Wednesday, March 9, 2011

Cinta itu

Cinta itu sakit
Cinta itu bayangan
Cinta itu sesuatu yang perit
Cinta itu kesakitan

Cinta itu umpama di awangan
Cinta itu indah
Cinta itu impian
Cinta itu tiada

Itulah cinta,
Itulah suka,
Itulah akhirnya,
Itulah normanya,
Itulah kebenciannya,
Itulah dendam hitamnya,
Itulah noktahnya.

Aku sentiasa membenci diriku atas satu kesilapan yang ku ulangi tiap kali atas nama "tiada yang mustahil".

Kiamatnya, cinta itu cumalah neraka.

Salam.

Sent by my iPhone

A 14 years old web designer from Kairouan, Tunisia. And then you write some more information about yourself like this to fill out the space that is left.

35 yakek:

Anonymous said...

...saya yang menurut perintah...

emmm....show tu ingtkn batch awk..(tak tahu awk guna batch/ cohort/ group/intake/year) mana la tau time awk first year dulu...emmm, dah nak masuk third year kn...

kawan sy tu pun takut hantu...
emmm...takut sangat ke...
mcm sy pulak hantu cerita hantu...
suka2...
tp kalau hantu betul tu, mmg la takut..kot..emm, x pnh jumpe lg stakat ni...

dekat kL sangatttt panassssss 2-3 hari ni...
dalam paper pun ada ckp pasal benda ni...
duk dalam rumah pun boleh rasa bahang panas...
pasang air-cond pun mcm tak rasa sangat..

k, jg diri,jg kesihatan...
daaaa(dalam russian, daa tu mksudnya yes kn)
tp sy guna daa as bye..=)

salam
---

Anonymous said...

cantik blog dr.schafi...

---

Anonymous said...

assalamualaikum..
harap awk sihat dan study pun masih dalam keadaan terkawal..harap semuanya ok2 je...

komen ni agak panjang....

emmm, sy baru habis baca satu buku..
dan buku tu buatkan sy reflect balik diri sendiri...
betapa saya selama ni hidup dalam dunia saya sendiri..

"the walls that i built around me to keep me out the sadness also keep out the joy.. "

sungguh, sy lgsung tak bagi peluang utk diri sendiri..saya kne belajar utk melepaskan..sebelum ni sy pandai cakap dekat orang je tapi saya sendiri tak ada kekuatan utk melepaskan sesuatu yang bukan hak saya...
sungguh, saya kejam pada diri sendiri..saya tenggelam dalam kesedihan bertahun2...sy tak pernah pandang kiri kanan selama ni..saya hanya nampak satu je...dan pada akhirnya, walau dah hampir setahun sy tak cntct dengan dia, sy masih dekat sini..berharap pada sesuatu yang langsung tak akan jadi kenyataan...

sy tak tahu apa yang akan jadi pada masa akan datang tapi pada masa sekarang, sy kena lebih realistik..saya kena hidup dalam dunia sebanar dan sy tak boleh terus menerus hidup dalam dunia saya sendiri...

..saya kena kuat...

sungguh, sy tak berlaku adil pada diri sendiri...pada akhirnya, saya faham yg bukan sy tak boleh lupakan dier tapi saya tak penah cuba nak lupakan dier...

dan hari ni,turning point dalam hidup sy....tak adil utk orang lain kalau saya masih simpan dier dalam fikiran saya...tak adil untuk sesiapa pun yg akan hadir dalam hidup saya...saya sayangkan dia tapi biarlah syg saya tu sampai dekat sini je...hubungan kami tak pernah lebih dari persahabatan tapi saya tak jujur...tu masalah utama dalam hubungan kami...saya tak jujur nak kawan dengan dia..

saya harap awak pun sama... awk patut bagi diri sendiri peluang...
saya tahu masalah ni mcm sangat kebudak-budakan tapi ni realiti yang saya terpaksa tempuhi dalam menjadikan saya seseorang yang lebih kuat..doakan sy kuat utk tempuh ujian2 ni..


take care

emosi yang tak pernah stabil,
----
~n.a.r~

sinking and rising said...

salam.

how's life?

anyway, pasal hidup awak dengan kawan awak tuh, thanks for sharing. but as for mine, i already gave me chances. a LOT. but, that's it, i just get over it, then that's all. nothing more than that. =)

the question now, is you. how are u gonna handle this problem?

so, the thing is, like you said. give yourself a chance. maybe you assumed that I'm not happy with my life, as im living like such a pathetic loser. yes, i am, but i'm just happy with. i'd rather live in misery than happy, because, happy doesn't teach me anything. misery does. always does. some people can live like that, some people don't.

like you, you don't. you can't live like that, yet, you don't even deserve to live like that at all. after much things events, seeing others happy, i just can live with that, and i accepted that fact long time a ago.

that's why no one can even marry me, it's like this 'love' isn't about love for 'her'. it could be for others. i could help others. it isn;t obligate for me to see me happy.

i'm tired of being happy. though it wasn;t that long. i just tired of it. i'm happy, and others aren't? I get all the marks, and others aren't?

it's like, i'm being selfish for myself. the truth is, the moment i got my spm result, yes I did feel happy about it. but not for me, for my parents, for my brothers, friends. and it killed me when i saw some of my friend didn't get it. and most of them were those who really close to me.

DO I FELT LIKE A LOSER ?

YES, I DO, OF COURSE.

right now, im getting away from my point, (erk, your point), but I hope you get what I mean. I am what I'm suppose to be. Misery-man (MM)

=) take care, salam.

