati dalam tubuh kami. Mengapa? ”
― Tere Liye, Hafalan Shalat Delisa

Muhammad Hafidz Hasan said...

Assalamualaikum, 

Panjang pulak ayat awak untuk wish birthday saya tu ye? Haha. Lately saya agak sibuk, ye lah, ada "accumulated tiredness" ni usah jugak. Training by training each week, and so, hari khamis ni iA saya akan ke Nizhny Novgorod untuk wakin ping pong and handball. Agak pelik sikit tahun ni sya tarik diri dari main badminton. Huuhu. 

Anyway, thanks for the fine wish, and may Allah bless all of us, iA. Anyway, regarding that postage procedure, its kinda complex, and idk which one should i tell you. Pos malaysia is cheaper or dhl, which is a lot expensive depending on the thing weight. So, let say, if you choose by pos malaysia, theyll have via shipping or by flight cargo. Via shipping usually takes about 3 months at min or maybe for 4 months at max. While as for flight, usually, it will take for a bout a month, min. 

So yeah, DHL or fedex, is much more faster, but the cost, urm, really troublesome. Thats why I have never post anything yet from malaysia to russia, except for emergency case like last year when i really need my medicine. 

So either of that choices, i think i should give u my adress in here, right? So, this is my friend's adress which usually used for any posting service, as he lives in hostel, so a bit easier la.

Eccleston Kendrick Anak Meramat
Hiroshima Street 8,
Medical Hostel No. 4,
Room No. 97,
400050 Volgograd,
Russia.

And to make things much more safer, please include this russian-translated adress too :)

Екклестон Кендрик Анак Мерамат
Улица Хиросима 4,
Комната 97,
400050 Волгоград,
Россия.

Maaf sangat sangat saya lambat reply sebab saya sibuk dengan hal nizhny novgorod malaysian games.

Muhammad Hafidz Hasan said...

Assalamualaikum, 

Panjang pulak ayat awak untuk wish birthday saya tu ye? Haha. Lately saya agak sibuk, ye lah, ada "accumulated tiredness" ni usah jugak. Training by training each week, and so, hari khamis ni iA saya akan ke Nizhny Novgorod untuk wakin ping pong and handball. Agak pelik sikit tahun ni sya tarik diri dari main badminton. Huuhu. 

Anyway, thanks for the fine wish, and may Allah bless all of us, iA. Anyway, regarding that postage procedure, its kinda complex, and idk which one should i tell you. Pos malaysia is cheaper or dhl, which is a lot expensive depending on the thing weight. So, let say, if you choose by pos malaysia, theyll have via shipping or by flight cargo. Via shipping usually takes about 3 months at min or maybe for 4 months at max. While as for flight, usually, it will take for a bout a month, min. 

So yeah, DHL or fedex, is much more faster, but the cost, urm, really troublesome. Thats why I have never post anything yet from malaysia to russia, except for emergency case like last year when i really need my medicine. 

So either of that choices, i think i should give u my adress in here, right? So, this is my friend's adress which usually used for any posting service, as he lives in hostel, so a bit easier la.

Eccleston Kendrick Anak Meramat
Hiroshima Street 8,
Medical Hostel No. 4,
Room No. 97,
400050 Volgograd,
Russia.

And to make things much more safer, please include this russian-translated adress too :)

Екклестон Кендрик Анак Мерамат
Улица Хиросима 4,
Комната 97,
400050 Волгоград,
Россия.

Maaf sangat sangat saya lambat reply sebab saya sibuk dengan hal nizhny novgorod malaysian games.

Anonymous said...

assalamualaikum...
lama sangat dah rasanya tak menulis dekat sini..
tapi tiap hari je jenguk sini, kot2 awk ada tulis smthing..

maaf la kalau komen sebelum ni agak panjang..kalau emo upside down, mcm tu la gayanya..

pasal barang yang nak dipost tu, rasanya kena pikir balik sebab rasa mcm tak berbaloi je nak post..bukan sebab duit tp sbb masa yang panjang sangat..

sebenarnya saya nak post barang pada kawan saya..hadiah birthday yang saya cakap nak bagi dekat awak tu, saya akan post ke rumah awak..
awak balik je summer ni kan..
tak beli pun lagi barang tu..insya Allah, jumaat depan saya bru nak beli..hadiah tu tak la special sangat tapi saya cuma nak kongsi apa yang saya rasa best dan saya nak semua orang rasa apa yang saya rasa..

i've turm on 21st years old.
old enough i think to face the truth..
dan saya dah ambil keputusan nak contact kawan saya tu balik and i did it..

stakat ni, semuanya ok..
sy email dia, dia balas..
ada jugak ym..
perasaan saya sekarang rasa lebih tenang..rasa macam lepas segala beban yang saya tanggung selama ni..

tapi saya terfikir, sejauh mana saya perlu pergi..
sebanyak mana saya kena kongsi balik apa yang kami hilang dalam dua tahun menyepi ni..
walau apa pun perasaan sy sekarang, saya gembira dengan keputusan ni..
dan rasanya saya akan "just go with the flow"
saya tak tahu apa yang menanti tapi saya cuma berharap apa pun yang terjadi, dia gembira dengan apa yang dia ada..


dan saya dah kenal awak nak masuk 3 tahun..saya selalu fikir, betul ke apa yang saya buat ni..saya kongsi banyak perkara dengan awak..saya banyak mintak pandangan awak tentang banyak perkara..
saya selesa kawan dengan awak..
tp awk tak kenal sapa sy..
tak adil untuk awk nilai sy berdasarkan apa yang saya tulis dekat sini semata2..

this is not the end, in fact this is just beginning..

apa yang akan jadi masa hadapan, kita tak pernah tahu..
tapi saya nak awk ingat yang saya sangat beruntung sebab saya dapat kenal dengan awak..walau siapa pun awk sebenarnya, saya tetap gembira sebab jadi kawan awak..dan saya harap kita akan jadi kawan sampai bila2..saya nak sangat cakap "aku-kau" dengat awk mcm awk dgn Kd, lee, azie tp sy bukan jenis yang ber aku-kau..sy nak sangat sbb sy nak jadi mcm dieorg dalam hidup awk..kawan yang awk boleh cakap benda yang bukan2, kawan yang awk boleh ngejek2..

tp sy tak harap banyak..sy cuma harap awk akan jd kawan sy sampai bila2..


erm, maaf la lately emo skit..byk benda yang nak kne selesaikan..it is better for us to make this thing clear..


till then,
salam..=)

Anonymous said...

he already has someone.....

Anonymous said...

salam..
awak nak tak kalau saya perkenalkan dgn kawan saya.