Anonymous said...

salam...

saya melalui hari2 yang baik dalam beberapa hari ni...
smlm diberi kesempatan join program Palestine...sgt best..
sharing dari Palestinian yg stdy dkt uia n wife salah sorang warga msia yg join misi mavi malmara yg hantar bantuan ke palestine tu...
sangat best la...

dah ada air ke dkt volgo...
serius, sy kalau tak basahkn kepala shari mmg akan sakit kepala..tak leh bayang kalau dua hari tak mandi....tapi pengalaman la tu kn...

kalau ikut sharing dari Palestinian tu, mmn nak banding dgn kesusahan yg kita rasa ni mmg tak rasa pun masalah tu boleh dianggap masalah...

tapi melalui sharing tu, mmg penting la utk kita bina kekuatan dari dalam..
dan betapa pentingnya wanita dalam sesebuah institusi kkluargaan sbb dia lah ibu yg bakal mendidik anak2, dialah yg jadi penghembus semangat pada suami...

wife pada rkyt mlsia yg ikut misi tu pun cakap, tak salah utk kita pasang angan2 dgn siapa kita nak pilih sbgai the other half..emm dier cakap, kalau kita ikhlas, Allah akan kabulkan doa kita...

emmm, so, kalau sy pilih nak kawin ngan doktor sbb sy kn mcm tak sibuk sgt n doktor kn bcm sibuk tahap dewa, so, mcm balance la...niat sy nak memberi, nak bahagiakn org sekeliling sy....bukan kawin sesama cg tak boleh memberi tapi impak dier lain... doakn sy..

istilah kebahagian tu berbeza bg setiap individu..kalau kita nak bahagiakn semua org, mmg la tak mampu..satu yg saya nmpak pada awk ni, awk terlalu nak jaga hari semua orang...awk kne ingat, awk pun ada hati jugak...
dan sangat tak best la tiap kali awk ckp awk ni loser...
you are someone ok..

live well or live hell, we choose...=)

take care...
---

sinking and rising said...

=) thanks

pasal kawen, i'd figured it out. I do what I want first. That means that I just gonna follow the flow, like unplanned life.

life is too beautiful to be planned.

p.s: unplanned doesnt mean that dont have to follow the rule. just live it!!!!!!


sorry for the late reply

Anonymous said...

salam...
esk minggu last sy utk sem ni...yeahhhh...then cuti 3 minggu...

ada lg 3 paper utk final,
esk child development, then introduction to linguistic in the following day n lastly literature in english...
last week done with philosophy and education in malaysia...sangat susah...first time exam utk degree level...pape pun, doakn semuanya terbaik...


dan jumaat ni insya Allh akan balik umah setelah berbulan2 tak balik...last balik cuti sekolah bulan 3..=(...semua orang dah strt cuti..(dekat malaysia la)

u r rite..life is so beautiful..but i hope i can make other people life more beautiful..pray for me...
hope can be like ran mouri in detective conan n sakura in naruto...waiting n keep waiting...
hope i can have the determination...

till then, wish me all the best...
take care...

---

sinking and rising said...

gud luck with you...may Allah be in every courage that you'd put into. Insya-Allah nar.=)

Anonymous said...

en doktor
sy ada masalah insomia...

*nar is not my name or my nick name..just initial of my name n my father's and it is n.a.r...=)


---

Anonymous said...

sy tak tidut selama 24 jam...
dan sungguh, sy tak nak buat lg benda tu...mmg tak stabil la pg td...pening, nk muntah...

insya Allah, esok balik utk cuti 3 minggu dan mungkin tak online sbb line mcm kura2...

cuti sekolah = kenduri kawen...
thn ni first time dapat undangan dr org lain...sbelum2 ni parents je..
nmpak sangat dah tua...

kucing sangat cute...jarang kot jumpe kucing yang bahagia mcm tu..tp tak tahu la kucing dkt rusia jenis mcm mana....

best of luck utk exam..msti sangat sibuk sekarang...tp kesihatan jgn lupa jg...sangat sedih kn duk jauh ngan family, time2 exam plk tu...semua tak terurus...duk telan meggi je...mmg tak sihat la...
pape pun, jg kesihatan...

banyak benda nak cakap tp keadaan tak mengizinkan...

till then,
take a good care of ur self....=)

salam
---

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

hye lama sudah tak reply. tapi in case dah boring ni/tension-exam, reply je la hehehe.

thank you untuk wish tuh. selamat bercuti di kampung. saya maybe balik awal sikit untuk buat praktikal dekat malaysia.

k jaga diri kat maalaysia. tolong2 la parents kat rumah tuh. :)

salam.

Anonymous said...

=)

---

Anonymous said...

assalamualaikum..
harap awk sihat..
harap kucing sihat..
harap kawan2 satu rumah sihat..
harap semua stdnt second year dekat volgo sihat...

komen ni agak panjang sbb dah lama tak tulis dan sy rasa banyak benda nak share...

saya selesa kongsi apa yg sy fikiran dengan awk sbb awk tak kenal sy so, sy tak kisah la apa pandangan awk pada saya..
kalau sy kongsi dgn kwn sy, saya takut kwn sy cakap sy ni ntah pape ke..
tapi kalau awk cakap sy mcm tu, sy tak la kisah sangat sbb awk tak kenal pun sy...=)

dalam hidup ni Allah boleh menggunakan pelbagai cara untuk bagi kita pengajaran atau nak tunjuk kekuasaan Nya...
saya suka membaca, dan novel2 yang saya baca bukan novel yg jenis kawin paksa lepas tu fall in love atau kawin kontrak atau kawin dgn kwn baik punya bf atau perkahwinan yg tak direstui...
tak minat baca novel mcm tu.. buang masa sbb cite tu mcm tak menguji ketajaman otak utk berfikir...
sy tak salahkn awk kalau awk tak suka baca novel sbb awk mungkin tak jumpa lg penulis novel yang boleh bag inspirasi pada awk..
sy baca novel hlovate-versus, contengan jalanan, aA+bB, 5 tahun 5 bulan, etc
sy pun baca novel habiburahman el shirazy- ayat-ayat cinta, ketika cinta bertasbih, pudarnya persona cleopatra, bumi cinta,etc
tak lupa juga dari tanah seberang andrea hirata dengan lasykar pelangi, sang pemimpi, endesor
dan baru terjatuh cinta dengan faisal therani..ingt tak "kerana manisnya epal" yg belajar time sekolah dulu..
novel "tunggu teduh dulu" mmg sangat memberi sesuatu pada saya..
emmm, baru perasan, semua penulis lelaki...hlovate tak dapat dipastikan tapi sy rasa dier lelaki..

sy pun tak boleh salahkn awk bila awk tak suka baca novel sbb mungkin awk tak jumpa lagi novel yang awk suka..
nak ubah persepsi org bukan mudah..tapi, novel sebenarnya bukan berkenaan cinta semata-mata tapi kalau awk jumpa novel yang betul, awk akn jumpa kehidupan...

melalui novel banyak yang saya belajar..walaupun cerita-cerita dalam novel tu rekaan semata-mata tapi apa yang penting kita dapat sesuatu dari apa yang dipersembahkan..
ingat tak zaman2 dulu, time belajar sejarah mcm mana novel boleh menaikkan semangat bangsa melayu untuk menentang penjajah..
pak hamka pun ada menulis novel..dan tu menunjukkan, novel bukan semuanya berkaitan dengan cinta...
kalau penulis bijak, novel pun boleh jadi medium dakwah...

dan siapa saya pada hari ini sedikit sebnyak dibentuk oleh tarbiah2 yang saya dapat dari novel yang saya baca...sbb apa pun yang kita buat, jangan sampai jadi pekerjaan yang sia-sia sbb masa kita dekat dunia n bukan panjang sangat
dan kalu apa yang kita buat tu sia -sia, rugi la kan....

ok, now u can call me poyo or what so ever..as you wish...

tau tak apa yang saya rasa bila saya habiskan sesuatu novel..
sy nak semua org yang saya kenal dan terutama org2 yang saya sayang baca jugak novel2 tu sbb sy nak diorg pun rasa apa yang saya rasa..
tp utk berubah tu, Allah punya kuasa sbb Allah jugalah yang pegang hati2 kita...

Anonymous said...

mak sy dah mula cakap pasal isu kawin2 ni tiap kali balik rumah...
sy tahu mmg awl lagi tapi bukan la kami bincang secara formal..
kalau balik dari kenduri, mak pun ckp la, nnti ma nak buat kenduri kesyukuran je..bukan walimah...
nnti tak nak sanding2..
dan yang paling penting, sy kena cari orang dekat2 je..paling jauh pun negeri jiran je...
bukan semangat kenegerian ke apa tapi ma ckp senang kalau kawin dengan org dekat..senang nak balik..
sy pun malas nak komen banyak sbb sekarang pun masih tak ada calon dan rasanya bab2 ni saya akan serahkan pada keluarga saya untuk aturkan...
tapi sy tetap nak doktor....=)

soal kawin ni kene pikir betul2..
bg sy tiap org kene ada target...
sy percaya kalau kita ikhlas, Allah akn tolong...



now u can call me poyo square...

soal hati dan perasaan ni mmg rumit...dalam hati ada perasaan yang bertanda walau sy tak pasti perasaan tu boleh dinamakan sebagai apa...
jodoh tu rahsia Allah dan sy cuma harapkan saya dapat berjumpa dengan
seseorang yang boleh memimpin saya untuk jadi lebih baik
seseorang yang boleh terima saya seadanya
sebab sy bukanlah siapa-siapa...

walau impian utk kawin dengan doktor tu nampak tinggi menggunung tp sy yakin, kalau kita ikhlas, Allah akan tolong...
cara Allah mengatur perjalanan hidup kita ni mmg sangat aneh..

mcm awk cakap, go with the flow...tp tetap kena usaha kan...tapi ada beberapa perkara yg kita mmg mcm kena tunggu je waktu yang sesuai..
skali lg, mcm yg awk pernah cakap dulu, jodoh tu akan datang pada waktu yg sesuai..
mungkin bila kita dah betul2 sedia...

perasaan yg bertanda dalam hati, biarlah menjadi teman diri..
walau diri sendiri tak faham apa yg sedang dirasakan, biarlah masa menentukan...
sungguh, mencintai dan keinginan utk memiliki tu berbeza...

it took me a week to write and post this...
a lot want to share..

till then, take care...

the man who decided to change at 12th hours died at 11th-hlovate, contengan jalanan

---

Anonymous said...

dah seminggu balik kL
dah seminggu mula sem baru..
result exam sem lepas dah keluar
keputusan tak seperti yg diharapkan tp sy syukur dengan apa yg sy dapat..Allah tu maha adil..
sebanyak mana sy usaha, banyak tu la sy dapat..
usaha bukan je baca buku semata2 tp soal2 rohani pun termasuk jgk kn..
banyak yg sy belajar sem lepas dan harap boleh jd lebih baik sem ni..
jd lebih rajin, jadi lebih bersungguh-sungguh, jadi lebih matang..