Anonymous said...

assalamualaikum

dah lama benar dah rasanya tak menulis dekat sini..
tak tahu la di mana silapnya..

saya harap awak sihat sejahtera,
masalah datang dan pergi..tu la kehidupan..
orang lain pun ada masa2 yang mood akan jadi upside down jugak..
yang penting, sentiasa berfikir rasional dan jangan sesekali biar emosi menguasi diri dan keputusan yang kita akan buat...(nasihat pada diri sendiri sebenarnya)

sekarang ni, saya dilimpahkan kasih sayang yang tak terhingga dari orang-orang di sekeliling saya. Allah mengurniakan sahabat-sahabat yang sangat saya hargai..

dan saya pun rasa sangat awesome sekarang.. rupanya, melepaskan sesuatu yang kita jaga sebegitu lama tak la sesusah yang kita fikirkan..asalkan kita dah cukup sedia, semuanya akan dipermudahkan..dulu saya takut nak lepaskan apa yang saya sayang sebab saya dah terlalu lama simpan perasaan tu..rupanya, dalam saya tak sedar benda tu dah jadi barah dalam diri saya sendiri(gerun cakap pasal barah dengan dr ni..takut salah cakap..tp take it as a what normal people use)
so, its about time..

dan sekarang, saya happy dengan perkembnagan hidup saya..
kawan-kawan sibuk nak perkenalkan saya dengan kawan-kawan dieorang...

doakan yang terbaik untuk saya..terbaik menurut perancangan Nya...


rindunya nak komen2 dengan awak macam dulu....

ok2 bye..
jgn stress2...

Anonymous said...

assalamualaikum

awak sihat?
dah lama benar rasanya tak dengar khabar dari awak.

pasal kehidupan saya, tak ada apa yang menarik untuk dikongsi.

sekarang dah masuk study week.
insya Allah, minggu depan dah mula exam..exam week 2 minggu tapi saya ada 4 paper..
lepas tu akan cuti sekolah..
saya cuti 3 minggu..
lepas tu buka sem baru, junior pun akn masuk...yeah saya akan jadi great super senior...

sebenarnya banyak juga benda yang berlaku.
i'm seeing someone right now..
doakan yang terbaik untuk kami..

benda ni berlaku dalam masa yang sangat singkat,
saya pun tak percaya..
tapi saya mohon doa dari awak..

serius, sepanjang awak senyap ni rasa macam saya hilang kawan je.
tp rasanya awk pun sibuk dengan exam kan..

saya doakan awak dapat jawab exam dengan baik.

oh ya, hadiah hari lahir awak saya dah beli tapi hari tu famili saya datang ke kL, jadi saya pun kirim baran2 ke kampung dan termasuk lah hadiah tu..maaf la, lambat juga la nampaknya saya hantar..
tapi jangan risau, saya dah beli, tinggal nak post je ni..

nanti cuti sekolah saya akan usahakan..awak balik malaysia pun lambat lagi kan..

ok lah, doakan saya dapat jawab exam dengan baik..
saya pun akan doakan awak..

jaga diri baik2
jaga kesihatan..

=)

Anonymous said...

saya exam esok..
doakan saya..=)

Anonymous said...

‎"we might be BEST FRIENDS one year, pretty good friends the next year, don't talk that often the next year and don't want to talk at all the year after that. so, I just wanted to say, even if I never talk to you again in my life, YOU ARE SPECIAL TO ME and you have made a difference in my life. I look up to you, respect you, truly cherish you, most of all I care about friends"


half the time when you feel like you're a 'nothing nobody' with insignificant presence in this rat-race of a world,think again. there're people that you've touched in your years of living,giving meaning to their life,and you're their 'everything somebody'. just smile already thank you for giving meaning to mine. - [@] Hlovatesays.

Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam,

I think its been quite a month that i never visited this comment column. Anyway, how are you?

Feel so sorry for not wishing you goodluck, though I always wish the best for you. So heres the thing, if u just realized that, i always updated my new blog recently. Its not because i have free time to update it, but because i need to express whatever am i thinking. So, just to inform you that im not ignoring you. Ok? :)

Nevertheless one of the factor penolak that I think why i rarely read ur messages is that im not knowing you. Yes ut has been three years, and it has been 3 years too Ive been guessing who you are. So just to be straight up, im tired with all these whonyou are bla bla. I just wanna knkw who you are solely for at least i know im talking to human. Macam mana eh nak ckp, sy nk tau awk ni siapa. And tak kesahlah siapa Kawan lelaki awk tu, sy just nak tau awk dulu. Mengenai kwn laki awak berpunya atau tak, its better you told me earlier, i would have warn or inform you earlier.

So, kesimpulannya saya dah penat, though you told me you might reveal yourself to me on my borthday, yet i still dont know till now.

Right saya adalah sangat packed dengan exams bertubi2, oh bukan exams, tapi pre exams (zachot). Tapi satu2 tu dah macam exams dah pun. Huhu.

So, you might not see any comments for the whole next 2-3 months, because im gonna be in exams, back to Malaysia for practicals. Ouh, btw im going to tgganu for jaulah in early august. So thats all i wish you all the best in your life, may Allah bless you. Salam.

Muhammad Hafidz Hasan said...

Assalamualaikum, ive made an entry in my blog. Anyway alhamdulillah and thanks for the book you sent me. Just received it for the last 2 days from my father. Thank you thank you is all i could say right now. :)

nurmazafira abd rahim said...
This comment has been removed by the author.
Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam,

Minta maaf sangat ye semalam. Semalam kilat guruh sabung menyabung. Haha, sy bru tweet sal kilat smbik2 chat dgn aak smlm, terus dia black out satu rumah. So, urm maaf la ye. :)

Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam, have a save journey to Cameron Highland lah ye :)

Anonymous said...

salam..
saya pergi isnin ni la en. dr...
anyway, so much of thanks...doakan semuanya selamat...

x online ym ke

nurmazafira abd rahim said...
This comment has been removed by the author.
Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam, haha dah berapa kali dah saya cuba tanya kawan kawan terdekat saya siapa nar ni, tapi tak dapat dan sya malas dah. So, saya skrg ni nak kenal awak sebab sy rasa awk ni interesting. Serious.

Btw saya suka buku hlovate tuh, wah suka benor saya baca, senang saya baca, bahasa dia dekat di hti. Tak skema.

So, anyway, berdasarkan apa yang awak tulis, saya rasa awak takut saya abroad dlm relationship kita. Susah pulak kan? Haha ayat2 awak tuh sebenarnya buat saya trauma sebab entah ke berapa kalinya saya kena ayat 'awak/deserve someone better' though intention yg sebelum hanyalah nak mengelak dan membuang saya je. Haha. Taktahu la awak.

Kaau awak kata awk taklayak utk sy pun takpa, adalah sgt logik sbb mmg sy tak lyk utk siapa2. Observe sajalaj sikap sy di blog. Sedangkan di blog begitu, bagaimana pula saya di dunia luar ye? Haha. Jgn baca ni in emo way, sy takde intention pun nak lebih apa2 utk hubungan ni. Sy terima awk seadanya je. Kenal awk adalahs esuatu perkara terbaik dlm hidup sy. For at least ada orang sntiasa baca blog sy without sy having to risau at all reputasi sy di mata orang lain. Ye lah, irang judge, tapi sy tak kesah awk judge, merely because sy ni tak dekat or tak kenal awk in person pun :)

So jangan risau, hubungan awk dgn engineer 26 tahun tu selamat. Haha. You give me something. Nak capai sedikit completeness bukan? At least. Sy masih mencari apa yg sy nak utk hidup sy sbnrnya, so buku awk tuh stkt ni adlah sgt kena dgn jiwa sy. Deep random thinker evytime. Haha. Sori terpanjang pulak.