sem ni, banyak subjek baru yang saya belajar dan nampak makin dekat dengan keje nak jd cikgu tu...
utk subjek tesl, sy akan belajar english language teaching methodology, phonethic and phonology, and children's literature.
lain2 learning and learner, math, hoki, n bahasa melayu komunikatif...

mmg sem ni akan menjanjikan sesuatu yg baru dan harapnya ia akan jadi yg terbaik utk semua..
terbaik menurut perancangan Allah..

sem ni jgk dapat junior baru..
tak tau knp sy sgt excited dgn jr.
mungkin sbb teringat yg kita dulu pun pnh lalui semua2 tu...
datang kL, daftar, knl kwn2 baru...
benda2 yg kita lalui tu scara tak sedar menjadikan kita lagi matang dan kuat..
kwn sy mintak tlg tengok2 kn jr. dier dekat sekolah dulu..
kami2 yg dari kampung ni mmg agak susah la bile dtg kL..
byk sgt org duk cakap pasal kL ni gini la, gitu la..
budak pulak baru nak kenal dunia pastu dah dimomokkan dgn cite2 yg tak enak didengar..

mmg walaupun smpai skrg sy msh tak suka duk kL ni tp hidup kne realistik...
lect sy penah cakap, bila kita berada dalam situasi yg kita terpaksa lalui jgk perkara yg kita tak suka tu,
kita ada dua pilihan..satu, nak lalui dgn perasaan marah, benci, dan lain2 sifat -ve
atau kita lalui dengan berlapang dada..
by hook or by cork, kite kne lalui jgk, so kenapa nak dera diri sendiri dgn perasaan yg tak elok..
buat tampah penyakit je..
dalam hal2 mcm ni kena banyak berlapang dada la kan...

fuhhh..easier said than done right..?
semoga dipermudahkan..


awk balik berapa hb..jd ke nak buat practikal dekat sini?
harap urusan awk dipermudahkan..
nmpk mcm hidup awk complicated sgt je melalui entry2 dekat blog..
tak online sepanjang 3 minggu lepas jd agak lost pasal apa yg awk buat sekarang..
moga semuanya dipermudahkan...

kill the pain with higher dose of pain-hlovate

soalan yg dekat formspring hari tu, sy yg tanya..mana satu yg lebih menyakitkan...
actually, both are hurt..
reality bites and truth hurt...

that is why, i kill the pain with higher dose of pain..i choose the third condition when first and second condition i face it in the same time...
and not sure if i could kill the pain yet..life is complicated..

sori tetibe teremo..

till then, take care

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

Salam,

Untuk komen ketiga terakhir insya-Allah =)

Alhamdulillah rasanya semua baik baik aja, student2 kat sini sempat buat gzthering untuk picnic semalam. Semua sihat. Kucing bertambah sihat. Gemok-gemok je semua :D

berkenaan dengan novel, saya ada cuba baca karangan hebiburrahman tuh (ayat-ayat cinta). Jujur cakap, memang novel itu sangat berinformasi dan karya dia sangat mencengkam jiwa seorang pemuda. saya tak sempat habis sebab, biasalah, kalau tak minat tuh, semua benda dibuat akan jadi cepat boring.

saya bukan tak suka novel atas sebab novel ni semuanya berkenaan cinta (although almost all of them are like that), tapi saya tak suka novel mungkin sebab saya ni jenis yang berotak kanan, bukan yang berotak kiri. =). saya memerlukan something yang sangat exact, tanpa memerlukan saya menunggu/ikut flow untuk dapat ending nya. in other words, saya rasa, saya jenis orang yang mahukan persoalan-->straight forward terus kepada result. itu je.

and btw, bercakap mengenai agama, but acting other wise is only applicable to me. ONLY ME. because, frankly, I'm kinda hipokrit. serius, sebab saya tak rasa saya layak nak nasihat sape2 pun, it just dalam blog tuh saya tulis untuk saya, kalau ada pengajaran saya kongsi. susah jadi laki yang tak cukup pengetahuan agama pun.

iA. =)

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

Salam

Untuk komen kedua terakhir.

Haha, bila usia dah 20, biasalah ibu mana yang mahukan anaknya memilih lelaki yang teruk2 kan? jadi, biasalah naluri ibu untuk guide anak2 untuk cari lelaki baik untuk masa depan2 anak2 haha. ramai je kawan2 saya yang dinasihatkan ibu untuk pilih laki itu ini, kelantan dengan kelantan la, cari doktor jugak la, itu la ini la. Huh, padahal laki (macam saya) susah je nak cari perempuan. -.-"

haha, prinsip awak memang bagus (jujurnye la kan) berkenaan mencari pasangan sehidup semati ni. nak doktor. saya dalam hidup saya dah lama luput nak cari perempuan macam mana, bagaimana, ciri apa, semua dah lama lenyap sebab merely saya dah naik muak dengan benda2 macam ni. so go with the flow je la. ada tu adalah, kalau takda, ada banyak benda yang boleh saya buat lagi pun.

okeh untuk cari orang yang lebih baik tuh, rasanya awak boleh jadikan saya sebgai kayu ukur :P. sebab, saya ni adalah seburuk2 lelaki. carilah lelaki yang kuat berusaha, knows how to be fun (saya jenis serius dalam semua benda, ada kalanya je saya nak senyum2 lawak), and more importantly, someonw who can lead you to be better, of course someone yang ada kukuh basic agamanya. itu memang tak dapat dinafikan. saya ni lagi banyak yang perlu diperbaiki, baik akhlak baik perngetahuan agama. saya lebih suka membaca alquran dari membaca buku2 ilmiah lain. effort utk membaca buku2 berkenaan agama tuh sangat sedikit, berbanding effort untuk membaca sesuatu yang jelas lebih penting. cuma itu lah kehidupan saya, sacrifice satu benda utk satu benda.

saya ada satu pegangan ini. kebanyakan orang mengatakan bahawa kalau baca buku yang seperti hadis2 nabi, sirah, ibadat itu ini, itulah dikatakan ilmu agama. sebenarnya bagi saya, biology, medicine, segala benda ini bagi saya jugak ilmu agama, sebab ini semua mengikut sunnatullah, dan ini semua aturan adalah ilmu ciptaan Allah jua. tapi, lain orang lain prinsip. cuma saya suka baca dan relate dengan persoalan, "apa yang hebat sangat Allah ni?". setiap bentuk ciptaan Allah itu saya sedari betapa musthailnya manusia untuk mencipta sesuatu yang lebih agung dari Maha Pencipta.

haha, utk jodoh yang datang waktu yang sesuai tuh, itu Ally Iskandar yang cakap. =). itu yang paling saya ingat. and btw, Mak Ally Iskandar yang cakap. Saya rasa saya memang belum bersedia dengan keadaan kewangan saya memang unmanageable, sebab saya ni jenis pandai beerkaitan dengan spending, not saving. peliknya, saya ni kontra adik saya number 2 dan 3. adik number 4 sama macam saya.

love is indeed the most complex thing on earth where I couldn't understand the physics of it. but seriously, just what you've said, loving and memiliki are two different things, yet, both didn't parallel with each other with life's timeline.

anyway, thanks for sharing though. really glad that you finally came out after long time fading away, enjoying your holiday while I;m still here waiting to come back home. :D

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

salam

untuk komen terakhir.

btw, dont be worried coz' Ive got nothing to do except refreshing my facebook page, and got some alquran study just now. so, frankly, I'm free for everything. :D

i dont know that you already started your semester. is it to early? I mean like, wouldnt supposed to be after raya right? I heard that malaysian students cuti for almost 3 months. or is it already 3 months? -.-""

anyway, for your result, I felt kinda sorry. seriously, I actually feel like this if someone who is very close to me didnt get what they want while i get what i want. but, I'm glad that you can accept that result and yet you have the guts to keep improving in this semester. for that, I wish you all the best, may your effort continues. actually, I have this habit, somekind like, I took out a peace of paper, and I wrote a phrase, something like, "keep believing in what you're doing" and then I colored it beatifully, with full love (?) then I put on the wall in front of my table, so that, everytime I see it, I'll just become much more semangat. the point I wrote that phrase was that, there's time in Physiology, what I did and all the hard efforts didn't paid off, but I believe what I did actually is for the sake of my future. my teacher didn't really see what I did was pretty much different than others. so, I thought, what I did is good enough for me, so I might just keep believing in what I'm doing, because my usaha is for my ilmu, not the marks. eventually it turned out that, Allah granted my wish, and Physiology I got 5 (excellent). so Alhamdulillah, my effort worth it. thought a bit.

so, seeing you progressed with your life in becoming a teacher (though me kinda light years away to become a doctor) really kinda make me happy. yeah, I like observing others life, what they did, how the changed, how the become this and that, though sometimes when things didnt go with my expectation, i kinda memberontak. but just inside, not outside.

haha, berkenaan junior saya no komen. sebab saya suka mind my own life, saya jenis tak kesah sangat pasal2 junior ni, sebab sendiri2 pun tahu life derang macam mana. iyelah masing2 dah besar panjang dah pun. tapi stakat guidance on how to live here itu ini, boleh lah sekadar diberi. saya jenis kalau tak didekati, saya takkan layan langsung. because I'm not that friendly with people who I don;t know. But if that someone comes near me, I totally would appreaciate hime very much. :)

saya balik esok pukul 4.45. doakan saya. itu perjalan dari volgo ke msocow. and then dari moscow saya naik qatar airways 2hb petang, and dijangka sampai ke KLIA pukul 9.00 pagi. Ayah saya nak datang pick dekat KL though saya cakap saya nak naik train ke rumah. iyelah nak layan lagu sudirman balik kampung dengan lebih feel atas train lol.

but saya akan start praktikal saya 20hb iA sebab nak enjoy dulu sementara tak puasa. nnti dah nak dekat puasa boleh la pusing2 nak keje ala nurse dekat hospital kepala batas nanti. Doakan perjalanan saya selamat iA.

killing with dengan pain yang lebih banyak isnt something that applicable selalu. I prefer something that is more conservative, that is, I must seek a way to prevent not-another-pain gonna creep my back again. thats my way. but still, the outcome is typical. alone.

i hope someday I will get a chance to chat with you, kinda lot to chat about. =). thanxs for being a loyal reader yet a loyal advisor (?). thanks. its been so long that I didnt get any inspiration regarding agama, after I was left dejected, in pain for so long, feeling effortless, since I was being rejected for the last time.

till then, assalamualaikum. =)

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

sori my grammar are getting super worse with lots of typos. its 3.45 am, so you know what to expect. :)

Anonymous said...

assalamualaikum...

welcome home...
rasanya awak dah dekat malaysia kot sekarang ni..
puas hati sy baca komen2 awk..
dah lama tak komen2 and it feels like time just fly away when i read your comment..
it has been one year since my first comment on your blog..
i wrote "thank you" for the tiramisu entry
it must be verrry delicious right..
do not ask why i wrote it..just want to say thank you..