Ok gudnite assalamualaikum.

Anonymous said...

assalamualaikum...

saya senang sebab boleh bincang pasal benda ni dengan awak..saya tak kekok pun..biasanya kalau bab bab macam ni susah sikit nak cakap kan.mungkin sebab kita tak kenal satu sama lain..

bila saya cakap awak berhak untuk dapat seseorang yang lebih baik, seya betul-betul maksudkannya..
i really mean it.
awak tak kenal saya..kalau awk nak nilai saya berdasarkan apa yang saya tulis semata-mata, memang tak adil..personaliti sy mungkin 100% berbeza dalam dunia sebenar... mungkin sy ni orang kelantan..mungkin sy ni ada benda2 yang awak tak suka..tapi percayalah, saya bukan masuk dalam kriteria gadis idaman awak...

jd tak perlu risau..sy sentiasa doakan yang terbaik untuk awak...soal jodoh, pertemuan ni bukan benda yang main2... sampai masa, dia akan datang...ok...

harapnya lepas ni kita dah tak cakap pasal benda ni..maaf sebab terpaksa juga come out with this thing. i just want to make thing clear so that no one will hurt..cukuplah dengan apa yang saya rasa..ok...=)

saya pun tak tahu part mana yang awak rasa saya ni interesting.. sy ni biasa2 je..saya ni tak pandai..dulu pun sekolah smk biasa je..result spm pun biasa je..mungkin sebab kawan2 sume jenis yang serius, gila stdy je dan awak tak pernah jumpa budak sekolah biasa macam sy, awak rasa lain sikit kot bila kawan dengan saya...

buku tu kalau boleh, baca la sebelim ramadhan ni..selagi awak tak sibuk lagi dengan praktikal2 awak..banyak benda yang boleh jadi iktibar.
saya masa mula-mula nak bagi buku tu pada awak rasa takut jugak sebab bagi saya awak ni jenis yang baik-baik jugak la, so tak tahu buku tu boleh beri kesan ke tak..
alahamdulillah, awak suka...
ada lagi buku2 dia yang best..sebenarnya semua buku dia pun best tapi kalau awak nak baca, saya boleh cadangkan tajuk2 yang best..

adalah sangat jeles awak g jalan-jalan dekat taiping..untung la time cuti boleh jalan-jalan..

oh ye, sebelum ni awak agak nama saya ni apa..nak tahu juga tekaan2 yang awak buat..

thanks for being understanding friend..

ok..selamat bercuti...
jg diri..
assalamualaikum...

Anonymous said...

assalamualaikum
read your latest entry..
glad that you get someting from contengan jalanan..

still in adjusting period after coming back from cameron higland.
walau sejuk terlampau, sy sukaaaaa cameron...

sampai2 hujan turun tak henti..kami dirikan khemah dalam hujan..basah, sejuk, cukup lengkap...
malam sejuk yang amat..sejuk sampai tak leh tido..sy pula buat keje gila tak bawak selimut..dengan khemah basah masuk air..malam yang perfect..
hari ke 2 kami pergi sekolah..sebelah petang kami g rumah student..dan student kami tu anak tauke starwberi. siap ada farm dekat depan rumah...apa lagi..sambil buat reading corner, kami makan strwberi sepuas hati..dah la time balik mak dia bagi 3 bekas stwberi...
so dekat sana mmg tak beli stwberi la..beli kordial dgn teh je..beli strwberi coklet jgk...

sakit2 badan sebab tido atas tanah keras..sejuk pulak tu...tp sy sukaaaaaa cameron..g ladang teh....
ok bosan..

mcm kd komen dkt blog awk, level falsafah tinggi sgt untuk entry latest tu..

tp sy gembira untuk awk..
insya Allah, kalau niat kita ikhlas Allah akan tolong...
semoga awak jumpa kebahagian yang awak cari..

selamat menjalani ibadah puasa..
semoga kita memperolehi keberkatan..

assalamualaikum

Muhammad Hafidz Hasan said...

Wassalamualaikum,

Wah harap awak dah adapt dengan suasana dekat tanah bawah ni. Kot awak ada jet lag versi cameron highland. Tapi nam
Ak awk mcm super enjoy dgn trip awk ke sana though stay dlm keadaan serba kekurangan. Tp dgn kekuranganlah yg buat kita menghargai apa yg kita sudah sedia ada kan? :) mcm sy yg tak dpt nak merasa roti canai ketika berada di rusia. Haha.


Anyway entry sy yg baru tuh bukan tinggi sgt pun 'falsafah', haha cuma awk tak paham kut, sistem di russia tuh sndiri byk sgt ada kelemahan. :) so sy rasa sy dah boleh retire dr benda2 kejar markah ni. Sy nak merasa kekurangan dahulu.

Btw sy sdg merancang tak mahu balik msia next year, iA sy cuba tak balik sbb sy nak blajar surgeri dgn lebih dekat. Bru2 ni semua student nak balik msia, so less lah student buat praktikal dekat sana. Jd, byk dr diorang dpt assist surgeon (sgt big ok dpt assist surgeon wooahh). So next year sy praktikal surgery and therapy. IA hidup ni kena ada pengorbanan. Sy cuba. Though sy tak sggup nk tggalkan famili sy utk 2 thun.

Sy pun dah gemuk sgt ni, ada baiknya cuba berpuasa di sana. Kenal ramadan di rusia itu bagaimana :) Mcm chad ngan fend ke australia tu (ok sy bkan terpengaruh tp mmg sy ptut rasa bagaimana di perantauan sbrnya).

Lupakan soal jodoh kalu saya sendiri tidak pernah mencari Dia, inikan pula nak cari dia kan. :)

Selamat berpuasa sekali lagi. Have a great ramadan. Nanti bila awk balik rumah?

Anonymous said...

assalamualaikum

semoga ibadah puasa kita semakin baik dari hari ke hari

rasanya saya dah nak start sibuk dengan tutorial,assignments, quiz, etc...
bila banyak benda nak kena buat masa jadi sikit je..

so lepas ni rasanya dah tak boleh nak ym sesuka hati
dah tak boleh nak komen selalu-selalu..
tp insya Allah, kalau awak post entry, saya akan baca..
kalau awak komen dekat sini saya akan balas..

doakan saya diberi kekuatan..
semakin Allah nak uji kita, semakin besar dugaan yang dia bagi..
doakan saya deberi kekuatan hati..
doakan saya tak terlalu leka dengan dunia,
doakan saya..

semoaga ramadhan kali benar-benar menjadi medan untuk kita mentarbiah diri..

jaga diri baik-baik..
selamat meneruskan ibadah di bulan puasa ni...

assalamualaikum

Muhammad Hafidz Hasan said...

assalamualaikum,

ameen ameen ameen atas semua doa awak tu. iA moga awak berjaya sokmo ye dalam test ke quiz yang awak buat tu. apa-apa pun usaha first. ramadan kan lebih produktif? ^.^

apa-apa pun, saya pun dah start praktikal, and skrg saya ada di KL and hari ni (pagi ni lepas sahur) saya akan bertolak pulang balik ke Penang, and sambung praktikal saya. moga saya dapat belajar banyak kali ni. saya tak expect benda to go that smoothly that I should take advantage. apa-apa pun, staff staff di situ termasuklah nurse, MA, HO and MO and even specialist (ketua jabatan) sangat baik. alhamdulillah. cuma saya kena banyak berusaha untuk perform (macam dah kerja pulak haha).

ok itulah je lah update sedikit sebanyak. if anything nak share whatever nasihat or ilmu yg awak dapat, mohon share iA :) assalamualaykum.

nurmazafira abd rahim said...
This comment has been removed by the author.
Muhammad Hafidz Hasan said...

Asslamualaykum,

Saya dah dapat kad raya dari awk. Haha, ni lah kad raya pertama yang saya dapat dari orang. Dapat dari orang yang tak pernah kenal pulak tuh. Memang erk appreciate it.

Anyway, have a save journey balik kampung (awak ni kampung mana ye?) and gudluvk SBE awak nanti. Cikgu maacam awk iA disenangi. Jangan mengomen disini sangat kalau assignment tuh menimbun. Takpelu nak sibukkan diri dengan benda tak penting. Haha awk kena priotize study tuh. Cikgu kot :)

Anyway saya akan ke KL hari ni. Doakan perjalanan saya selamat. Assalamualaikum.

P/s: awak lagi superbaik. Fullstop.

Have a great momentum in searching lailatul qadr. Thanks to your book, i honestly in search of ramadan much more better. In fact i think this is my first time I think I am serious about ramadan for so many reasons. Its all started from that book. Alhamdulillah.

Muhammad Hafidz Hasan said...

Assalamualaikum,

Selamat hari raya maaaf dari dalam hati ke luar atas apa sahaja kesalahan baik kecil baik besar (rasa mcm banyak je). May you have a pleasant holiday cikgu. And btwaaayy, thanks for the raya kad. Maaf saya tak mampu nak reply kad awak tuh sebab sya ni noob bab2 pos pos ni. Huhu.

Assamualaykum :)

Anonymous said...

assalamualaikum

selamat hari raya

Taqabbalallahu minna wa minkum

Semoga kita semua tergolong dalam mereka yang kembali (ke fitrah) dan berhasil (dalam latihan menahan diri)

kad raya tak seberapa pun.tak perlu balas...

maaf zahir batin juga..
maaf salah silap..

semoga syawal kali ini yang terbaik untuk semua...

Anonymous said...

assalamualaikum

how was your raya?

awak ada tanya kampung saya dekat mana hari tu

erm, salah satu sebab kenapa saya tak nak bagitahu siapa sy adalah sebab saya nak kawan dengan awak tanpa awak ada pandangan tertentu pada saya.

stereotype.

stereotype kalau saya orang perempuan
stereotype kalau saya orang kelantan (kalau, kalau)
stereotype kalau saya budak sbp (tapi sy sek kampung je)

stereotype..

sebab tu kalau boleh saya tak nak awak tahu siapa saya
supaya saya boleh tulis apa-apa je tanpa fikirkan tentang stereotype.

maaf saya tak boleh kongsi banyak dengan awak pasal siapa saya..
untuk bagitahu nama saya je saya dah rasa terlalu banyak saya dedahkan..
maaf..

may you have a bless day..
aid mubarak.


Muhammad Hafidz Hasan said...

Haha tak kesah pun. Saje tanya. Tak nak gelabah2 apa pun. :)

Selamat hari raya

Ps: dalam medicine pun ada stereotype jugak...nama lainnya adalah constitutionalism :)

Anonymous said...

assalamualaikum

sedar tak sedar awak dah nak balik russia balik dah

saya dah ada dekat kL ni..
sengaja balik awal, esok tak la letih sangat..tp scary jugak sbb tak ada orang pun dekat hostel..ada la dua tiga orang tapi rumah saya, saya sorang je...hiiii

semoga awak selamat sampai ke sana nanti...semoga terus istiqamah dalam ibadat2 yang dilakukan sepanjang Ramadhan..

“Hidup tak selalunya lawa. Tak selalunya ada pelangi. Kalau nak kata a bed of roses pun, duri-durinya tetap ada. Kadang-kadang.. calamity tu datang dan waktu tu rasa macam kena gelek ke bumi dek ahli sumo. Rasa macam dah tak mampu bangkit. Tapi walau apa pun yang jadi.. ingat apa yang Dia selalu pesan.. Allah takkan bebankan hamba-Nya dengan apa yang dia tak mampu. No matter what, no matter when, no matter when it doesn’t at all make sense.. DO NOT leave your Love Letter’s Compilation, the Quran. It is the last thread to sanity even if everything else failed.”
— Hlovate



till then,
take care

Anonymous said...

assalamualaikum

sedar tak sedar awak dah nak balik russia balik dah

saya dah ada dekat kL ni..
sengaja balik awal, esok tak la letih sangat..tp scary jugak sbb tak ada orang pun dekat hostel..ada la dua tiga orang tapi rumah saya, saya sorang je...hiiii

semoga awak selamat sampai ke sana nanti...semoga terus istiqamah dalam ibadat2 yang dilakukan sepanjang Ramadhan..

“Hidup tak selalunya lawa. Tak selalunya ada pelangi. Kalau nak kata a bed of roses pun, duri-durinya tetap ada. Kadang-kadang.. calamity tu datang dan waktu tu rasa macam kena gelek ke bumi dek ahli sumo. Rasa macam dah tak mampu bangkit. Tapi walau apa pun yang jadi.. ingat apa yang Dia selalu pesan.. Allah takkan bebankan hamba-Nya dengan apa yang dia tak mampu. No matter what, no matter when, no matter when it doesn’t at all make sense.. DO NOT leave your Love Letter’s Compilation, the Quran. It is the last thread to sanity even if everything else failed.”
— Hlovate



till then,
take care

nurmazafira abd rahim said...
This comment has been removed by the author.
Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam, swdar tak sedar...memang saya dah nak balik. Nenang tengah jowa kacau. Naknak bila saya betul2 dah decide taknak balik next year. Fuh memang beratlah cabaran ni. Cuma saya berdoa agar Allah permudahkan.

And as for you...thank you for takibg part in making my holidays great...seriously apa je saya tak dapat...sudahlah buku...kad raya pun dapat. Saya tak bagi kat awak apa2 pun. Huhu.