dah tak nak cakap pasal novel sbb it something which i cannot talk more with you..
tiap orang ada minat masing2 kan dan saya hormati awk nyer minat..

awk sure sgt ke sy ni perempuan..tak pernah cakap pun kan..
mcm sangat menakutkan..

tak tau sama ada sy penah ckp ke tak sbb apa sy nak kawin ngan dr.
rasanya pernah kot..
insya Allah, dalam 3 tahun lagi, sy akan menamatkan
program ijazah sarjana muda perguruaan dengan kepujian (tesl) pendidikan rendah..
dan insya Allah, sesi persekolahan 2015, sy akan diposting, somewhere in malaysia..
(tak tau knp tetibe berharap dapat mengajar dekat sabah), selain nak melarikan diri dari kenyataan, sy rasa ada sesuatu di sabah yang sangat menarik saya untuk ke sana..
kalau ikut logik, mmg la susah duk sabah..nak balik..x de sedara mara..
tp kalau dah ditakdirkan anak2 murid sy orang2 pulau dekat sabah tu, doakan sy berlapang dada ke sana..
kembali pada topik asal..kenapa dr...
macam yg semua tahu, kerja cikgu ni, tak la sibuk sangat..
walaupun hakikatnya tak mcm tu tapi kalau nak dibandingkan dengan kerja lain, kerja cikgu ni ok2 la..
sy mengajar sekolah rendah..so, dalam pukul 2, dah ada dekat rumah..
mungkin seminggu sekali kena balik lambat sikit sebab ada koko dekat sekolah..
kenapa sy nak sangat kawin dgn dr..
sbb dr kan mcm sibuk, sampai nak makan pun tak ada masa kan..
nak masak apatah lagi..
sy rasa dalam hidup kita ni kena banyak memberi..barulah kita boleh rasa nikmat hidup yang sebanar..
alhamdulillah, sy diberi perasaan mcm tu..
dan sangat banyak la sy boleh memberi kalau kawin dengan dr..
bukan kawin dengan orang lain tak boleh nak memberi..
pegawai polis yang keje dekat jabatan siasatan jenayah pun sibuk jugak kn..
tp sy prefer dr..
biarlah orang cakap cita2 sy tinggi menggunung tapi sy yakin, kalau niat kita ikhlas, Allah akan tolong..
sebanarnya sy tak kisah pun dapat orang mana2 tp sy nak apa yang sy dapat dalam hidup ni boleh gembirakan ma abah sy..


pada pendapat sy, tiap dari kita ni ada sisi jahat dan sisi baik..
selagi kita ni dinamakan manusia, selagi tu la kita tak boleh lari dari kenyataan tu..
satu sy nampak pada awk ni, awk terlalu merandah diri..
you are someone dr. hafidz....
mmg kita tak boleh nak puaskan hati semua pihak, tp kita boleh usaha untuk bg yang terbaik..
Allah tu maha adil kn..
apa yg awk ada sekarang sbb usaha awk..
mcm mana ye nak terangkan..
emmm...sy percaya, yang Allah tu akan bagi apa jua pada kita mengikit usaha kita..
dan usaha kita tu bukan je secara luaran tp jgk dalaman..
sy tak kenal awk, dan rasanya tak adil utk sy nilai awk mcm ni, atau mcm tu..
tp sy yakin "u r someone"

sama la jgk dalam situasi sy..
awk tak kenal sy, jd bg sy tak adil kalau awk cakap sy deserve seseorang yg baik, etc..
sy pun ada bad side sy jugak..
sy bukan la seperti yg awk gambarkan..
so, jgn la anggap sy ni baik sgt


never assume.ask.-hlovate

Anonymous said...

sy kan cikgu..
cikgu cuti sama dengan budak sekolah..
jd seminggu lepas sekolah bukak lepas cuti pertengahan tahun hari tu, sy pun start la sem baru..
next long holiday is by the end of the year..
dari zaman sekolah, belajar sampai la kerja nnti, cuti sy sama je tiap tahun..
tp yg bestnye cuti sama ngan adik2 dekat sekolah ni, byk benda yg boleh buat..
time ni, sepupu2 semua free..kenduri pun biasa buat time cuti, so mmg tak susah la..
dekat tv pun byk je cite2 best walaupun hakikatnya dah expired nk tgk cite2 disney tu..

pasal result sy tu, tak tau la apa yg sy rasa sebenarnya..mmg la sedih sbb tak la best sgt result sy tu tp klau sy reflex balik, ye ke sy nak sangat result yg gempak2..
mmg la sy patut rasa sedih sbb result tak elok sgt..(tp sebanarnya ok2 je)
tp bg sy ada sesuatu yg lebih penting dari result semua tu..iaitu ilmu..

sy tak nak la sampai jadi mcm sesetengah org yg sy dengar duk merungut lepas exam cakap
"mcm sia2 je baca buku...satu pun tak masuk exam"
perkataan "sia2" sangat bahaya la..
harap org tu tak maksudkan mcm tu sekali..
bukan senang nak ada kefahaman yg setiap benda yg kita buat tu akan dinilai
kalau niat nak baca buku utk jawab exam dan kalau apa yang dibaca tu tak masuk exam,
sangat sedih la kan..sbb dalam fikiran duk pikir pasal exam je..
kalau niat kita betul dari mula lg, apa yg kita buat tu tak pernah sia2..
kalau kita ulangkaji sbb tahu tu tanggungjawab kita, benda tu tak akan jadi sia2..
kalau kita baca buku sbb nak tambah ilmu, benda tu tak akan jadi sia2..
macam mana ye nak terangkan..tp harap awk dapat la apa yang sy cuba nak sampaikan..
mmg la sy sedih sbb result org lain best dan sy punya mcm cukup2 makan tp
benda2 mcm ni la yg buat sy muhasabah diri..
banyak lg yg nak kena betulkan..

anyway..tahniah sbb result physiology yg sangat cemerlang...
(tepuk sikit utk dr. hafidz)
tahniah..tahniah...

Passion nak jadi cikgu tu makin banyak..
makin lama, makin sy sedar yg utk capai kepuasan dalam apa yg kita buat, kena ada passion..
makin tak sabar nak mengajar..
oh ye, lepas raya ni,sy akan melalui school based experience phase 2
last sem buat dekat sk bertam indah dan penang sangat best...
sem ni rasa mcm nak buat dekat dengan rumah je..
doakan semuanya dipermudahkan...
stdnt2 sek ren skrg tak mcm zaman kita dulu..


pg ni baru je terlibat dengan pelancaran 1 murid 1 sukan..
semua sekolah dekat malaysia buat program ni,
so bakal2 cikgu pun tak terkecuali la kne terlibat..
puas hati la main hari ni..
mcm kanak2 rebina pun ada..


selamat berpraktikal yep..
tercapai jgk hajat awk nak praktikal dekat sini..
insya Allah, kalau niat kita ikhlas, Allah akan tolong...


mcm yg awk cakap..
apa yg saya tulis ni sebenrnya lebih utk diri sendiri..
"lontarkan, kalau tidak ia meracun..
kongsikan walau hanya pada awangan"-hlovate, rooftop rant
sy cuma tulis apa yang sy rasa dan apa yang sy fikir..
satu yg sy nak ingatkan, sy bukanlah seperti yg awk bayangkan...sy bukanlah siapa-siapa...

Anonymous said...

serius, sy bukanlah siapa2..
cuma seseorang yang tercampak dari ceruk alam dan sy cuma rasa selesa tulis apa yg sy rasa dekat sini..
siapalah sy nak bagi nasihat pada awak..
dan saya cuma dah terbiasa bukak blog awk tiap kali online...
tak perlu pun ucapan terima kasih tu sbb sy tak buat apa2 pun..

sy tak ada fb, skype..
ada ym je, tu pun mmg tak produktif lgsung sbb sy dah ambil keputusan nak hidup dalam dunia sy sendiri..
kejam kn..
"the walls that i built around me to keep me out the sadness also keep out the joy.. "

feel free to ask me anything...selagi sy ada kemampuan, sy akan jawab..maaf la kalau ayt2 sy mcm pening sikit sbb kdg2 mcm susah je nak terangkan sesuatu benda..terima kasih jgk sbb bg peluang sy nak menyibuk dekat blog awk ni..dah setahun..banyak sangat dah ruang yang sy buat sibuk...maaf jgk sbb komen dah jadi super panjang..lg panjang awk tulis,lg panjang sy akan balas...
kne ingat sy ni cikgu bahasa..
maaf dan terima kasih untuk semuanya...

selamat bercuti...=)
take care..
---

Anonymous said...

assalamualaikum...
awk sihat?..famili semua ok...
harap semua sihat wa alfiat la yep...

seronok baca pasal cite praktikal awk...
pasal internet connection n id sy yg dimentionkn dekat situ, harap tak buat orang salah faham...
sebenarnya internet connection dekat malaysia ni tak la teruk sgt...
kena tgk beberapa faktor macam tempat dan pakej internet yg kita guna...kalau pakai streamyx, insya Allah ok je...kot...
tp memandangkan sy pakai pakej yg paling basic, so kena terima la..lg2 kalau balik kg...
kg pulak duk dalam ceruk alam...lg la kn...
tp sy bukan org business yg nk kne cek email tiap hari, so blh lg la survive kalau tak ada internet time cuti...
panjang pulak cite pasal internet saja...

harap komen ni tak melarat smpai 2-3 pages....

baiklah, kembali pada isi utama, sy pun makin sibuk sbb assgnment dah dapat dan awk pun sibuk dgn praktikal...dah dua tiga hari nak komen tapi tak tahu la knp, asyik tak jadi je...
tapi kalau sy komen right after awk post entry baru pun, awk bukan free sgt nk bc komen sy kn...
so, no point jgk sy komen cepat2...
sangat best baca pengalaman awk tapi with all the medical stuff and terms, i just can read without understand it... somehow, i still enjoy to read it..n try to understand it...hopefully...

tau tak, sy sebenarnya ada fobia dekat hospital..panjang cite dier...tp ada kaitan dgn classical conditioning...pnh dgr tak...

semester ni..banyak sgt theory yg sy kene belajar... humanism,behaviorism, cognitivism, pasal first and second language learner..kalau sy tulis byk2 pun mcm memeningkn kepala awk sbb sy pun boleh tahan pening la dgn theory2 dieorg ni...

(sesedap rasa luah perasaan dekat blog orang)

seronok baca pasal praktikal awk(dah 3 kali diulang) dan kwn2 awk yg lain...insya Allah, lepas raya ni pun sy kena g sekolah sekali lg...fuhh..berdebar je nk g sek...

apa lg ye...ok..nak buat kenyataan berani mati...i read your friend's blog , so quite know some of them..know in term of through their blog...so, start to feel scare...
tak ke rasa sy ni mcm org mental yg tak de keje menyemak duk komen dekat blog orang n stalk org sana sini...sila takut dengan saya...

memandangkan sy baca blog kwn2 awk yg awk follow tu sambil blog walking, so mcm agak kenal la kwn2 awk...

k lah, sambung lain kali...masih tak dapat nak sampaikan point di atas...