Anyway gudluck and all the best in your study. Jangan kawen utk dua tahun atas ni pulak ye kang tak merase saya nasi minyak awak tuh hehe. And please take care of yourself. Macam2 dunia sekarang ni.

Till then assalamualaykum. :)

P.s: flight saya 31 hb 2 pagi.

Anonymous said...

assalamualaikum

sy gembira sbb untuk awak...
baguslah kalau awak gembira dengan cuti kali ni..
kad dan buku tu tak perlu la nak perbesar-besarkan..
bersyukurlah sebab Allah bagi apa yang awak rasa bila baca buku tu..

kawan saya baca buku tu tak ada effect apa2 pun..
betul la kata fend
"hati tu Allah yang pegang"
benda yang sama tak semestinya bagi kesan yang sama pada individu yang berbeza..
macam fend dengan k2..

saya tak harapkan apa-apa balasan..
saya cuma nak kongsi apa yang saya baca..dan saya cuma nak semua orang rasa apa yang saya rasa...

soal kawen2 tu tak boleh nak janji..jodoh, kita tak tahu..tapi kalau ikut trend dekat sini, insya Allah saya pun berharap sebelum posting..which means in one and the half year?
maaf la sbb dulu dah janji nak jemput awak tapi sekarang semuanya dah di luar perancangan..
doakan yang terbaik untuk saya...
kalau awak tak sempat makan nasi minyak saya, jemputla datang beraya dekat rumah nanti bila awak dah balik for good...sy hidangkan nasi minyak...=)

filght kawan saya 1 hb..mula-mula terfikir jgk nak hantar dekat airport..tapi fikir-fikir balik, apa pula en. engineer tu cakap nnti kalau dia tahu..nak kena jaga hati dia juga...

awak pun jaga diri baik-baik..
kuatkan semangat..
insya Allah, 2 tahun tu sekejap je..bila lagi nak rasa beraya dan puasa dekat sana..nanti boleh la hantar salam perantau...

doakan urusan-urusan saya dipermudahkan...
doakan saya diberi kekuatan walau apa pun yang mendatang..
doakan yg terbaik untuk saya, terbaik menurut perancangan Nya..


assalamualaikum

=)

Anonymous said...

dah tengok video the 11th hour..
sy tak faham sangat..

http://vimeo.com/6096070

Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam,

Saya dah selamat sampai di volgo hari sabtu tuh lagi. Anyway, sy nak mnx tolong awak sedekahkan al fatihah dekat arwah kawan saya yg meninggal on the way nak balik ke uni dia (nizhny novgorod). IA.

Jaga diri assalamualaikum. Btw thanks nnti sy tgk video tuh.

Anonymous said...

dari Dia kita datang, pada Dia kita akan dikembalikan..

dah sampai masa dia pergi, orang cakap kalau pergi awal ni orang baik2

semoga roh dia dicucuri rahmat..

sy penat baru balik camping kenaikan pangkat left. muda KRS..penat..

selamat memulakan tahun pengajian baru..fighting doktor..

Anonymous said...

“Everybody know death is inevitably coming, but it never fails to catch everybody by surprise everytime one is going”
— Hlovate

Anonymous said...

kita belajar daripada ujian
kita belajar daripada pengalaman
kita belajar untuk menerima ketentuan Tuhan
kita belajar untuk faham erti memahami dan kasih sayang
kita belajar dari segalanya, yang kembali membawa kita
kepada Dia tak kira jika belik ke selatan dan utara sekalipun

moga dijauhkan kami daripada menjadi orang yang hanya hampir padaMu di waktu susah Ya Allah
moga kami menjadi hamba Mu yang bersyukur,
yang mengingatiMu di waktu susah dan senang

manusia boleh berubah dengan apa juga cara,
disebabkan kerana apa juga keadaan yang berlaku.
Boleh jadi berubah kerana musibah,
boleh jadi kerana dipimpin orang tersayang,
boleh jadi kerana tersedar sendiri dari lena yang panjang,
boleh jadi kerana hati tersentuh oleh ayat-ayat Allah di dalam Quran.
namun yang nyata Allah jugalah yang mengetuk pintu-pintu hati itu untuk berubah.
untuk lebih mengingatinya. tidak hanya bertitik nokhtah pada solat 5 waktu dan puasa Ramadhan
tapi lebih daripada itu.
dan bila begitu, apa yang hendak rugi.
memang sesungguhnya dengan mengingati Allah itu hati akan menjadi tenang.
Biar apa yang melanada dapat diterima dengan lapang.
-hlovate, aA + bB

Muhammad Hafidz Hasan said...

Assalamualaikum,

Thanks for the reminder...i am quite free right now. Because skrg tgh cycle anatomy. Cikgu banyak mebgajar, kmi perlu revise sikit2 je material. Tp lepas ni cycle yg berat tapi paling saya minat: obstretics and gynaecology. Doakan saya dpt serap ilmu dgn mantap. Cuma cycle ini je sy nak usaha kaw2. Sebab sy sgt minat. So far, plan sy utk jadi 'bodoh' semester ni berjalan dengan lancar. Kadang2 merasai sakit dari kegagalan itu akan membntu saya untuk naik, though kegagalan saya kali ni bukan kegagalan yang baik (kegagalan kerana mencuba) tapi sy ni kegagalan yg tidak mencuba. Cuma saya harap impak kesakitannya sama. :)

Anyway take care cikgu, jaga diri jaga hubungan dengan Allah, jaga hubungan dengan cik engineer iA hehe. Assalamualaikum.

Anonymous said...

assalamualaikum..
saya harap apa yang awak rancang untuk tahun pengajian awak kali ni berjalan lancar..
tapi jangan lupa yang Allah dah rancangkan yang terbaik untuk awak juga..
jadi, walau apa pun yang jadi, awak lapangkan lah hati yep..

pasal saya dengan en engineer tu awak doakanlah yang terbaik untuk kami..terbaik menurut perancangan Allah..kita tak tahu apa yang Allah dah rancangkan untuk kita sebenarnya kan..

satu saya sedar, benda2 hati dan perasaan ni bukan benda mudah...banyak benda yang kena fikir..oleh sebab kes sy ni mcm complicated+bukan yang jenis main2, so sy rasa serabut jugak la bila memikirkan hati2 yg perlu sy jaga, kemungkinan-kemungkinan yang saya perlu hadapi..
awak mungkin tak faham apa yang saya cakap sebab kalau sy nak terang pun benda ni sangat rumit..

tapi point sy senang je...
awak berbahagia je la sebab single is simple..couple is trouble..trust me..kalau dalam kes sy ni, kami bukan yg jeni msg2 or call2, guna ayat sweet2..bila benda dah jadi serius, relationship ni sendiri akan jadi serius jgk...

susah sebenarnya jadi dewasa ni kan...

Anonymous said...

Apa itu ikhlas?

Ikhlas itu bukannya apabila kita kononnya tidak mengharapkan sesuatu sebagai balasan, namun apabila langsung tidak diberikan penghargaan, kita sudah tidak keruan. Ikhlas itu bukannya memberikan sesuatu yang kita tidak kisah pon kehilangannya. Ikhlas itu bukan pula apabila kita memerlukan bantuan dan pertolongan, kita katakan, "Eh kau ingat tak dulu ada tolong kau.." atau "Saya bukan nak mengungkit, tapi ada sekali tu anda.." Dan ikhlas itu bukan juga kita berasa syok dan hidung kembang semangkuk apabila kita menyumbang sesuatu baik harta, tenaga mahupon jiwa, walaupon sudah kita yakinkan diri kita yang kita korbankan semua itu Insha-Allah ikhlas! Err.

Tetapi ikhlas itu adalah kita benar-benar tidak mengharapkan apa-apa sebagai balasan, hatta ucapan penghargaan, senyuman mahupun kenyitan mata, melainkan keredhaan dan kechentaan Tuhan. Ikhlas itu adalah apabila kita memberikan sesuatu yang paling kita sayang dan amat sukar untuk kita lepaskan. Ikhlas itu adalah apabila seusai kita melaksanakan atau menyumbang sesuatu, kita terus menghidap amnesia, langsung tidak kita ingati apa-apa. Dan ikhlas itu adalah sumpah kita tidak merasakan apa-apa, tiada pertambahan saiz pada seluar, tiada pula mata bersinar-sinar apabila kita dilemparkan dengan pujian setinggi gunung, penghargaan seluas lautan. Ikhlas sebegini yang dikira Tuhan untuk dijadikan alasan melepaskan diri dari azab api neraka nanti, meskipon tiada manusia yang peduli.

http://angelwearsgucci.blogspot.com/

Anonymous said...

Bohemian by Imaen..


1. Mendefinisikan perkataan cinta, lautan dakwat pun tidak mampu menulisnya.

2. Cabutlah rasa ini dari sanubariku, kalau nanti jadi menganggu rinduku pada-Mu.

3. Antara kebaikan orang mukmin ialah meninggalkan apa-apa yang tiada kaitan
dengannya. (Nabi s.a.w)

4. "Sesiapa yang pergi berjumpa dengan tukang tilik & mendengar ramalan nasib walau
tak percaya sekalipun akan kehilangan imannya selama 40 hari." (Nabi s.a.w)
"Jadi apa beza suka-suka baca ramalan zodiak, dengan suka-suka pergi jumpa
tukang tilik?"

5. Islam bukan main ikut orang. Bukan boleh main hentam ikut majoriti saja, tapi
Islam ini ialah..kita kena ikut apa yang tertulis dalam kitab..

6. Melayu itu bangsa., sedang Islam itu agama. bangsa kita tidak boleh pilih, kena
ikut mak bapak. Tapi agama kita boleh pilih.


my 2013's must buy book

Anonymous said...

sy post comment untuk entry gambar-gambar awak dekat sini..kalau saya post dekat sana, nnti orang kata saya perasan post tu untuk sy plk...


Beauty can be seen in all things, seeing and composing the beauty is what separates the snapshot from the photograph. – Matt Hardy

love the pics...
very well done

Muhammad Hafidz Hasan said...

Assalamualaykum,

Banyak aje quote awak ye utk photography. Apa2 pun thanks. Taklah deserve sangat haha.

Haha utk awak ke x picture sbnrnya bukan untuk sapa2 pun. Just berangan sorang2 #eh. Anyway saya nak cakap thanks sangat atas ingatan awak utk ikhlas tuh. Igt nak reply lepas komen tuh, ended up tweeting pasal benda tuh. -.-"

Anyway, awk ckp maybe jd single tak complicated. Tp maybe awk taktau yg sy ni sbnrnya and sebenar benarnya single sepanjang hidup sy. Haha sebab itulah hidup saya, urm agk keliahatan malang. Though anyway, i accept with whatever ive had now. So, case saya maybe isolated, tp awk kena consider jugak (kot?).

Ayah sy sbnrnya dh bg green light, klu nk uhum lepas grad. Abh pun dah mula paham tntg karier anak2 dia nnti mcm mana. Nak2 doktor yg bakal takde life. Haha. Stlh pikir masak2, sy berkemungkinan besar cri bakal cikgu. Mak setuju. Ayah setuju. Tp nak cari tuh, hurm, mcam takdak masa depan -.-". Takdak mechanism nak kenal. Bukan satu tempat kerja, apatah lagi bidang. Takkan randomly masuk sekolah then nk kenal2. Apakah apakah.

Anyway, take care ye. Mcm2 dunia skrg ni. Jaga iman jaga jiwa. Assalamualaikum.

Anonymous said...

salam...

apa susah, kwn2 tak kan tak ada yang masuk maktab..mintak la tlg dieorg...
tu la guna kawan...





.....penat.....

Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam,

Haha macam takde je kawan. Btw kalau ada pun konfem tak rapat. -.-"

Anonymous said...

nak saya tolong carikan????

Muhammad Hafidz Hasan said...

Salam.

Erk, ada ke cikgu mau kt sy pun ni ha. Dah la xde mende special pun kt diri ni. Huu. Dah la sy ni jenis serius. I mean kalau serious, sampai ke ikatan yg sah la ye. Though lama lg. Awak tak rasa terlalu lama ke?

Anonymous said...

erm...awak aim nak kawen umur brapa..

Anonymous said...

by the way, gambar-gambar yang awak baru post tu...subhanallah...cantik sangat

Muhammad Hafidz Hasan said...

Erm sy punya aim dalam umur 24 or 25 y.o. anyway, thanks for thw compliment. Pujian pada Allah atas kecantikan ciptaanNya :)

Anonymous said...

lmbt lagi tu....so, tak perlu rushing2....lain la sy ni, aim dalam 2 tahun ni.....insya Allah kalau kita ikhlas n niat kita betul, Allah akan tolong....

Muhammad Hafidz Hasan said...

Haha tuh baru point saya dalam usrah. Futur tajuknya. Futur. futur adalah apabila jiwa sndiri nerasakan kekosongan, sayu, letih, gelisah, pessimistic, dan masih mencari cari apa ounca kekosongan jiwa mcm lagu najwa latiff kosongggg koaongggg.. Saya mengalami sifat ni for almost every single day. Dan sy jenis yg memberontak dalam melepaskan diri dr sikap futur ni. Futur ni boleh jadi 2 jenis berdasarkan kesannya. (1) melankolik atau sedih2 gelisah2 atau tidak tenang atau (2) futur yang berhias. Futur yang berhias pula dapat dibahagikan kepada 2 berdasarkan tindakan individu tersebut dlm menyelesaikan futur beliau. Sama ada dia membuat perkara mendekatkan diri pada tuhan or second, menjauhkan diri drpd tuhan mcm clubbing etc. Either penyesaiannya adalah bermula dari diri sendori. Kesedaran kita terhadap waktu yg terbuang dan tujuan kita menjadi khalifah di dunia. Kalau sedar, iA kita akan tidak futur malah lebih jitu focis hidup kita. Well maybe before the eleventh hour. :) skdr berkongsi dengan awak. Tajuk usrah sy hari ni seakan akan menempelak diri sy kembali. In a positive sense. Thanks Allah. :D

Assalamualaikum.