*tak tahu nak komen apa pasal the jiwanging thingy..more to tired with all those stuff...(ok, sy tahu, sy tak perlu komen semua benda...but thats me...)

sorry for that...
sorry coz u have to have me in ur life...
someone with mental disorder n keep commenting on your blog since the past one year..and i hope u can bear with it...

till then, enjoy your practical...
puasa dah dekat...yes2...jom tambah amal....

oh ye, bukan sy yg komen dalam entry "episod fokus"...in case la..tkut awk ingat sy je....

ok2 i need to stop it now...

take care...
assalamualaikum...

Anonymous said...

assalamualaikum...
terlebih dahulu, nak mintak maaf awal2 kalau komen ni mcm emo sikit...

td kawan sy text sy..dah lama tak dgr khabar dari dier...kawan masa sekolah dulu
pastu sy pun tanya la, nak jemput sy mkn nasi minyak ke..
then dier reply cakap nak makan nasi minyak dengan saya...
sy pun cakap la yang saya nak doktor...

tau tak apa yang dier cakap dekat saya...
"ingt, wang, pangkat x menjamin kebahagiaan....."
dier cakap sy cuba utk tipu diri sendiri n siap cakap sy stupid lg...

sy pun mcm...ok...
tak boleh nak salahkan dier seratus peratus..mungkin dah mentaliti masyarakat yg anggap kawin dgn dr. tu hidup mewah...
kalau sy gila harta sangat, baik sy kawin dgn pilot ke...tiap2 tahun dapat tiket free...

bukan semua orang faham yang keje doktor tu bukan mudah...
ingat best ke kalau kawin dgn dr...
busy 24 jam...kalau kene keje malam, kene tinggal sorang2...
hujung minggu pun bukan blh spend masa sama-sama...

tp tu la...orang tak nampak semua tu...geram jgk bile org anggap sy ni gila sangat dekat harta...bukan boleh buat bahagia pun duit2 tu...
mmg duit tu penting tp duit tu bukan dibuat kiblat, hanya dibuat alat...

maaf la, tp rasanya awk je kot yang faham apa yang saya rasa since sy dah dua tiga kali terangkan knp sy nak kawin dgn doktor...
tp tu la, bukan semua orang faham....

ok...tu je nak cakap...
=)

salam....

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

Haha. Seriously i need a time to chat with you. Please can you spent sone time to chat with me. I seriously dont have the time to reply all the these messages, comments.

Dalah diri sendiri sebb reply panjang2 haha.

Anyway, i do need to chat with you. Im looking forward for it. Thank you. As Salam.

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

*salah

Anonymous said...

salam...
first skali nak bgtau yg sebenarnya awk tak perlu rasa satu kewajipan untuk awak balas komen2 sy...
tak nak rasa awak terbeban dengan semua tu...
bukanlah saya tak berharap awk balas tapi saya tak nak lah sampai benda2 ni menyusahkan awak..
sy tulis pun utk diri sendiri jugak...
seronok tulis apa yang saya rasa dan dah jadi terbiasa untuk tulis dekat sini...

erm...nak chat...dekat mana ye...cbox?...
u set the time and i'll try to make it...
masalahnya sy tak tahu bila awk online n baca komen ni...
kalau sy cakap sy free mlm ni tp awk baca komen ni esok..kn dah jd pointless disitu...
so, awk try la cari masa yg sesuai dan saya akn inform balik sy ok ke tak...

maaf sekali lg sbb susahkan awk...

assalamualaikum
=)

---

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

ouh okeh okeh. boleh tak through ym? macam kalau cbox kene sentiasa refresh. so agak susah disitu. if possible. malam ni boleh tak?

agak free sebenarnya. esok dah start keje balik dah, so konfem letih.

malam ni pukul 10.30 boleh tak?
:)

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

ouh you can add me at

theleafofmindthebranchofsoul@yahoo.com

agak menyusahkan dengan nama panjang tuh, tapi motif dia is nak elakkan alzheimer tua2 nnti. haha.

Anonymous said...

ym...
erm, tak ke kalau sy add awk, awk akn tahu sape sy ni nnti...
sbnrnya sy tak sihat sgt hari ni...
ada tanda2 nak demam..selsema dan sakit kepala sikit...cuaca kat kL tak menentu..(nak salahkan orang je)

erm..ada alternatif lain tak...maksud sy, through sth yg sy tak perlu add awk...

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

-.-" okeh then. susah benor kan. takpe lain kali kalau nak chat buat la satu fake account.

for the time being, cbox blog ni pun boleh la. :)

Anonymous said...

erm...bg sy yg ada friend list tak sampai 10 org dalam ym, mmg agak susah nak add org...maaf la, mcm susah sangat je nak chat..buat masa ni, chat dkt cbox je la dulu yep...
maaf sekali lg...

Anonymous said...

sy free je skrg...tp kalau awk sibuk, tggu pukul 10.30 nnti la

Muhammad Hafidz Bin Hasan Bin Omar Bin Che Hat said...

saya dah reply dah pun. :) tak perasan awak dah tulis kat cbox. =)

Anonymous said...

the last comment for this entry....

"kita belajar dengan ujian dan dugaan,
kita membesar dengan ujian dan dugaan,
kita dewasa dengan ujian dan dugaan hatta kita belajar untuk terus hidup juga dengan belajar daripada ujian dan dugaan.
dan kadang-kadang ujian dan dugaan tu bukan hanya kepayahan...
kesenangan pun satu ujian"... -hlovate


thank you...

---
~n.a.r~