P.s: sy ada tiga tahun utk mencari. 1 satun utk realisasi iaitu tahun pertama HO. Tp sy tak rasa ada antara kawan awak mahu even berkawan dengan sy sebab sy agak lambat (?). Anyway, jgn awal sgt ye, nnti tak sempat pulak gi mkan nasi mnyak.

P.p.s: sy patah hati lagi. Tapi early stage. Selamat didiagnose awal2. Sebelum dh stage IV cancer :)

Anonymous said...

salam...
saya baru balik surau
tadi ustaz ada cakap pasal couple2 ni..
dia cakap, jangan simpan perasaan pada orang kalau kita tak ada niat nak kawen dengan dia..
jangan sibuk2 nak cari pasangan kalau sekadar nak suka2...

erm, awak tak perlu la nak fikir lagi pasal semua tu...3 tahun tu terlalu lama lagi...

kalau saya makan nasi minyak dulu, maaf la...awak tu yg belajar lama sangat...jgn cakap saya pula yg terlalu awal...

jangan rasa diri dimiliki dan memiliki...jangan terlalu ikut perasaan...

esok saya nak derma darah...

ok, assalamualaikum

Muhammad Hafidz Hasan said...

Selamat raya aidil adha. :)

Anonymous said...

assalamualaikum
it has been a while since my last comment..

selamat hari raya..
maaf lambat wish..
macam tahun lepas, saya raya di kL je tahun ni..
jadual exam yang start hari raya ke 4 memang agak.....

sebenarnya ada sebab kenapa dah lama sangat saya tak menulis dekat sini
bukan sebab sibuk nak exam tapi lebih pada masalah peribadi
masalah saya untuk berhadapan dengan hakikat kehidupan..

rasanya tak proper juga untuk saya ceritakan semua benda...

saya nak jadi seseorang yang sentiasa redha dengan apa yang ditetapkan untuk saya.
saya nak jadi seseorang yang tidak mempertikaikan takdir
saya nak jadi orang yang sentiasa ikhlas dengan apa pun yang terjadi.
saya nak kena faham yang walau apa pun yang jadi ini salah satu cara untuk Allah didik saya supaya saya jadi hamba Dia yang lebih baik, supaya saya lebih kenal diri sendiri,
supaya saya kenal hakikat hidup,
supaya saya kenal erti kebergantungan pada Dia.

Allah tak pernah temukan saya dengan orang yang salah.
walau siapa pun yang datang dan pergi, saya tak akan sia-siakan sebab ada perkara yang Allah nak saya belajar dengan kehadiran dan pemergian mereka.

hidup kita ni banyak sangat perhentian sampai kita lupa diri ni sebenarnya nak kemana. saya pun kadang-kadang lupa yang kita ni sebenarnya dekat dunia sekejap je. datang singgah tapi sebab banyak sangat persinggahan sampai lupa tujuan asal kita, lupa perhentian terakhir kita yang menjanjikan kehidupan yang kekal


hakikat kebergantungan
farah lee ada post dekat blog dia entry pasal kebergantungan.
apa hikmah Allah hilangkan orang yang kita sayang dari kita..?
dan ni jawapan Ally
Sebab Allah nak tunjukkan yang tak semua benda kita sayang tu milik kita.”
tapi saya lagi suka dengan jawapan farah sendiri..
Hikmah kehilangan orang tersayang adalah supaya kita belajar untuk meletakkan kebergantungan hanya pada Allah’

dengan apa yang dah jadi pada saya ni, saya sekarang lebih sedar tentang hakikat kebergantungan dapa Dia
awak pun sentiasa ada tempat untuk bergantung.. ingat Dia..


Anonymous said...

oh ye, saya ada satu entry yang saya nak kongsi dengan awak..
dari salah seorang penulis yang saya minat...(recently)agak panjang tapi....boleh la awak baca kalau awak macam tak tahu nak buat apa selain study je kan...

Menutup Facebook
Hari ini, jam 1.21 petang tadi, saya deactivated Facebook Imaen Pengarang. Tak tahulah untuk berapa lama, harapnya untuk selamanya. Saya tak sedih meninggalkan Facebook, sebaliknya saya rasa 'gembira' dan 'terlepas beban' kerana saya berjaya menutupnya. Saya bukan keseorangan dalam dunia ini yang menutup akaun Facebook mereka. Di Britain tahun lepas seramai 100000 orang dilaporkan mengucapkan selamat tinggal pada Facebook. Di Malaysia tak tahulah, setakat ini saya tak terdengar ada sebarang angka diumumkan. Apakah ini kerana di negara kita ini orang lebih suka buat kaji selidik parti mana yang akan menang pilihanraya dan tak rasa penting untuk buat kaji selidik benda-benda lain. Sekali pun itu petunjuk sosial.
Sebenarnya sudah beberapa bulan saya menimbangkan untuk menutupnya, atas beberapa faktor yang relevan hanya untuk saya. Bukan kerana Facebook ini ada orang kata ciptaan dan alat Yahudi. Bukan kerana ia tak bagus, ia ada bagusnya. Ia boleh dijadikan alat silaturahim, alat dakwah, alat penyebaran ilmu dan bagi penulis yang nak mempopularkan penulisan (dan dirinya) ia amat berguna. Dia boleh add seramai-ramai kawan dan mula mempromosikan karyanya.
Tapi Facebook ini tak bagus untuk saya kerana saya manusia yang lemah. Saya ini seperti kisah sekumpulan manusia pada satu zaman dulu yang diceritakan oleh Imam Ghazali dalam Minhajul Abidin, kalau tak silap saya. Mereka ini melarikan diri ke Bukit Lebonon, jauh daripada masyarakat. Apabila seorang alim memanggil mereka untuk turun berjuang dalam masyarakat, mereka menjawab, "Kami manusia yang lemah, kami perlu beruzlah." Maka orang alim itu melepaskan mereka. Begitulah saya. Serahkan saja tugas berdakwah di Facebook kepada orang lain, saya tak mampu melawan sisi gelap Facebook.
Melalui Facebook, saya skondeng wall orang lain, cuba tengok apa yang mereka buat. Saya tengok siapa yang 'like' atau komen di status orang lain. Saya cari fasal dengan orang, berdebat di wall orang. Saya merasa bangga apabila status saya ada 100 orang 'like'. Saya berasa seronok apabila ramai orang komen status saya. (Di blog pun orang komen juga, tapi tak semeriah di facebook) Saya merasa hebat menulis status yang ada nilai falsafah, terasa diri bijak.
Di Facebook, saya terlupa sebab musabah mengapa saya yang tak gembira sangat menulis ini memilih untuk menulis dulu. Dengan Facebook, saya keluar daripada kepompong, cuba jadi rama-rama yang berterbangan. Tapi rupa-rupanya sayap saya kecil dan nipis, saya tak mampu menahan kuat bedal angin. Saya juga sedar saya di sini pun sementara saja. Kerana itu saya memutuskan untuk kembali ke dalam kepompong saya. Saya mahu menjahit rapat-rapat kepompong saya selepas ini. Biarlah nanti yang terhasil hanya benang-benang sutera (semoga dapat saya jadikan kain menutup aib saya di padang mashyar nanti. Ameen!).
Meninggalkan Facebook, untuk orang-orang lemah seperti saya, barangkali satu cara beruzlah pada zaman moden ini.

.....

selain dari nak melarikan diri dari seseorang(dulu2) mungkin sebab-sebab ni kot yang buatkan saya tak nak buat fb...


saya mungkin tak akan tulis sesuatu dekat sini dalam jangka masa yang lama..

tapi saya sentiasa doakan awak...

fighting dr hafidz...=)

Muhammad Hafidz Hasan said...

Thanks for the advice sis. Tak kesahlah berapa lama awak takkan komen, tapi nasihat ni berguna. IA. Jzkk. :)

Doakan saya istiqamah dalam mencari perubahan besar. Doakan. Doakan. Sya sedang struggle.

Anonymous said...

Tanggungjawab kita banyak lagi yang tak selesai dekat luar tu..tanggungjawab pada Dia tu masih ada. Tanggungjawab nak betulkan orang kat luar sana tu agar sedar, pun ada juga. Tanggungjawab nak habskan studies pun perlu diselesaikan juga. Ada seribu satu benda kat luar tu yang tanggungjawab atas nama kita, tapi tak ada satu pun yang harganya sia-sia kalau kita pajakkan apayang kita buat tu atas nama Dia.


"Happiness is a nothingness without completeness."

Hidup di dunia ni seperti perjalanan yang terlalu panjang dan terlalu banyak perhentian sementara,hingga kadang-kadang terlupa sebenarnya diri ni nak ke mana.


(Pada hari kiamat kelak) orang yang bersahabat saling bermusuhan di antara satu sama lain, kecuali orang-orang yang bertaqwa." (al-Zukhruf:67)

Anonymous said...

Assalamualaikum
Sy tulis komen ni lepas say abaca contengan jalanan I-fend untuk kali yang keberapa
Masa saya baca buku tu, saya teringatkan awak sebab awak je macam rasa apa yang saya rasa masa baca buku tu..rasa yang tak boleh nak terangkan dangan sekadar tulisan..
Masa awak tulis guna kata ganti nama “sis” pada saya dalam komen lepas, saya dah rasa yang hubungan kita ni bukan sekadar kawan biasa..
Awak jangan salah faham pulak..maksud saya, saya dapat rasa yang kita bukan lagi kita masa mula-mula kenal dulu..banyak benda dah berubah dan kita pun dah berubah...
Maaf la, rasanya memang susah nak terangkan melalui penulisan sebab saya tak ada kemahiran kot..sebenarnya saya nak sampaikan yang saya dapat rasa yang awak bukan sekadar kawan tapi dah jadi sahabat..bagi saya, kawan dan sahabat tu dua golongan yang berbeza...
You know what. I think you are such a great person.
Gembira saya dapat kenal awak.
Banyak benda saya belajar dari awak. Secara langsung mahupun tak. Teringat satu ayat al-Quran yang cakap, di akhirat kelak, kawan-kawan baik akan saling bermusuhan dan kalau tak silap ayat tu sambung dengan ingatan kecuali bagi mereka yang bertaqwa..sorry kalau silap, tolong betulkan..
Saya cuba beberapa kali juga nak stop kawan dengan awak sebab saya faham hubungan lelaki perempuan ni kena jaga...awak pun pernah tulis pasal hal ni dekat blog awak macam mana isu ni panas dekat sana..nak kata sana ni extreme sangat dalam hal ni tak juga..saya bukan budak sekolah agama atau budak convent.. kawan-kawan pun ada je kawan lelaki..tapi saya tetap faham yang antara lelaki-perempuan tetap ada batas..dan sebab tu saya duk asyik komen je dekat sini...supaya ianya tak terlalu personal.. sy boleh email awak tapi saya rasa tu akan membuatkan saya tak dapat kawal diri..dekat sini pun kadang-kadang saya tulis jugak benda-benda yang personal tapi saya percaya, kalau saya email, it would be worse.
Saya harap persahabatan kita ni berlandaskan taqwa..untuk kita sama-sama baiki diri..untuk sama-sama menuju syurga Allah..ameen..

Anonymous said...

sepanjang cuti sekolah ni, banyak tempat saya pergi..

perjalanan
kl-kuching-kl-kg, buat saya sedar banyak perkara..

ekspedisi kg-kl- arau
buat saya lebih hargai apa yang saya ada..

sungguhlah, dengan mengembara dan memerhatikan ciptaan Allah, kita akan sedar benyak benda...

saya ada go through blog awak tapi tak sempat nak baca satu-satu...
semoga urusan-urusan awak mendapat keberkatan Nya sebab without blessing, life is nothing right?

sebenarnya banyak benda saya nak tulis tapi saya ada banyak benda nak kena uruskan dalam masa terdekat ni...

may Allah bless..
take care...
all the best for the exam too...

assalamualaikum

Anonymous said...

‎"we might be BEST FRIENDS one year, pretty good friends the next year, don't talk that often the next year and don't want to talk at all the year after that. so, I just wanted to say, even if I never talk to you again in my life, YOU ARE SPECIAL TO ME and you have made a difference in my life. I look up to you, respect you, truly cherish you, most of all I care about friends"


half the time when you feel like you're a 'nothing nobody' with insignificant presence in this rat-race of a world,think again. there're people that you've touched in your years of living,giving meaning to their life,and you're their 'everything somebody'. just smile already thank you for giving meaning to mine. - [@] Hlovatesays.


thanks and sorry for everything.

...

Muhammad Hafidz Hasan said...

Assalamualaikum,

Sorry for not having a chance of replying your comments here. I seldomly read any comments from here, so sorry again.

Saya baru je dapat baca semua, kalau awak nak komen dekat blog baru saya pun boleh, bukan ada orang pun nak baca blog saya tu. Anyway, about ur last comment, agak tak paham apa maksud awak kat situ -.-"

maaf, saya ada banyak komitmen nak kena beri. maafkan saya kalau buat awak rasa tersisih ke :'(

anyway moga awak sentiasa happy dan hidup dalam redha dan iman iA :)

p/s: again. you can always comment there for anything. komen dekat post 'modesty' ni pun dah belambak-lambak. nak scroll pun dekat sejam haha.

Anonymous said...

Dan kasih sayang itu, hayatnya melangkaui tempoh nyawa.

Anonymous said...

Dan kasih sayang itu, hayatnya melangkaui tempoh nyawa.

Anonymous said...

apa yang kita miliki tu sebenarnya bukan milik kita...

Anonymous said...

"Hilang seseorg dalam hidup bukan alasan utk kita pun stop living. live a happy life, for them."